WEB tv Βιβλίο Ηλεία

«Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» – Η παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Θεοδωράκη στον Πύργο (vid)

Η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, με τον ιδιαίτερο συγγραφικό και ποιητικό λόγο της, αποτυπώνει στο χαρτί αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα που κουβαλάει από τα παιδικά της χρόνια.
Ακούστε το άρθρο

Υπό τις μελωδίες του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στον Πύργο το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού», σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, με τον ιδιαίτερο συγγραφικό και ποιητικό λόγο της, αποτυπώνει στο χαρτί αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα που κουβαλάει από τα παιδικά της χρόνια μεγαλώνοντας δίπλα στον «δέσμιο άγριων λύκων» Μίκη Θεοδωράκη.

Βιώνει τις στρατιωτικές εφόδους στο σπίτι, τις εκτοπίσεις, τις φυλακίσεις και με το αθώο παιδικό της βλέμμα παρακολουθεί πάντα από εκεί, χαμηλά, τις θεόρατες φιγούρες του πατέρα της και των αμέτρητων φρουρών του, συμμετέχοντας κι η ίδια σ’ έναν αέναο «Χορό αρχαίας τραγωδίας».

Στο βιβλίο, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη γυρίζει το χρόνο πίσω και, ως μικρό κορίτσι τότε, χρονογραφεί και ιστοριογραφεί με τον δικό της, τρυφερά υποκειμενικό, κοριτσίστικο τρόπο την μεταπολεμική Ελλάδα, μέσα από μια ατομική διαδρομή που ταυτίζεται με τη ζωή ενός μύθου, του Μίκη Θεοδωράκη.

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος, που προλόγισε τους κεντρικούς ομιλητές, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος καλωσορίζοντας τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη στον «τόπο των αναμνήσεων» όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος φυσικά στον Πύργο, θυμίζοντας την ιδιαίτερη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με την πόλη.

Στη συνέχεια ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Πρέκας διάβασε, εμφανώς συγκινημένος και με το δικό του ξεχωριστό αφηγηματικό τρόπο, αποσπάσματα από τις «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού».

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε και ο ποιητής Βασίλης Κουμής, ο οποίος μετέφερε και τον χαιρετισμό του ποιητή Διονύση Καρατζά, που δεν κατάφερε να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση.

Στο τέλος η  συγγραφέας Μαργαρίτα Θεοδωράκη υπέγραψε το βιβλίο της στο κοινό.

Το «παρών» στην παρουσίαση έδωσαν μεταξύ άλλων οι αντίδημαρχοι Γιάννης Αργυρόπολος και Γιάννης Πλεμμένος, ο γ.γ. του δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς και εκπρόσωπος του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Διονύση Καλαματιανού.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα κορίτσι μεγαλώνει ανέμελα στην προσφυγική συνοικία της Νέας Σμύρνης μαζί με την οικογένειά του και τους Μικρασιάτες παππούδες, με φόντο τις διηγήσεις από τη «χαμένη πατρίδα», αλλά και τα φρικτά βασανιστήρια της Μακρονήσου.

Με τον ερχομό της χούντας, βιώνει τις αιφνίδιες καθημερινές εφόδους του στρατού στο σπίτι, της φυλακής του πατέρα της, την εξορία.

Εκεί, στη Ζάτουνα, σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, ο Μίκης και η Μυρτώ ζουν εξόριστοι, δέσμιοι, και το μικρό κορίτσι αλωνίζει τα Αρκαδικά βουνά, τρέχει ελεύθερο στις απότομες πλαγιές, μυείται στα μυστικά της μουσικής και χορεύει…χορεύει ασταμάτητα ρουφώντας τη ζωή! «My my my Delilah»..

Και παντού φρουροί και χωροφύλακες και μουσική.

Σήμερα, παλεύει με τους δαίμονές της…

Όλη η επικαιρότητα