Ηλεία

Ανάπλαση του πρ. εργοστασίου του ΑΣΟ Πύργου – Ένα βήμα πιο κοντά στη δημοπράτηση του έργου

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου και των εκπροσώπων του Φεστιβάλ, με τον Τεχνικό Σύμβουλο του έργου.
Ακούστε το άρθρο

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημοπράτηση, βρίσκεται πλέον η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου του ΑΣΟ Πύργου και τη μετατροπή του σε μόνιμη έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους, καθώς πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία και παρουσιάστηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και στους εκπροσώπους του Φεστιβάλ.

Η τελική παρουσίαση της Αρχιτεκτονικής Μελέτης από τον Τεχνικό Σύμβουλο που είχε αναλάβει την υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε Ηλείας στην ωρίμανση των μελετών για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και τη δημοπράτηση του έργου, έγινε στην Αθήνα και παρόντες ήταν, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δημήτρης Σπύρου και ο αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής Παντελής Παντελόγλου.

Προσαρμοσμένη στις ανάγκες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η ενεργός συμμετοχή των εκπροσώπων του Φεστιβάλ στη διαμόρφωση της τελικής Αρχιτεκτονικής Μελέτης αποτελεί εξαρχής σταθερή επιδίωξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ.Γιαννόπουλου, για αυτό και όλους τους προηγούμενους μήνες, από την ανάληψη του έργου του Τεχνικού Συμβούλου, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις εργασίας αλλά και τηλεδιασκέψεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

«Ο εν λόγω χώρος θα αποτελέσει “το σπίτι” του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Έτσι λοιπόν δόθηκε αρκετός χρόνος για διαβούλευση, μεταξύ του Τεχνικού Συμβούλου και του Φεστιβάλ, ζητήθηκαν οι παρατηρήσεις και επισημάνσεις των εκπροσώπων του, προκειμένου το έργο να είναι απόλυτα λειτουργικό και οι χώροι και εγκαταστάσεις του να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες και απαιτήσεις του Φεστιβάλ», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η βοήθεια και συνδρομή τους ήταν πολύτιμη σ’ αυτό το στάδιο της προετοιμασίας και της ωρίμανσης της μελέτης.

Μετά την αποδοχή της Αρχιτεκτονικής Μελέτης, ακολουθούν εξίσου σημαντικά βήματα, όπως είναι η ολοκλήρωση και οριστικοποίηση και άλλων μελετών, καθώς και η διευθέτηση μιας σειράς διαδικαστικών και τυπικών ζητημάτων, με την περαίωση των οποίων θα μπορέσει η Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου.

Σημαντική ημέρα για την Π.Ε Ηλείας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, καθώς έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια ολοκληρώνεται μια σημαντική μελέτη και δρομολογείται η υλοποίηση ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου για την Ηλεία. «Η στέγαση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, του σημαντικού αυτού κινηματογραφικού θεσμού με τον διεθνή χαρακτήρα και αντίκτυπο, είναι υψηλής προτεραιότητας στόχος για εμάς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι σ’ αυτούς που επί 25 χρόνια, έχουν γίνει οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ηλείας μέσω του Φεστιβάλ, αλλά και στις επόμενες γενιές, καθώς εδώ, στην Ηλεία, γεννιούνται και καλλιεργούνται ταλέντα και καλλιτεχνικές προσωπικότητες. Το Φεστιβάλ, σε λίγο καιρό θα έχει το δικό του “σπίτι” με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αφού η προσφορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι πολύτιμη για τον τόπο και τους ανθρώπους του»,  δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι, με την ολοκλήρωση και οριστικοποίηση των υπολοίπων απαιτούμενων μελετών, θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη δημοπράτηση του έργου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη παρουσίαση του έργου και της Μακέτας.

25 χρόνια Φεστιβάλ – «Σινεμά στις Πλατείες» – «Ένα μύθο θα σας πω»

O κ. Γιαννόπουλος, επισκέφθηκε και τα Γραφεία του Φεστιβάλ στην Αθήνα, όπου με τους κ.κ Σπύρου και Παντελόγλου συζήτησαν λειτουργικά και οργανωτικά θέματα, ενόψει της επετειακής μορφής που θα έχει φέτος το 25ο Φεστιβάλ, καθώς συμπληρώνει ¼ αιώνα ζωής, προσφοράς και δράσης.

