Categories: Ηλεία

«Ανάπτυξη για την Ηλεία» στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Με στόχο την ανάδειξη του τόπου

Share

Μια σημαντική ευκαιρία ανοικτού διαλόγου και ουσιαστικής συζήτησης

Με την υποστήριξη του Δήμου Ανδραβίδας -Κυλλήνης και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης υλοποιήθηκε η 2η Αναπτυξιακή Ημερίδα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή.

Ο φιλόξενος χώρος του πρώην Δημαρχείου Ανδραβίδας  «υποδέχτηκε» πολιτικούς, εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και απλούς πολίτες, οι οποίοι συζήτησαν για τα καθημερινά προβλήματα της περιοχής και τις λύσεις που προτείνονται, αλλά και για έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στον τόπο.

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ στη συνέχεια οι μετέχοντες ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους και κατέθεσαν τη δική τους πρόταση.

Στόχος της Ημερίδας ήταν να αναδειχθούν και να τεκμηριωθούν επιστημονικά οι πολύπλευρες αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου και να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους (στους τομείς της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, της καινοτόμου οικονομικής δραστηριότητας κ.λπ.).

Κυρίως όμως

  • Για να στηριχθεί η τοπική κοινωνία και να ακουστεί η φωνή όλων των δημοτών της περιοχής.
  • Για να τεθούν οι δημότισσες και οι δημότες του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης στο επίκεντρο
  • Για να αναδείξει τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις σκέψεις, τις δράσεις και τις ανησυχίες τους.
  • Για να προβάλλει τις διεξόδους και τις προοπτικές.

Ήταν μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε εκ του σύνεγγυς επαφή και να ανταλλάξουν απόψεις και πρακτικές όλοι όσοι σχεδιάζουν, υλοποιούν, ενδιαφέρονται, ή επηρεάζονται από τις πολιτικές που χαράσσονται στην περιοχή μας.

Οι τοπικοί φορείς, που συμμετείχαν,  έδειξαν ότι θέλουν να είναι συμπρωταγωνιστές στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι βουλευτές και οι αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, που έλαβαν μέρος, είχαν την ευκαιρία να συνθέσουν μια σφαιρική εικόνα για τα αναπτυξιακά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, η οποία θα τους επιτρέψει να επεξεργαστούν με σαφήνεια συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξή της.

Στο σύνολό τους οι μετέχοντες αναγνώρισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας της εφ. «Πατρίς», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα βοηθήσει την περιοχή, αλλά και τον νομό γενικότερα.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ημερίδας οι αιρετοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με πλήθος τοπικών φορέων και πολίτες, γεγονός που βοήθησε να κατανοήσουν επί μέρους ζητήματα και να δρομολογήσουν την επίλυσή τους, κάτι που δημιούργησε ευρύτερα θετικό αντίκτυπο.

Η συνάντηση εργασίας, καθώς σε κάτι τέτοιο εξελίχθηκε η ημερίδα, έδειξε όχι μόνο την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία, αλλά αποκάλυψε και μια ωρίμανση που φαίνεται να έχει συντελεστεί μέσα από τη δοκιμασία της κρίσης, μια συνειδητοποίηση του γεγονότος, ότι ο διάλογος και η συνεργασία, που υπερβαίνουν τις κομματικές περιχαρακώσεις είναι προϋποθέσεις για να «έρθει» η ανάπτυξη, είναι όρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

Και αυτό γιατί η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων κατά κανόνα απαιτεί τη συνέργεια Δήμων, Περιφέρειας, κράτους και κοινωνίας. Όσο πιο εναρμονισμένη και συντονισμένη είναι η δράση όλων αυτών των φορέων, τόσο πιο εφικτό είναι να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Η επόμενη, 3η κατά σειρά, ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοέμβρη στον Δήμο Ζαχάρως, ενώ η διαβούλευση για την καταγραφή των προβλημάτων της περιοχής ξεκινά σήμερα.

Χαιρετισμός Δημάρχου Γιάννη Λέντζα

Με την έναρξη της ημερίδας στον  σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε  ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας , συνεχάρη για την πρωτοβουλία τον Οργανισμό Βαρουξή, παραδέχθηκε ότι ο νομός είναι ουραγός στην ανάπτυξη και ότι χρειάζονται πολλά να γίνουν στο Δήμο  και εξέφρασε την ελπίδα η ημερίδα να έχει θετικά αποτελέσματα και να  κατατεθούν εποικοδομητικές προτάσεις και ρεαλιστικές ιδέες.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΟΒ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΡΟΥΞΗ

«Πιστεύω στο τρίπτυχο σχεδιασμός, εργατικότητα και αποτέλεσμα».

