Ηλεία Πολιτική

Αναμόρφωση δασικών χαρτών «απελευθερώνει» αγροτικές εκτάσεις

Ακούστε το άρθρο

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ…

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα και τις διαπιστωμένες στρεβλώσεις σε σχέση με την κατάρτιση των δασικών χαρτών, για τις οποίες είχε επισημάνει τις ενστάσεις του αρμοδίως ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος όπως π.χ. την περίπτωση εμπλοκής με αγροτικές εκτάσεις στην Αετορράχη στην Κ. Παναγιά κλπ. φαίνεται να λύνεται μετά από την  υπογραφή υπουργικής απόφασης.

Η απόφαση για την οποία χθες εξέφρασε την ικανοποίησή του και ο ίδιος ο βουλευτής, θέτει σε ισχύ νέες προβλέψεις στον περιβαλλοντικό νόμο, ακριβώς για την αναμόρφωση και εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών.

ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ

΄Οπως τόνισε ο Ηλείος κοινοβουλευτικός, η συγκεκριμένη απόφαση, βάζει τέρμα σε έναν παραλογισμό του κράτους που ενώ – από την εποχή Ελευθερίου Βενιζέλου ή Κων/νου Καραμανλή – είχε παραχωρήσει επίσημα εκτάσεις στους αγρότες, θεωρώντας ότι δεν είναι δασικές, έρχεται  τώρα με τους δασικούς χάρτες και αμφισβητεί τις δικές του αποφάσεις!

Το γεγονός – συνέχισε ο κ. Νικολακόπουλος – ότι τόσο στην Ηλεία όσο και σε άλλες περιοχές που γίνεται κατάρτιση δασικών χαρτών έχουν υποβληθεί 170.000 αντιρρήσεις από αντίστοιχες οικογένειες καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και την πληθώρα αυτών των στρεβλώσεων.

ΣΑΦΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Έτσι, και αφού το Υπουργείο ενημερώθηκε αναλυτικά για το τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα, μπαίνουν τώρα κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου σαφείς κανόνες ώστε να δοθούν απλές και δίκαιες λύσεις.

Καταγράφονται ειδικότερα, οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975. Προβλέπονται επίσης οι διαδικασίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών και τέλος επισπεύδεται η εξέταση των πρόδηλων σφαλμάτων και των αντιρρήσεων.

Να σημειωθεί ότι διέξοδο από τον απεγκλωβισμό τέτοιων εκτάσεων είχε ζητήσει ο κ. Νικολακόπουλος σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, ύστερα και από μια σειρά συσκέψεων που είχε κάνει και με τους ενιστάμενους αγρότες στην Ηλεία.

Όλη η επικαιρότητα