Από την “ατζέντα” δε θα μπορούσε να λείπει και η ενημέρωση  για την – καθιερωμένη και πολυαναμενόμενη πάντα – δράση «Σινεμά στις Πλατείες», η οποία για 9η συνεχή χρονιά θα δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά απομακρυσμένων περιοχών και στις οικογένειές τους να παρακολουθήσουν δωρεάν, στη μεγάλη οθόνη, ποιοτικές και συχνά πολυβραβευμένες ταινίες. Το πρόγραμμα προβολών φέτος διαθέτει 13 ξένες ταινίες μυθοπλασίας με ελληνικούς υπότιτλους, 7 ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας και 3 ξένες ταινίες κινουμένου σχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, στον Σταφιδόκαμπο και στην Κρέστενα, οι μαθητές και οι μαθήτριες 18 Γυμνασίων και Λυκείων της Ηλείας, θα παρουσιάσουν τις ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν στο πλαίσιο της δράσης του Φεστιβάλ, «Έναν μύθο θα σας πω». Πρόκειται για 18 ταινίες, όλες εμπνευσμένες από την ιστορική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον και τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου τους!

Προγραμματική σύμβαση για την ανάπτυξη  του κινηματογραφικής εκπαίδευσης

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΔΕ η σύναψη προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης τριετούς διάρκειας  μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμούς , της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του  «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και νέους» με προϋπολογισμό  1.125.000,00€  .

Κύριος στόχος η  μέριμνα για την άσκηση στοχευμένων και συνδυασμένων πολιτικών στον χώρο του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους και της Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης, την πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη των κατοίκων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.   Παράλληλα διασφαλίζεται η  συνέχεια του σημαντικού θεσμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ο οποίος λειτουργεί ήδη επί 20ετία και πλέον.

Ο Κινηματογράφος για Παιδιά και Νέους αποτελεί ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό είδος που έχει στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία. Οι ταινίες που απευθύνονται στα παιδιά και τους νέους διαπνέονται από τις βασικές αρχές της «Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» του ΟΗΕ, εμπνέονται από αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στηναλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα.

 Στα χρόνια που μεσολάβησαν, με άξονα τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ, έγιναν πολύ σημαντικά βήματα:

Εισήχθη για πρώτη φορά στη χώρα ο Κινηματογράφος για Παιδιά και Νέους μέσα από την προβολή χιλιάδων ταινιών του είδους, τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξή του, αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στην κινηματογραφική και την εκπαιδευτική κοινότητα, καλλιεργήθηκε η καλλιτεχνική παιδεία και η αισθητική αγωγή, εκπαιδεύτηκαν χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί, αξιοποιήθηκε σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό η σύγχρονη οπτικοακουστική τεχνολογία στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ η Ελλάδα πήρε τη θέση της στον διεθνή χάρτη των παιδικών και νεανικών κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Ο προϋπολογισμός του έργου «Λειτουργία και ανάπτυξη του θεσμού “Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους”» ανέρχεται στο ποσό των € 375.000,00 συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. κατά έτος, ενώ η ετήσια συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται μέχρι το ποσό των € 125.000,00.

Με κοινή έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών, μετά απόομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Υλοποίησης του Έργου, ο προϋπολογισμός δύναται να αναμορφώνεται, τόσο ως προς το συνολικό ύψος των εσόδων και των εξόδων όσο και ως προς την κατανομή των κονδυλίων του, για την καλύτερη υλοποίηση της παρούσας ή την κάλυψη ειδικών αναγκών και προκειμένου να αποφεύγεται καταχρηστική αύξησή του.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 οι πόροι για την υλοποίηση του έργου της παρούσας ΠΣΠΑ σε ετήσια βάση προέρχονται και εκταμιεύονται από τις ακόλουθες πηγές (στα ποσά συμπεριλαμβάνονται όλοι οι προβλεπόμενοι από τουςνόμους φόροι):

  • Από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού: 150.000,00€
  • Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 125.000,00€ (ΚΑΕ: 02.03.072.0844.01.0001)
  • Από τους πόρους που εξασφαλίζει ο Αστικός Συνεταιρισμός με την επωνυμία «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και νέους – Κοινωνική Συνεταιριστική επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας»: 100.000€

Όλη η επικαιρότητα