Στον χαιρετισμό του  ο πρόεδρος του ΔΟΒ κ. Λεωνίδας Βαρουξής  αφού καλωσόρισε τους παρισταμένους, τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετο εκπρόσωπο της Ι.Μ.Ηλείας, βουλευτές,  τον δήμαρχο κ. Γιάννη Λέντζα τους αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους  και μέλη Τοπικών Συμβουλίων,  ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της Ημερίδας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Λεωνίδας Βαρουξής αναφέρθηκε στο τρίπτυχο που πρέπει να ακολουθείται σήμερα από τους πολιτικούς και όχι μόνο, για την ανάπτυξη: Σχεδιασμός, εργατικότητα και αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα στην παρέμβασή του τόνισε:

«Νιώθω μεγάλη τιμή σήμερα γι’αυτή τη συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και το Δ. Λ Ταμείο Κυλλήνης. Στόχος μας είναι όλοι μαζί ενωμένοι να καταγράψουμε τα προβλήματα για να καταθέσουμε ουσιαστικές προτάσεις  για τον τόπο μας ώστε να διεκδικήσουμε από κοινού τόσο από την κεντρική κυβέρνηση όσο και από τη νέα Περιφερειακή αρχή όλα αυτά  που δικαιούται η Ηλεία μας αλλά και διάφοροι επιμέρους δήμοι. Πολύ ορθά όλοι μας μιλάμε για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό που θέλουμε και αυτό που πολλές φορές απαιτούμε από τους πολιτικούς μας. Το οφείλουμε άλλωστε στα παιδιά μας αυτό.Μόνο που πολλές φορές ξεχνάμε το σήμερα. Κάποτε η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες ήθελαν να ακούσουν από τους πολιτικούς και μερικές κουβέντες παραπάνω. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κούρασαν τα μεγάλα λόγια που πολλές φορές αποδεικνύονταν αυταπάτες. Τώρα όλοι περιμένουν λίγα πράγματα, μετρημένα και ρεαλιστικά. Προσωπικά πιστεύω σε ένα τρίπτυχο: σχεδιασμός, γι’ αυτό ήρθαμε σήμερα εδώ, εργατικότητα και αποτέλεσμα. Καταγράφουμε με τεχνοκρατική αντίληψη τις πραγματικές ανάγκες με βάση  τα πλεονεκτήματα του κάθε τόπου. Όπως εσείς μας τα υποδείξατε και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, ότι εκτός από τις επίσημες θέσεις προτάσεις των πολιτικών, από το μετερίζι που βρίσκονται έχουν υποχρέωση να κάνουν αυτά τα πράγματα, πρέπει να νιώθουμε ότι είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη επιπλέον το να προωθεί τις καθημερινές ανάγκες, τον τρόπο επίλυσής του ούτως ώστε  όλοι με μια φωνή και αυτό πιστεύω ότι κάνει ο ΔΟΒ  εδώ και 120 χρόνια που ιδρύθηκε αυτή η εφημερίδα, είναι η φωνή που μεταφέρει τα αιτήματα και προσπαθεί το θέλω, το πιστεύω να το κάνει πράξη. Δουλεύουμε όλοι μαζί για να βρούμε την πιο σωστή λύση και περιμένουμε από τους θεσμικούς παράγοντες αποτέλεσμα.

¨Όλοι σήμερα εδώ καλούμαστε να συνδυάσουμε το άμεσο με το μεσοπρόθεσμο. Την καθημερινότητα με την ανάπτυξη. Να διεκδικήσουμε έργα που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και θα βοηθήσουν την περιοχή να αναβαθμισθεί. Με τον ίδιο σεβασμό όμως και την ίδια σοβαρότητα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την καθημερινότητα των πολιτών. »

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Επενδύσεις και επιχειρηματικά πάρκα»

Στις επενδύσεις εστίασε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων.

Συγκεκριμένα ο  βουλευτής της ΝΔ κ. Νικολακόπουλος Ανδρέας  αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον ΔΟΒ για την πρωτοβουλία αυτή, στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε σε έναν ευλογημένο δήμο με μεγάλο φυσικό κάλλος και κρυμμένους θησαυρούς αλλά δεν μπορούμε να συζητάμε και όλοι θα θέλετε να ακούσετε από μένα ως κυβερνητικός βουλευτής το θέμα του δρόμου και νομίζω πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε αν δεν μιλάμε για υποδομές.

Αυτό το έργο ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει υποσχεθεί, είναι για εμάς ένα μεγάλο στοίχημα, όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί  το συντομότερο δυνατόν. Διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να υλοποιήσουμε το έργο αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα και σίγουρα μέσα στη θητεία αυτής της κυβέρνησης. Ολοκλήρωση δεν σημαίνει υποχρεωτικά να ακολουθήσουμε το υπάρχον μοντέλο υλοποίησης. Θεωρούμε ότι αυτό το μοντέλο υλοποίησης έχει σοβαρό πρόβλημα και το έργο δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε θέσει όλες τις προτάσεις μας στην ΕΕ και σύντομα θα έχουμε μια απάντηση.

Όταν μιλάμε για υποδομές μιλάμε για αεροδρόμιο αλλά και σιδηροδρομική γραμμή. Πολλές φορές όταν πρέπει να δημιουργήσεις ανάπτυξη, δεν αρκεί να φτιάξεις υποδομές. Πρέπει να δημιουργήσεις επενδύσεις που θα καταστήσουν βιώσιμη και μια αεροπορική γραμμή από τον Άραξο, όπου ήδη λειτουργούν επιβατικές γραμμές. Για να καταστεί βιώσιμη αυτή η αεροπορική σύνδεση θα πρέπει να έχουμε στον τόπο μας περισσότερες επενδύσεις , περισσότερες τουριστικές μονάδες, να δημιουργήσουμε ένα επενδυτικό περιβάλλον όπως κάναμε με ένα νομοσχέδιο που ψηφίσαμε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή.

Θεωρώ ότι έχουμε κρυμμένους θησαυρούς, όπως το Κοτύχι-Στροφυλιά. Ας δούμε τρόπους ανάπτυξης , ακόμη και περιοχές που είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που είναι προστατευόμενες περιοχές. Υπάρχουν ήπιοι τρόποι ανάπτυξης και πρέπει να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μια άλλη πρόταση που θέλω να καταθέσω που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή: υπάρχει μια άναρχη δόμηση και είναι ευκαιρία να εργαστούμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση , ώστε να φτιάξουμε Τοπικά Χωρικά Σχέδια. Έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τα επιχειρηματικά πάρκα. Να δώσουμε κίνητρα να μπουν επιχειρήσεις στα επιχειρηματικά πάρκα όπου θα έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας. Είδαμε την ίδρυση ομάδων παραγωγών. Ναι πρέπει να το κάνουμε αυτό αφορά και την κεντρική εξουσία. Θα δώσουμε κίνητρα να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Θα υπάρξει σύντομα νομοθεσία για τη λειτουργία υδατοδρομίου. Είναι  ευκαιρία να αναβαθμίσουμε το λιμάνι της Κυλλήνης. Είναι μια καλή ευκαιρία να προσελκύσουμε ιδιωτικές εταιρείες, θα λειτουργήσει το νομοθετικό πλαίσιο στο επόμενο διάστημα. Ένα άλλο θέμα είναι το θέμα των μεταναστών εργατών γης. Έχω ξεκινήσει μια προσπάθεια με κυβερνητικούς βουλευτές έχει γίνει μια συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. »

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ

«Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου»

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κατέχει έναν ιδιαιτέρα κομβικό ρόλο στα δρώμενα της Ηλείας μας. Μεγάλο μέρος της αγροτικής οικονομίας του νομού βασίζεται σε αυτόν.

Σπουδαία είναι η συμβολή του και στον τουριστικό κλάδο, με το λιμάνι της Κυλλήνης να συνεισφέρει αποφασιστικά.

Επομένως, είναι σημαντικό να κατατεθούν και να υλοποιηθούν προτάσεις με στόχο την ανάπτυξη υποδομών και δράσεων που θα ενισχύσουν και θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Ακολουθούν προτάσεις προς διαβούλευση: – Για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος ξεχωρίζει στην περιοχή, προτείνεται η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων με διεθνή προβολή και διασυνδέσεις. Εκεί θα μπορούσαν να αναπτυχθούν καινοτόμες επιχειρήσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Οργάνωση ετήσιας έκθεσης τοπικών προϊόντων, με αντικείμενο την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και των καλλιεργειών της περιοχής.

τουρισμός στην περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης ήδη προσφέρει πολλά, όμως θα μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερα.

Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, Έτσι μπορεί να προσελκυθούν Τουριστικές επενδύσεις

Και ειδικά νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, διευρύνοντας την τουριστική περίοδο.

Πραγματικά πιστεύω ότι η περιοχή Ανδραβίδας Κυλλήνης , όπως και όλη η Ηλεία  έχει όλες τις προϋποθέσεις να έχει τουρισμό όλο το χρόνο.

-Η Κυλλήνη είναι ιδανική για την δημιουργία ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού σημείου αναφοράς, με ακτίνα εξυπηρέτησης το σύνολο της Δυτικής Πελοποννήσου.

Στο λιμάνι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μετατροπής του σε πράσινο λιμάνι, στόχο τον οποίο γνωρίζω και συνέβαλλα στην υλοποίησή του όσο υπηρετούσα ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Επιπλέον, η επέκταση του λιμανιού προς τον βορρά θα μεγαλώσει τον κύκλο εργασιών του λιμανιού, αφού θα αυξηθεί το πλήθος των μετακινήσεων των επιβατών και της μεταφοράς των εμπορευμάτων, δίνοντας έτσι ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.

-Πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου παράλληλα με τη δημιουργία τμήματος logistics.

Ο συνδυασμός του πάρκου με το λιμάνι, το δρόμο και το Τραίνο που ελπίζουμε να συνεχιστεί η υλοποίησή τους, θα δώσουν απαράμιλλη ώθηση στην ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής αλλά όλης της Ηλείας.

Θα αναπτύξει και θα αναδείξει την παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Στον τομέα των υποδομών προτείνεται:

-Υλοποίηση και λειτουργία τουβιολογικού καθαρισμού και του δικτύου αποχέτευσης στη Βάρδα και στην ευρύτερη περιοχή της Βουπρασίας.

Επέκταση του βιολογικού Ανδραβίδας –Λεχαινών προς το Στρούσικαι σε ολόκληρο τον κόλπο της Κυλλήνης.

Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Δήμο.

-Προστασία και ανάδειξη του, σπάνιας ομορφιάς, οικοσυστήματος Στροφυλιάς–Κοτυχίου με την ανάπτυξη φυσιολατρικού τουρισμού.

Θεσμοθέτηση δράσεων που θα προάγουν της προστασία του και παράλληλα θα το αξιοποιούν ήπια και με σεβασμό στις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες της περιοχής.

-Ανάδειξη των Λουτρών Κυλλήνης και Υρμίνης, που θα λειτουργούν ως σημείο αναφοράς στον ιαματικό τουρισμό.

-Αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού με την διεξαγωγή κωπηλατικών και άλλων παραπλήσιων αθλημάτων.

-Σχεδιασμός και υλοποίηση παραθαλάσσιου δρόμου που θα συνδέσει τις παραλίες του δήμου

-Κατασκευή έργων υποδομής για τηστέγαση των εργατών γης που απασχολούνται στα όρια του δήμου, έτσι ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα του πρόσφατου  παρελθόντος.

Τέλος προτείνουμε: τη Στήριξη και αναβάθμιση της ιππικής έκθεσης της Ανδραβίδας με τη λειτουργία δομής παράδοσης μαθημάτων ιππασίας που θα είναι σημείο αναφοράς, πανελληνίως, για το άθλημα της ιππασίας.

Την Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, με ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς στον κοινωνικό του ρόλο.

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται ότι ο Δήμος Ανδραβίδας -Κυλλήνης μοναδικές δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Χρειάζεται λοιπόν άμεσα ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα οφείλει να έχει σύμφωνη γνώμη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κομματιού της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των παραγωγικών πολιτών της.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΙΝΑΛ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ

«Ο απόλυτος τουριστικός προορισμός από τη Ν. Μανωλάδα ως την Κουρούτα »

Τα επόμενα χρόνια ο τόπος από τη Νέα Μανωλάδα μέχρι την Κουρούτα θα είναι ο απόλυτος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας, τόνισε μεταξύ άλλων  στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Συγκεκριμένα ο  βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων: «Εδώ στην Ηλεία έχουμε ένα μειονέκτημα. Απλώνουμε τραχανά στόχων και προτεραιοτήτων χωρίς να βάζουμε προτεραιότητες. Το Α και το Ω για οποιαδήποτε συζήτηση  ανάπτυξης είναι η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρα Πύργος , ένα έργο  πραγματικά πνοής για την περιοχή  αλλά ο υπουργός δεν μας έχει απαντήσει ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης. Δεν μας λέει τον τρόπο. Πιστεύω πως θα υπάρχει μια επίσημη τοποθέτηση και επίσπευση των διαδικασιών. Και το λέω αυτό  γιατί η ολοκλήρωση του οδικού άξονα κατά την άποψή μου είναι απαραίτητη προϋπόθεση  γιατί ώστε  ειδικά το κομμάτι της Βόρειας Ηλείας που αφορά τον δήμο που είμαστε εδώ σήμερα να γίνει ο απόλυτος εσωτερικός προορισμός  της Ελλάδας και βεβαίως αυτό έχει μεγάλη σημασία  για την αλλαγή κουλτούρας που δώσουμε εμείς στην περιοχή μας. Παράδειγμα θεωρώ αδιανόητο σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής  που έχουν συγκεκριμένη προέλευση τουριστών να μην υπάρχει διασύνδεση με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής. Είναι δυνατόν να έχουμε γερμανούς τουρίστες και στα ΕΠΑΛ να μη διδάσκεται η γερμανική γλώσσα και να διδάσκεται η γαλλική; Τουριστικά επαγγέλματα: ποια είναι η προτεραιοποίηση για τα παιδιά μας όταν τελειώνουν το σχολείο να έχουν γνώσεις εξειδικευμένες για τον Τουρισμό που θα αποτελέσει τη βαριά βιομηχανία της Ηλείας τα επόμενα χρόνια; Ο δήμος να δώσει μεγάλη προσοχή στο θέμα γιατί πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια ο τόπος από τη Νέα Μανωλάδα μέχρι την Κουρούτα θα είναι ο απόλυτος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει αλλαγή στο χωροταξικό, αλλαγή στη χρήση γης, βεβαίως εδώ για το δήμο βασικό  στοίχημα  αποτελεί η αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα μέσα από τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών. Επίσης σημαντικό θέμα είναι το θέμα δικτύωσης ευρυζωνικών δικτύων.

Τέλος  όσον αφορά το Λιμάνι της Κυλλήνης δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσει να αναπτυχθεί παραμένοντας στο Λιμενικό Ταμείο ή πηγαίνοντας σε μια ευρύτερη δομή ενός Οργανισμού Λιμένος σε σύνδεση με το Κατάκολο ή με τα ευρύτερα Λιμάνια της περιοχής. »

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΚΗ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ

«Σχέδιο Ολιστικής Ανάπτυξης της Ηλείας σε ένα ενιαίο σύνολο με τους Δήμους»

Σημαντική ήταν η παρέμβαση τ. Βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος είχε με πρωτοβουλία του εισηγηθεί, αναλάβει και διεκπεραιώσει πολλά από τα έργα που έγιναν στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Στην αρχή της τοποθέτησης του υπογράμμισε ότι τα σημαντικά ζητήματα δεν αφορούν ένα μόνο Δήμο, αλλά όλη την Ηλεία. Για αυτό το λόγο ανέφερε ότι χρειάζεται μια  Ολιστική παρέμβαση για όλη την Ηλεία που θα αφορά όλους τους τομείς που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση και ο τουρισμός. Δε μπορούμε να δούμε για παράδειγμα τους αρχαιολογικούς θησαυρούς μας μεμονωμένα, αλλά σε διασύνδεση. Ολυμπία-Επικούριος-Ήλιδα-Αγ. Σοφία-Χλεμούτσι, αποτελούν ένα διακριτό κομμάτι το καθένα, αλλά απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Οι υποδομές, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος αφορά όλη την Ηλεία και έτσι πρέπει να διεκδικηθεί.

Σε αυτό το σημείο ο Μ. Μπαλαούρας χαιρέτησε το μέτωπο που σχηματίστηκε από όλους τους Δήμους, απέναντι στις εγκληματικές δολιχοδρομίες του υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή.

