Αγροτικά Ηλεία

Αναμονή μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

Ακούστε το άρθρο

Η πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, μεταφέρθηκε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Οργάνωσης Παραγωγών (ΕΟΠ) στο κατάστημα γεωργικών εφοδίων της στην Αμαλιάδα.

Η συγκέντρωση απευθυνόταν σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, προκειμένου να γίνει μία πρώτη επαφή με τον κτηνίατρο της ΕΟΠ κ. Ηρακλή Νιράκη και παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία για ενημέρωση επιμέρους θεμάτων.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και την δέσμευσή του για τις αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των πυρόπληκτων περιοχών, κάτι το οποίο δεν θα γίνει όμως νωρίτερα από την 31η Δεκεμβρίου, καθώς πρέπει να διαπιστωθεί τι διαθέσιμο κονδύλι θα υπάρχει γι’ αυτό το σκοπό.

Βέβαια το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο και επισημάνθηκε από τους πληγέντες, ωστόσο κρατούν ως θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός δεσμεύθηκε και θα αναμένουν την υλοποίηση.

Και επιμέρους θέματα

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση και στα όσα προβλέπει η νομοθεσία για τις επιχορηγήσεις στους μελισσοκόμους και εν συνεχεία το λόγο πήρε ο κ. Νιράκης ο οποίος επικεντρώθηκε σε πιο εξειδικευμένα θέματα που αφορούν τους δύο επαγγελματικούς κλάδους.

Ο κ. Νιράκης έδωσε σημαντικές οδηγίες στους κτηνοτρόφους, καθώς ξεκινά η νέα γαλακτοκομική περίοδος και υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα. Πέραν της ενημέρωσης όμως τέθηκαν και ερωτήματα που είχαν οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα ζητήματα που ανακύπτουν στην καθημερινότητα και αφορούν τα ζώα και τις μονάδες τους.

Πάντως, ο κ. Νιράκης τους εξήγησε ότι ανά τακτά διαστήματα ο ίδιος θα βρίσκεται στο κατάστημα της ΕΟΠ, προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες του στους κτηνοτρόφους, ενώ θα γίνουν επισκέψεις και στις μονάδες.

Αμέσως μετά την ενημέρωση έγινε και ξενάγηση στο κατάστημα.

Όλη η επικαιρότητα