Τεχνολογία

Ανακάλυψαν τον τρόπο ελέγχου της πείνας!

peina.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο να ελέγχουν το αίσθημα της πείνας στον εγκέφαλο με τη βοήθεια λέιζερ.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Οι ερευνητές μελέτησαν την αντίδραση που είχαν τα ποντίκια στην ακτίνα του λέιζερ. Τα εγκεφαλικά τους κύτταρα είχαν τροποποιηθεί ώστε να ανταποκρίνονται στο φως.

Εντοπίζοντας τα κύτταρα που αποστέλλουν τα μηνύματα για την πείνα από και προς τον εγκέφαλο, οι επιστήμονες κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τους αντίστοιχους νευρώνες. Όταν συνέβαινε αυτό, τα ποντίκια έφταναν σε «παροξυσμό», τρώγοντας ακατάπαυστα. Όταν όμως οι νευρώνες ήταν ανενεργοί, τα ποντίκια απέρριπταν επιδεικτικά την τροφή τους, ακόμη κι αν είχαν αρκετή ώρα να φάνε.

«Αυτό ήταν το κομμάτι που μας έλειπε από το παζλ», δήλωσε ο ερευνητής Seth Blackshaw. «Δεν είχαμε προβλέψει ότι υπάρχει αυτό το είδος κυττάρων στον εγκέφαλο.»

Επικεφαλής της έρευνας ήταν οι Joshua Jennings και Garret Stuber.

Ορισμένα από τα κύτταρα του εγκεφάλου των ποντικιών είχαν τροποποιηθεί ώστε μια ομάδα νευρώνων να ανταποκρίνεται στο φως.

Στρέφοντας την ακτίνα του λέιζερ προς αυτούς τους νευρώνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα είτε ενεργοποιούνταν είτε παρέμεναν αδρανή.

Ορισμένοι από τους νευρώνες αποστέλλουν μηνύματα απευθείας στον πλάγιο υποθάλαμο του εγκεφάλου, το σημείο που ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας και λαμβάνει ή στέλνει μηνύματα από και προς το στομάχι.

Σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια έτρωγαν ασταμάτητα όταν είχαν ενεργοποιηθεί οι νευρώνες. Αυτό συνέβαινε επειδή δεν μπορούσαν να αντιληφθούν εάν πεινούν ή όχι, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να τρώνε.

Τα ευρήματα της μελέτης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι νευρώνες στον πλάγιο υποθάλαμο του εγκεφάλου ρυθμίζουν στα ποντίκια, και πιθανόν στους ανθρώπους, το αίσθημα του κορεσμού.

Η νέα ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς και γιατί οι άνθρωποι εκδηλώνουν διατροφικές διαταραχές. Έτσι, θα μπορέσουν να βρουν αποτελεσματικότερες μεθόδους για την αντιμετώπισή τους.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science.

πηγή:onmed.gr

Όλη η επικαιρότητα