Αρθρογραφία

Άναψε φωτιές η Νάνσυ Φίσερ

Γιατί τα κράτη της Ευρώπης δίνουν οδηγία για προμήθειες 10 ημερών σε τρόφιμα;
Ακούστε το άρθρο

Σε επί χάρτου και κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης επιδίδονται οι όλο και πιο προβληματισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, δύο μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μπορεί το ντόμινο των εξελίξεων σε ενεργειακό επίπεδο να μην γίνεται εμφανές στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Ευρώπης, γίνεται όμως όλο και περισσότερο στο ταμείο, ενώ οι φωνές που υποδηλώνουν ανησυχία για την επόμενη μέρα αυξάνουν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η άνευ προηγουμένου έκκληση προς τους Γερμανούς πολίτες, στην οποία προχώρησε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Νάνσυ Φίσερ, καλώντας τους να «αποθηκεύσουν» φαγητό και υγρά, χωρίς πανικό, σε μία προσπάθεια να είναι προετοιμασμένοι απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο.

Γιατί τα κράτη της Ευρώπης δίνουν οδηγία για προμήθειες 10 ημερών σε τρόφιμα;

Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια γενικευμένη κρίση επισιτιστικής ανασφάλειας;

Τι θα γινόταν άραγε αν κάτι τέτοιο λεγόταν στην Ελλάδα;

Κάντε το εικόνα.

Να έλεγε ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας: «οι πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα που να κρατήσουν 15 μέρες». Σε άλλες εποχές …πανικός κι ουρές, Τώρα; Ποια τρόφιμα για…15 μέρες όταν ο μισθός… κρατά 10 μέρες!

η μέθοδος της ενημέρωσης και της προειδοποίησης «συλλέγουμε τρόφιμα για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κρίση», όπως έκανε η Γερμανία, προϋποθέτει και την ανάλογη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι πολίτες.

Στην χώρα μας δυστυχώς οι μισθοί χρησιμοποιούνται για την πληρωμή λογαριασμών και φόρων και ένα ελάχιστο υπόλοιπο για την δια- τροφή μας.

η δυνατότητα λοιπόν αποθήκευσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μάλλον είναι αδύνατη για τους περισσότερους Έλληνες…

η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών προκαλεί σίγουρα ένα σοκ. Πιθανότατα πρόκειται για ένα καμπανάκι κινδύνου, για μια έντονη και σαφέστατη προειδοποίηση ότι κάποια πράγματα που η Ευρώπη θεωρεί δεδομένα, απειλούνται.
η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να προετοιμάζει τους Γερμανούς πολίτες για έναν υπαρκτό κίνδυνο. υπάρχει ωστόσο και μια άλλη ερμηνεία.

Δηλώσεις, όπως αυτές της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, της πιο διστακτικής ίσως χώρας στην ΕΕ να κλιμακώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στέλνουν με έναν έμμεσο τρόπο μήνυμα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους να μην τραβήξουν το σκοινί των κυρώσεων στα άκρα.

η Γερμανία δεν μπορεί ανοικτά να αντιπαρατεθεί. Και επειδή έχει βρεθεί στη θέση του απολογούμενου για την προηγούμενη πολιτική της έναντι της Ρωσίας, ενδεχομένως χρησιμοποιεί τέτοιου τύπου ρητορική για να φρενάρει κατά το δυνατόν την κλιμάκωση των κυρώσεων.

Όπως και να έχει, η εξίσωση δεν έχει εύκολη λύση.

Όλη η επικαιρότητα