Εκπαίδευση Ηλεία

Ανακούφιση έφερε η τελευταία ημέρα των Πανελλαδικών!

Ακούστε το άρθρο

Αυλαία έριξαν χθες οι Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2017, καθώς το κανονικό πρόγραμμα των εξετάσεων ολοκληρώθηκε και πλέον ένας μικρός αριθμός υποψηφίων θα διαγωνιστεί στα ειδικά μαθήματα, όπως είναι οι ξένες γλώσσες, η μουσική, το σχέδιο και τα αγωνίσματα.

Επί της ουσίας όμως το διαγωνιστικό κομμάτι των εξετάσεων έλαβε οριστικά τέλος και πλέον οι υποψήφιοι αναμένουν στα τέλη του μήνα την ανακοίνωση των βαθμολογιών, για να δουν εάν θα πάρουν τον εισιτήριο εισαγωγής στις σχολές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μικρός αριθμός

Χθες ο αριθμός των υποψηφίων που εξετάστηκαν στην Αμαλιάδα ήταν μικρός, αφού η τελευταία ημέρα των εξετάσεων αφορούσε το μάθημα Γενικής Παιδείας ‘Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής’, το οποίο ήταν μάθημα επιλογής για όσους επιδιώκουν να ‘ανοίξουν’ ένα επιπλέον πεδίο. Βέβαια, ως μάθημα επιλογής εξεταζόταν χθες και η ‘Ιστορία’, αν και δεν συμπεριλήφθηκε στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Σε ότι αφορά τα Μαθηματικά, τα θέματα που επελέγησαν χθες ήταν εύκολα, δεν έκρυβαν παγίδες και δεν δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Οι καλά διαβασμένοι μπορούσαν να γράψουν και να συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία, σε ένα μάθημα που μπορεί να τους δώσει το εισιτήριο σε Πανεπιστημιακές σχολές και Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Μάλιστα, χθες τελευταία ημέρα των εξετάσεων τα θέματα δόθηκαν και νωρίς, αφού ήταν λίγοι και οι υποψήφιοι και έτσι τα πήραν στα χέρια τους περίπου στις 8:40 το πρωί και οι περισσότεροι μέχρι τις 11 είχαν αποχωρήσει από τα εξεταστικά κέντρα.

Η ανακούφιση ήταν αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους, αφού η δοκιμασία των Πανελλαδικών έλαβε τέλος και πλέον… ξεκινούν μπάνια!

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα ξεκινούν μεθαύριο Πέμπτη με την Αγγλική Γλώσσα.

Μαρία Καραμπάτση (karabatsimaro@yahoo.gr)

Με χαμόγελα η «αυλαία» στα Γενικά Λύκεια του Πύργου

Με δυο μαθήματα Γενικής Παιδείας, την Ιστορία και τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής ολοκληρώθηκαν χθες οι Πανελλαδικές για τους υποψήφιους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, τα θέματα δεν είχαν ιδιαίτερη δυσκολία, κι ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής, μπορούσε εύκολα να εξασφαλίσει υψηλή βαθμολογία.

Για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, οι εξετάσεις συνεχίζονται σήμερα με Δίκτυα Υπολογιστών και Τεχνολογία Δικτύων και Επικοινωνιών, ενώ η «αυλαία» θα πέσει και γι’ αυτούς αύριο με τα μαθήματα Ηλεκτροτεχνίας και Αρχιτεκτονικό Σχέδιο.

Όλα άψογα…

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, αναφέρθηκε στην ομαλή διενέργεια τους. «Οι Πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 διενεργήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητας Ηλείας με τρόπο άψογο, σε κλίμα ήρεμο και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», είπε ο κ.Δημητρέλλος, ευχαριστώντας και συγχαίροντας όλους τους συναδέλφους τους καθηγητές, αλλά και τους διοικητικούς συνεργάτες της Διεύθυνσης Δ.Ε, «…που διεκπεραίωσαν το έργο αρμονικά και με πνεύμα συνεργασίας, καθένας μέσα από το ρόλο που ανέλαβε, διαμορφώνοντας για τους μαθητές μας το καλύτερο δυνατό περιβάλλον προκειμένου να δώσουν το δικό τους αγώνα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Συνεχάρη όμως και τους μαθητές όλων των σχολείων της Ηλείας, που πειθαρχημένα και μεθοδικά συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ευχόμενος παράλληλα να έχουν καλά αποτελέσματα και να προχωρήσουν με επιτυχία και στην επιλογή των Σχολών που επιθυμούν, και να έχουν πρόοδο και μετά το σχολείο. Συμπλήρωσε όμως, πως «…Η εισαγωγή στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτελεί αναμφίβολα μια επιτυχία. Δεν είναι όμως παρά ένα μόνο σκαλοπάτι στην ανηφορική σκάλα της όλης διαδρομής. Η μη επίτευξη αυτού του στόχου, δεν λογίζεται για αποτυχία, παρά είναι κι αυτή μια χρήσιμη εμπειρία, απ’ αυτές που η ζωή είναι γεμάτη και που η αξιοποίησή τους είναι στο χέρι του καθενός», συμπλήρωσε τέλος ο κ.Δημητρέλλος, ευχόμενος καλή συνέχεια και καλό καλοκαίρι σε όλους.

Συνέχεια με Ειδικά Μαθήματα

Για όσους υποψήφιους δώσουν ειδικά μαθήματα, οι Πανελλαδικές θα συνεχιστούν μεθαύριο Πέμπτη 22 Ιουνίου, με εξέταση στο μάθημα των Αγγλικών. Ακολουθούν Αρμονία (23 Ιουνίου) και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (24 Ιουνίου), Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο (26 και 27 Ιουνίου, αντίστοιχα), Γερμανικά (28 Ιουνίου), Γαλλικά (29 Ιουνίου) και τέλος Ιταλικά (30 Ιουνίου).

Η  διεξαγωγή της Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΦΑ), θα διεξαχθούν από σήμερα 20 μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Νάνσυ Σπυροπούλου (n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα