Αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων: «Δώρο» στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης

«Δώρο» στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης «προσφέρει» έντεκα αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση τους – όλων μαζί – ουσιαστικά αποκλείει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές που μέχρι σήμερα λειτουργούν αναψυκτήρια σε αυτούς τους χώρους. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Αναψυκτηρίων και Συναφών Καταστημάτων, κάνει λόγο για «φωτογραφικό» διαγωνισμό και καλεί το Υπουργείο να δώσει λύση.

Η προκήρυξη αφορά την εκμίσθωση έντεκα αναψυκτηρίων στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρόπολης Αθηνών, Αρχαιολογικού Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίας, Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικού Χώρου και Μουσείου Δελφών, Αρχαιολογικού Χώρου Ακρωτηρίου Θήρας, Αρχαιολογικού Χώρου Δήλου, Αρχαιολογικού χώρου Ασκληπιείου Κω, Αρχαιολογικού Χώρου Ακροπόλεως Λίνδου, Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίειου Αθηνών, Αρχαιολογικού Χώρου Βεργίνας και Αρχαιολογικού Χώρου Μεσσήνης…

Προϋποθέσεις για…λίγους

Διαβάζοντας τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, εύκολα συμπεραίνει ότι είναι αδύνατο, να υποβάλλει προσφορά. Κι αυτό γιατί, θα πρέπει – μεταξύ άλλων:

-να δραστηριοποιείται στην λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τα τελευταία 6 έτη

-να διαθέτει απαιτούμενη ειδική τεχνική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα, για την Παρασκευή τροφίμων εντός της επιχείρησης

-να έχει λειτουργήσει κατά την τελευταία 6ετία τουλάχιστον 4 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

-να έχει ισολογισμούς τριών τελευταίων χρήσεων από τους οποίους να προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών είναι τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

-να διαθέτει πιστοποίηση συστήματος διαχείρισης και ασφαλείας τροφίμων ISO 22000 παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών εστίασης και πιστοποίηση συστήματος διαχείρισης ποιότητας ISO 9001.

Κι αυτό είναι κάτι που προκαλεί εντύπωση, καθώς στα αναψυκτήρια, απαγορεύεται η Παρασκευή φαγητού και τα προϊόντα που διατίθενται τα προμηθεύονται από άλλες επιχειρήσεις.

Εκείνο δε που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση και σαφώς, πολλά ερωτηματικά, είναι το γεγονός ότι, οι υποψήφιοι πρέπει να συμμετάσχουν υποχρεωτικώς για την μίσθωση όλων των αναψυκτήριων μαζί, με ελάχιστο εγγυημένο Μηνιαίο μίσθωμα για  όλα  τα  μίσθια – και  για τα  11 μαζί –  το ποσό των 58.169 ευρώ μηνιαίως από  1/4 μέχρι 31/10 και το ποσό των 43.379 ευρώ μηνιαίως από 1/11 μέχρι 31/3 (δηλαδή μέσος όρος Μηνιαίο Μίσθωμα 52.000 ευρώ, ποσό μικρότερο από  το  μηνιαίο μίσθωμα των 57.662 ευρώ που πλήρωνε ένα και μόνο αναψυκτήριο, και  συγκεκριμένα το Αναψυκτήριο στον Αρχαιολογικό  Χώρο  της Ακρόπολης των Αθηνών πριν από  την  απόφαση του  δικαστηρίου για  μείωση μισθώματος)!

Αποκλείονται οι «μικροί»

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οποιοσδήποτε μικρός ή μικρομεσαίος επιχειρηματίας απλώς αποκλείεται από τη διαδικασία και τα αναψυκτήρια προσφέρονται ως «δώρο» σε  συγκεκριμένες εταιρείες εστίασης. «…είναι προφανές ότι το ΤΑΠ θέλει να αποκλείσει από τον διαγωνισμό όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του χώρου και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα λειτουργούν αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και αρχαιολογικών μουσείων και ότι θέλει να εκμισθώσει τα αναψυκτήρια σε μεγάλες αλυσίδες εστιάσεως,  οι οποίες μόνον μπορούν να πληρούν τους παραπάνω ¨φωτογραφικούς¨ όρους.  Εξάλλου το τόνισε και η ίδια η Υπουργός κα Κονιόρδου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ  και συγκεκριμένα στην εκπομπή «ΕΡΤ focus»  στις 12 Ιουνίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ¨ήδη θα τεθεί ο διαγωνισμός για τα κυλικεία σε όλη την Ελλάδα για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για να μπούνε καινούργιοι……¨. Σ’ αυτό το σημείο συνειδητοποίηση το λάθος της και συμπλήρωσε «…για να μπουν σε λειτουργία και τα κυλικεία», σημείωσε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» ο καταγόμενος από την περιοχή της Ολυμπίας ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Αναψυκτηρίων και Συναφών Καταστημάτων, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος.

Στο δρόμο 1.000 και πλέον εργαζόμενοι

Σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λειτουργούν αναψυκτήρια ΤΑΠ, σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 40 και απασχολούν περισσότερα από 1.000 άτομα, εκτός από τις οικογένειες των ιδιοκτητών. «Όλοι αυτοί θα βρεθούν στον δρόμο και οι επιχειρήσεις θα κλείσουν, γιατί η διοίκηση του ΤΑΠ επιλέγει να εκμισθώσει τα αναψυκτήρια σε μεγάλες αλυσίδες εστίασης, ¨για να μπούνε καινούργιοι…¨ όπως είπε η κα Κονιόρδου», συμπληρώνει ο κ.Ζαφειρόπουλος.

Τα ερωτηματικά

   Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων, καλεί το Υπουργείο και την Υπουργό κα Κονιόρδου να απαντήσει, αφενός γιατί προχωρά σε μια τέτοια διαδικασία εκμίσθωσης με διατάξεις που «φωτογραφίζουν» μεγάλες αλυσίδες και αποκλείουν τις μικρές επιχειρήσεις του χώρου και αφετέρου πως θα διασφαλίσει τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και εκείνων που ήδη λειτουργούν τέτοια αναψυκτήρια ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.