Ο τ. Βουλευτής ζήτησε μαζική στήριξη, ευχόμενος να βαθύνει η  συνεργασία Δήμων & φορέων σε όλους τους τομείς: τουρισμός, πολιτισμός, ενημέρωση των αγροτών για την αναγκαιότητα της συγκρότησης συνεργατικών σχημάτων (Ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί), όπου η Ηλεία βρίσκεται στη τελευταία θέση, σε αντίθεση με τη Κρήτη ή τη Β. Ελλάδα.

Οι  υποδομές δε μπορεί παρά να είναι διασυνδεδεμένες. Τα Λουτρά Καϊάφα δεν αφορούν μόνο την περιοχή της Ζαχάρως, είπε σημειώνοντας ότι το έργο της α΄ φάσης βρίσκεται πια στη διαχειριστική αρχή για έλεγχο, προτρέποντας τους βουλευτές και φορείς να πιέσουν για να μη κολλήσει, υπογράμμισε με έμφαση.

Στη συνέχεια ο Μ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε σε κεντρικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης:

  1. Φράγμα Πηνειού: Άρχισε ήδη να γίνεται η μελέτη ύψους 3,5 εκατ. για μελέτες και εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του φράγματος, με υπογειοποίηση των δικτύων άρδευσης. Ταυτόχρονα, θα μελετηθούν σοβαρές παρεμβάσεις για την ανάδειξη της περιοχής της λίμνης και των χώρων πέραν αυτής, με χώρους τουριστικών καταλυμάτων, αθλητισμού και αναψυχής, παραλίμνιου δρόμου κτλ.
  2. Βάρδα: Να στηριχθεί για να προχωρήσει η δημιουργία του Να συνεχιστεί η προσπάθεια και η πίεση για το Βιολογικό καθαρισμό, που σταμάτησε από συνδικαλιστικές αντιπολιτευόμενες στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις!
  3. Εκπαίδευση: τοΙΕΚ και ΕΠΑΛ Λεχαινών και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βάρδας να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα αγροτικά και τουριστικά. Να παρακολουθούνται ενεργά τα έργα για το Λύκειο Λεχαινών, το Δημοτικό σχολείο Μανωλάδας και Ανδραβίδας.
  4. Ύδρευση όλου του Δήμου. Άμεση προτεραιότητα στα έργα αυτά.
  5. Λιμάνι Κυλλήνης: Να ολοκληρωθεί το πρωτοποριακό έργο, ως πράσινο λιμάνι.

6.Υδατοδρόμιο:Να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του που θα συντομεύσει σημαντικά  τον χρόνο μετακίνησης τουριστών στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό Νόμο 4568/2018,επειδή το υδατοδρόμιο δεν έχει τη βαριά υποδομή που έχουν άλλες υποδομές, είναι θέμα λίγων μηνών να εγκριθούν από το Υπουργείο ηχωροθέτηση και η αδειοδότηση τους.

  1. Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφιλιάς Έναρξη διαδικασιών για τη δημιουργία του.
  2. Ιαματικές πηγές Λουτρών Κυλλήνης. Ο τ. Βουλευτής υπενθύμισε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του(Ιούνιος 2017) για την αποτελεσματική λειτουργεία τουςκαι για παραχώρηση στον Δήμο των Ρωμαϊκών.
  3. Εργόσημο και εργάτες γης: Ο Μ. Μπαλαούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ψηφισμένητροπολογία του για το εργόσημο και τους εργάτες γης, προτρέποντας τους φορείς να πιέσουν για την υλοποίηση της κοινής απόφασης υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, καθώς και της Περιφέρειας (21/3/19)για τη συντόμευση της αδειοδότησης, με την ίδρυση Γραφείου της Περιφέρειας στη Βουπρασία για τη διευκόλυνση των παραγωγών και των μεταναστών εργατών γης».

Ο Μ. Μπαλαούρας έκλεισε την παρέμβαση του σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον, μεταπολιτευτικά που σημειώνεται μαχητική διεκδικητική συσπείρωση των Δήμων της Ηλείας, η οποία πρέπει να συνεχιστεί προς την Ολιστική Ανάπτυξη του Νομού μας».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΝΤΖΑ

«Και ζητάμε λεφτά από τους δημότες για το νερό!»

Η ποιότητα του νερού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης σύμφωνα με τον δήμαρχο του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιάννη Λέντζα. Μάλιστα αναρωτήθηκε για ποιο λόγο πληρώνουν υψηλούς λογαριασμούς οι δημότες.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Γιάννης Λέντζας τόνισε μεταξύ άλλων:  «Μιλήσαμε για έργα αλλά θα πρέπει  να καταλάβουμε τα οικονομικά των δήμων. Τα οικονομικά του δήμου μας δεν είναι και τόσο ανθηρά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το να εξαρτώμαστε άμεσα και αυτό το λέω προς τους βουλευτές, την Περιφέρεια, ότι πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων και Προγράμματα από την Περιφέρεια. Μόνοι μας ως δήμος δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα εκτός από το να διαχειριστούμε μια μιζέρια καθημερινότητας. Σας ζητάμε να είσαστε κοντά να «τρέξετε» και να «τρέξουμε» μαζί και να συνασπιστούμε για να πετύχουμε κάποια πράγματα. Όλα αυτά που αναφέρθηκαν ως προτάσεις  για να γίνουν απαιτούν έναν προϋπολογισμό δεκαετίας. Ο δήμος μας είναι κόσμημα, έχει λιμάνι, αεροδρόμιο, δεύτερο αεροδρόμιο στον Άραξο , έχει πρωτογενή τυποποίηση , έχει αγροτικά προιόντα, έχει οτιδήποτε απαιτείται για να είναι ο νούμερο ένα και να είναι εφάμιλλος των τουριστικών νομών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι  το νερό. Πληρώνει ο δήμος εκατομμύρια κάθε χρόνο σε βλάβες σε δίκτυα και  δεν έχουμε νερό όχι για να πιούμε αλλά ούτε για μπάνιο. Αμίαντος ακόμη στο Κάστρο και εμείς φτιάχνουμε εδώ και χαλάει εκεί. Εν έτει 2020 να μην υπάρχει νερό στο δήμο μας είναι κατάντια για όλους μας. Και ζητάμε από τους δημότες να πληρώσουν κιόλας. Δεύτερο αγροτική οδοποιία και ασφαλτόστρωση. Δεν μπορούν οι δημότες να πάνε στις δουλειές τους. Αντιμετωπίζουμε θέματα καθημερινότητας. Να γίνουν αυτά που λέτε αλλά πρέπει να αντιμετωπίζουμε και την καθημερινότητα. Ωραίες οι προτάσεις αλλά τι  να τα κάνω εγώ όταν οι νέοι φεύγουν από εδώ για να βρούνε δουλειά.

