Categories: Ευρώπη

Ανάλυση: Σπάει κάθε ρεκόρ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Πώς εξηγείται η μείωση στην Ελλάδα και τι θα γίνει με την τιμή των σιτηρών

Share

Κάθε ρεκόρ σπάει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, με την αύξηση στις τιμές να φτάνει έως και 11% στα προϊόντα.

Ως εντυπωσιακό δεν αποτιμάται το ότι έφτασε στο 10,7% ο πληθωρισμός, αλλά το ότι οι τιμές αυξάνονταν με μικρότερη ταχύτητα τον προηγούμενο μήνα στην Ευρωζώνη. Με δεδομένο ότι όλοι οι αναλυτές ανέμεναν γύρω στο 10,3%, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι, ουσιαστικά, εκτός ελέγχου.

Ενόσω επιταχύνει ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είδαμε επιβράδυνσή του στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν αυξάνονται οι τιμές σχεδόν 10% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός είναι ένα ποσοστό που αποτυπώνει, ουσιαστικά, το πόσο αυξήθηκε η τιμή ενός «καλαθιού» από πέρυσι τον Οκτώβριο, συγκριτικά με φέτος. Κάποιες αυξήσεις στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, γι’ αυτό άλλωστε ήταν το ποσοστό μεγαλύτερο.

Ως εκ τούτου, μπαίνοντας στον Οκτώβριο και συγκρινόμενοι με υψηλότερες τιμές του περσινού Οκτωβρίου, το νούμερο εμφανίζεται χαμηλότερο. Είναι όμως σημαντικό όσο και θετικό το ότι, σε αυτή τη φάση, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δείχνει να επιβραδύνει.

Οι τιμές στις Βαλτικές χώρες αυξάνονται 20%. Στην οικονομική θεωρία τα νούμερα του πληθωρισμού και των επιτοκίων πρέπει να συγκλίνουν.

Θα δυσκολέψει η αποπληρωμή κάποιων δανείων, τα οποία έχουν δόσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο. Από την άλλη, όμως, θα υπάρξει και θετικό αποτέλεσμα απέναντι σε αυτούς που χρωστούν χρήματα και έχουν σταθερό επιτόκιο, αλλά κι απέναντι στην Ελλάδα, αφού θα αυξηθεί με τον πληθωρισμό το ΑΕΠ της χώρας. Θα εμφανίσουμε ως χώρα μεγαλύτερη Ανάπτυξη, και ο όγκος του χρέους θα μειωθεί.

Η τιμή των σιτηρών μας υπενθυμίζει ότι αυτές οι παράμετροι οι οποίες αυξάνουν τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, «είναι εδώ και θα παραμείνουν». Τον προηγούμενο μήνα, το σχέδιο εξαγωγής σιτηρών πήγε καλά. Στα 6,9 δισεκατομμύρια εκατομμύρια τόνους φτάνουν όσα εξήχθησαν από τους Ουκρανούς φέτος το Σεπτέμβρη, όταν αντίστοιχα ήταν στο 7,1 πέρυσι.

Θα έχουμε ζητήματα στα σιτηρά, στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα. Επομένως, θα έχουμε νέους λόγους να τροφοδοτούν τις τιμές και για την επόμενη σεζόν.

Στο μεταξύ, λόγω των μεταρρυθμίσεων έχουμε βελτίωση, μια άνοδο 16 θέσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όμως αυτό συμβαίνει και επειδή είχαμε και χαμηλή αφετηρία, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης.

Πηγή: ΕΡΤ