Ηλεία

Αναμορφώνουν την Αμαλιάδα – Κάνουν τη διαφορά οι απόφοιτοι του 2ου ΕΠΑΛ

Ακούστε το άρθρο

Αναμορφώνουν την πόλη και αφήνουν την σφραγίδα τους οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Μαθητείας και απασχολούνται στον τομέα περιβάλλοντος του δήμου Ήλιδας.

Πρόκειται ουσιαστικά για έξι αποφοίτους του Γεωτεχνικού Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘Υλοποίηση Μεταλυκειακού έτους- Τάξη Μαθητείας αρμοδιότητας ΥΠ.Π.Ε.Θ.’ και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Απασχολούνται στον δήμο Ήλιδας τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, 28 συνολικά ώρες, και την μία ημέρα παρακολουθούν θεωρία στο 2ο ΕΠΑΛ.

Αφήνουν το αποτύπωμά τους

Οι έξι απόφοιτοι ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους στις 6 Νοεμβρίου του 2017 και με την συμπλήρωση τριών μηνών έχουν καταφέρει να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην πόλη της Αμαλιάδας, ενώ διάρκεια της Μαθητείας είναι 9 μήνες.

Με εκπαιδεύτρια την γεωπόνο του δήμου Ήλιδας Αγγελική Κοσιάβελου, μαθαίνουν στην πράξη τι χρειάζεται ένας χώρος πρασίνου για να συντηρηθεί, διαμορφώνουν χώρους, φυτεύουν, καθαρίζουν τους χώρους πρασίνου και τους συντηρούν, αφού κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους πρέπει να αποκτήσουν γνώσεις συντήρησης χώρων πρασίνου.

«Η Μαθητεία υλοποιείται με βάση πρόγραμμα μάθησης το οποίο επιμερίζεται στον χώρο εργασίας και στην εκπαιδευτική δομή. Ο δήμος αναλαμβάνει να παράσχει εκπαίδευση στον χώρο εργασίας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή. Στόχος είναι να συμβάλλει στην απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων, δεξιοτήτων και στην διαμόρφωση εργασιακής κουλτούρας στους μαθητευόμενους. Υπάρχει συνεργασία με το 2ο ΕΠΑΛ για την υλοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας και αναθέτουμε στους μαθητευόμενους εργασίες σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα αυτό» θα πει στην ‘Π’ η κα Κοσιάβελου.

Όλο αυτό το διάστημα που μαθητεύουν στον δήμο Ήλιδας οι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ έχουν κάνει την διαφορά και λειτουργούν πιο επαγγελματικά και από τους επαγγελματίες.

Οι επεμβάσεις τους σε πολλούς χώρους πρασίνου ξεχωρίζουν και έχουν καταφέρει να βάλουν την δική τους πινελιά, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει διάθεση μπορούν να γίνουν πολλά…

Κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων φύτεψαν αμέτρητα κυκλάμινα και συνεχίζουν αδιάκοπα να βελτιώνουν τις πλατείες και τους χώρους πρασίνου , με τους πολίτες να τους δίνουν τα εύσημα.

Δικαίωση

Απόλυτα ικανοποιημένος και ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Κώστας Κωσταντούλας, ανέφερε:

«Το πρόγραμμα της μαθητείας διανύει τον τρίτο μήνα της κανονικής υλοποίησής του και ήδη τα θετικά σημεία του γίνονται ιδιαιτέρως ορατά. Τα παιδιά του Γεωτεχνικού Τομέα του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας έχουν την τιμή να δίνουν απτά παραδείγματα των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των συμπεριφορών που απέκτησαν στα 3 χρόνια φοίτησης στο σχολείο μας, με τις αισθητικές παρεμβάσεις που υλοποιούν αυτή τη χρονική περίοδο στο κέντρο της πόλης μας , τηρώντας κατά γράμμα τις προδιαγραφές εργασίας, ασφαλείας και ωραρίων,  που πρέπει να τηρούν οι εργαζόμενοι . Για μας η μαθητεία δεν είναι διαφήμιση και ρεκλάμα αλλά δουλειά και αποτέλεσμα.  Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω την καθοριστική συμβολή των 2 εποπτών της μαθητείας, της κας Κοσιάβελου Αγγελικής Γεωπόνου που έχει την ευθύνη και τον πολύ καλό σχεδιασμό και υλοποίηση από τη πλευρά του Δήμου και του Φραγκιά Βασίλη εκπαιδευτικού από την πλευρά του σχολείου μας που φροντίζει για το θεωρητικό υπόβαθρο των μαθητευομένων. Για όλους τους ανθρώπους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης η μαθητεία αποτελεί δικαίωση προσπαθειών 25-30 χρόνων με πολλούς πολέμιους και χαιρόμαστε διπλά που βλέπουμε αρκετούς από τους πολέμιους να στηρίζουν ενεργά πλέον τη μαθητεία και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να το πράττουν και στο μέλλον από όποια θέση κι αν βρίσκονται. Στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας βέβαια  μας έχει μείνει η πίκρα και η απογοήτευση  από τη μη έγκριση του τμήματος μαθητείας των βρεφονηπιοκόμων και από τη μεταφορά τμημάτων μας σε άλλα σχολεία. Αυτές οι αποφάσεις του Υπουργείου και των υπηρεσιών του στέρησαν την τοπική κοινωνία από ένα πολύ καλό μαθητικό –εργατικό δυναμικό  Όμως έχουμε μάθει να μη στηριζόμαστε σε δανεικά δεκανίκια, αλλά να πατάμε στα πόδια μας και να πετυχαίνουμε αυτά που αξίζουν οι μαθητές μας, αποκλειστικά με τις δικές μας δυνάμεις».

Όλη η επικαιρότητα