Τρίτο θέμα: προχθές είχα μια συνάντηση με την ελληνική Εταιρεία Πετρελαίου. Έχουν στοχοποιήσει ακόμη κα τον δικό μας δήμο για υδρογονάθρακες. Σε ένα θαλάσσιο οικόπεδο κοντά μας θα ξεκινήσουν σε δύο μήνες έρευνες.

Αυτό που είπε ο κ. Μπαλαούρα για τα δημόσια ΙΕΚ πρέπει να το δούμε. Πρέπει να αλλάξει ο προσανατολισμός. Βοηθός φαρμακείου δεν έχει αποκατάσταση. Το να μπούμε όμως στα συσκευαστήρια υπάρχει προορισμός. Ένα άλλο θέμα είναι η υποστελέχωση. Υπηρεσία δική μας που έχει Κοτύχι Πηνειό . Λιμάνι, Δήμο , Προγράμματα, λειτουργεί με τρία άτομα! Τι να προλάβουν; Πρέπει να γίνει στελέχωση με κατάλληλο προσωπικό. Ένα έργο που μας καίει είναι ο βιολογικός καθαρισμός της Βάρδας αλλά και όλου του δήμου, ο τομέας Υγείας , αφού και το νοσοκομείο Αμαλιάδος είναι έτοιμο να κλείσει, για να μην πω ότι έχει κλείσει. Το Πολυιατρείο Λεχαινών λειτουργεί με ένα γιατρό σε χειρότερη δηλαδή κατάσταση από ότι όταν ήταν αγροτικό. Η ορεινή ΔΕ Λεχαινών Μέλισσα, Αγ. Χαράλαμπος πρέπει να έχει γιατρό. Συμφωνώ με τα υδροπλάνα και το παραλιακό μέτωπο, αλλά είναι έργα που πρέπει να τα δούμε σε βάθος δεκαετίας.

Και κάτι τελευταίο: υπάρχει αξεπέραστη γραφειοκρατία από την ώρα που θα ξεκινήσει το έργο μέχρι που θα το πάρει ο εργολάβος. Δύο χρόνια για να ξεκινήσει έργο είναι υπερβολικά πολλά. »

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ: «Καταστροφή για την Ηλεία η υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου»

Ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Ηλείας και προέρχονται από τους γείτονες Αχαιούς, κατέθεσε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ Κώστας Νικολούτσος ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο δήμος αυτός είναι μοχλός ανάπτυξης του νομού».

Ειδικότερα  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος τόνισε μεταξύ άλλων: «Ότι γίνεται εδώ έχει να κάνει με την πρόοδο της Ηλείας. Είναι εδώ μαζεμένη η κύρια αγροτική παραγωγή με παραγωγές αιχμής τις φράουλες, έχουμε ένα πολύ ισχυρό τουριστικό προϊόν τις παραλίες, το Κοτύχι, ένας κρυμμένος θησαυρός. Το θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε όλα αυτά να τα αξιοποιήσουμε , να δώσουμε τις κατάλληλες υποδομές, τις κατάλληλες προωθητικές ενέργειες. Το μεγάλο ζητούμενο για το αγροτικό προϊόν είναι ότι δεν έχουμε προστιθέμενη αξία. Άρα είναι άμεση ανάγκη να δημιουργήσουμε νέες επιχειρήσεις  που θα βοηθήσουν στην εξωστρέφεια , θα βοηθήσουν τη διάχυση του προϊόντος γιατί αυτός είναι ο ρόλος ο δικός μας. Νομίζω έχει φθάσει η στιγμή για τον τόπο μας τα έργα να μπαίνουν σε μια προτεραιότητα.

Είδα αιτήματα για πάρα πολλά αντιπλημμυρικά έργα. Το αντιπλημμυρικό δεν έχει να κάνει μόνο με την προστασία της αγροτικής καλλιέργειας αλλά έχει να κάνει και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η Ηλεία με τους 48 νεκρούς από τις πυρκαγιές του 2007 πρέπει να είναι πάντα υποψιασμένη ότι μπορεί να έρθει πάλι μια μεγάλη καταστροφή. Εγώ θα συνιστούσα στο δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης  να κάνει γρήγορα μια υδρολογική μελέτη και να επισημάνει  από όλα αυτά τα ρέματα ποια είναι εκείνα τα οποία πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα και δημιουργούν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων .

Αναφέρθηκε επίσης το δημοπρατήριο. Είναι νομίζω μια διαδικασία εκτός τόπου και χρόνου. Εμείς ως Επιμελητήριο κινούμαστε στη διαδικασία εικονικού δημοπρατηρίου. Δηλαδή δημιουργία μιας πλατφόρμας για την διακίνηση των προιόντων μας στις διεθνείς αγορές.

Επίσης ξεχάστε τη συζήτηση για logistics γιατί χωρίς τραίνο δεν γίνεται. Και αυτή τη στιγμή το τραίνο με τις απαιτήσεις που έχει ο Δήμος Πατρέων είναι κάτι ανέφικτο σε ορίζοντα πεντηκονταετίας. Ζητάνε στην Πάτρα υπογειοποίηση υποθαλάσσιου αγωγού!  Στο σημείο που ζητάνε υπογειοποίηση το βάθος είναι 1,5  μέτρο και ζητάνε η σήραγγα να γίνει σε βάθος 11 μέτρων. Μιλάμε δηλαδή για μια καινούργια γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

Φιλοδοξούμε να κάνουμε μια ημερίδα με τον διευθυντή του ΟΣΕ στον Πύργο τον Κώστα Σπηλιόπουλο  για να δούμε που οδηγείται η κατάσταση. Με αυτά που ζητάνε οι Πατρινοί εμείς πρέπει να ξεχάσουμε το τραίνο.

Για τον δρόμο θέλω να αναφέρω ότι στη περίπτωσή μας ισχύει « το σιγάν κρείττον του λαλείν» Η κατάτμηση σε 8 εργολαβίες ήταν απαράδεκτη. Η νέα κυβέρνηση είναι σε επαφή με την ΕΕ για δούμε πως θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Για το αεροδρόμιο: η περιοχή η δική μας παίρνει το 75 % των επιβατών οι οποίοι κινούνται  στο αεροδρόμιο του Αράξου. Αυτό σημαίνει δήμαρχε ότι πρέπει να έχουμε εμπλοκή στη διαχείριση του αεροδρομίου του Αράξου. Η επιμήκυνση λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων είναι επίσης ένα άλλο θέμα που πρέπει να δούμε. Κινούμαστε συστηματικά για το θέμα των επιχειρηματικών πάρκων. Είμαστε σε διαδικασία καταγραφής όλων των συγκεντρώσεων όλων των βιομηχανιών στην Ηλεία, των ελεύθερων χώρων των δυνατοτήτων για να σχεδιάσουμε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο. Σε ένα εξάμηνο από σήμερα θα έχουμε αποτελέσματα.

Στον εμπορικό τομέα έχουμε σοβαρό θέμα με το παραεμπόριο. Ξέρω ότι η λαϊκή αγορά Ανδραβίδας ξεπερνά τα καταστήματα της αγοράς και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Επίσης έχουμε μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουμε στο θέμα της νέας επιχειρηματικότητας. Εδώ παίζει ρόλο η εκπαίδευση. Πρέπει να δούμε νέες δράσεις όπως είναι τα startups και δεν έχουμε καμία στην Ηλεία. Εμείς κινούμαστε στην κατεύθυνση των θερμοκοιτίδων των επιχειρήσεων και εμείς θα κάνουμε δύο. Να παροτρύνουμε τους νέους για να τους κρατήσουμε στον τόπο».

Τοποθέτηση Διον. Μάλιαρη

«Σοβαρό πρόβλημα με τους εργάτες γης»

Ο Διονύσης Μάλιαρης επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου τόνισε μεταξύ άλλων: «Μιλήσατε κύριε Μπαλαούρα για το θέμα των εργατών γης αλλά δεν μας είπατε ακόμη τη λύση. Μας είπατε ότι κανονίστηκε να φτιαχτεί κάποιο γραφείο αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια λύση. Εγώ πριν λίγες μέρες είχα 30 εργάτες και τρεις εργάτες ήταν ανασφάλιστοι και μου κόψανε 31.500 ευρώ πρόστιμο. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή πως θα δουλέψουμε. Στη Νέα Μανωλάδα είναι σοβαρό το πρόβλημα κύριοι βουλευτές. Πρέπει να το δούμε λίγο πιο ζεστά. Ένα άλλο θέμα είναι γιατί έχουν «κολλήσει» τα σχέδια βελτίωσης. Θέλουμε να μάθουμε τι συμβαίνει».

Τοποθέτηση Ανδρέα Μίγκου

«Έργα που προτείνονται έχουν μπει σε ένα δρόμο»

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Μίγκος τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχω  καλυφθεί από τις προτάσεις αλλά εγώ θέλω να δώσω μερικές πληροφορίες  ότι μερικά από αυτά που προτείνονται ήδη έχουν μπεί σε ένα δρόμο και είναι εύκολο στη νέα δημοτική αρχή  να τα υλοποιήσει. Το Open mall της Βάρδας το οποίο έχει πάρει χρηματοδότηση 1.900.000 ευρώ με τη βοήθεια του κ. Νικολούτσου και ιδιαιτέρως του κ. Μπαλαούρα. Τώρα υλοποιείται από τον Εμπορικό Σύλλογο Βάρδας και τον δήμο. Μακάρι να γίνει και στην Ανδραβίδα και τα Λεχαινά οι οποίες δεν έχουν πάνω από 5.000 πληθυσμό. Επίσης υπάρχει ήδη χρηματοδότηση για το Ιππικό Κέντρο Ανδραβίδας. Έχει δίκιο ο δήμαρχος που λέει πως πρέπει να στελεχωθεί η Τεχνική Υπηρεσία. Στο θέμα των ασφαλτοστρώσεων υπάρχουν 600.000 ευρώ για τα σημεία που έχει προκαλέσει βλάβες ο βιολογικός.  Για αντικαταστάσεις δικτύου ύδρευσης στο Κάστρο  υπάρχει πρόγραμμα και μόνο για το Κάστρο έχουν εγκριθεί 300.000 ευρώ.Υπάρχουν επίσης 1.200.000 για τα ορεινά των Λεχαινών και τα χωριά της ορεινής Βουπρασίας Στο Λιμάνι της Κυλλήνης. Υπάρχει ο Φιλόδημος1 που λήγει μεθαύριο και αφορά αντικαταστάσεις κτιρίων. Ο δήμος έχει κάποια κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν όπως το κτίριο Μαστροβασίλη στα Λεχαινά  και επίσης στο δήμο έχουν περιέλθει οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Λεχαινών, Ανδραβίδας και Νεοχωρίου και θα μπορούσε εκεί να γίνει άλλη παρέμβαση στο πρόγραμμα του Φιλόδημου που λέγεται «Αποκατάσταση Δημοτικών Κτιρίων». Ζητάμε μια παράταση τουλάχιστον δύο μήνες για το πρόγραμμα αυτό. Στο θέμα του ΙΕΚ έγιναν 25 αιτήσεις για βοηθός φαρμακείου και μία για τεχνικός θερμοκηπίου. Στα Λεχαινά λειτουργεί και τμήμα Τουριστικών επαγγελμάτων, γεωργικών μηχανημάτων κ.α. Για τα Λουτρά να πούμε πως δεν μας δίνουν το παλιό υδροθεραπευτήριο. Στο Κουνουπέλι δεν έχει αναγνωριστεί τα νερά ως ιαματικά»

Τοποθέτηση Μανιά Οδυσσέα

«Για να μην κλείσει η 117 ΠΜ»

Ο δημοτικός σύμβουλος Μανιάς Οδυσσέας στην τοποθέτησή του τόνισε:

«1) Το “Αστερίς” το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στα φανάρια της Ανδραβίδας να το αγοράσει ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης είτε να το ενοικιάσει από την τράπεζα Πειραιώς ώστε να γίνει το αμαξοστάσιο του Δήμου και κατά επέκταση να στεγαστεί η Αστυνομία καθώς και η Πυροσβεστική.

2) Για να μην υποβαθμιστεί είτε κλείσει η 117ΠΜ παρακαλώ τους βουλευτές του νομού ώστε με υπουργική απόφαση να έχουν έδρα όλο το χρόνο τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, Πεζετελ την Ανδραβίδα και όχι την Ελευσίνα αφού τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν τεχνική υποστήριξη και έδρα την Ανδραβίδα ώστε να μην ξανακαούν η Στροφυλιά, ο Καϊάφας και η Ζάκυνθος.

3) Ακτοπλοϊκή γραμμή Χανιά-Κυλλήνη- Μπάρι(Ιταλία) με σκοπό την διευκόλυνση της εξαγωγής στα αγροτικά μας προϊόντα καθώς και την είσοδο τουριστών από την Ιταλία στον Δήμο μας

4) Μετά την απόσυρση των Α7 Κονσερ 40 πολεμικά αεροσκάφη από τον Άραξο καθώς και 60 φάντομ από την Ανδραβίδα σύνολο 100 προτείνω να πωληθούν σε τρίτες χώρες και από την πώληση τους να γίνει αγορά τουλάχιστον δύο F35 ώστε να εκπαιδευτούν οι Έλληνες πιλότοι στην Ανδραβίδα.

5) Άδεια για υδατοδρόμιο στο λιμάνι της Κυλλήνης με γραμμή για υδροπλάνο Κυλλήνη-Πειραιά σε μισή ώρα και Κυλλήνη-Μπρίντεζι(Ιταλία) σε μιάμιση ώρα. 6) Ο Προαστιακός ενώ λειτουργεί Πειραιά-Πάτρα να συνδεθεί και να επεκταθεί με το λιμάνι της Κυλλήνης περνώντας από Μανωλάδα, Βάρδα, Λεχαινά και Ανδραβίδα καταλήγοντας στο λιμάνι της Κυλλήνης».

Τοποθέτηση Χρ, Παναγόπουλου

«Η περιοχή του Φράγματος Πηνειού είναι εγκαταλελειμμένη»

Ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος πρόεδρος ΤΣ Μπορσίου στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στο φράγμα Καραμανλή υπάρχει ένα πρόβλημα με τον δρόμο. Είμαι πέντε χρόνια πρόεδρος και εξελέγην για άλλα τέσσερα χρόνια  και όλα αυτά τα χρόνια μόνο ο κ. Παλαιολόγος μου έδωσε κάποια τσουβάλια άσφαλτο και τα έριξα στο δρόμο. Ο δρόμος στο ανάχωμα είναι γεμάτος γούβες. Στο υδραγωγείο του Κέντρου πέφτουν νερά στην άσφαλτο. Πρέπει όλοι να προσέξουν την περιοχή»

Τοποθέτηση Αλ. Λυκοκανέλλου

«Να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας»

Η πρόεδρος ΤΣ της Μέλισσας κ. Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η αγροτική παραγωγή έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη. Απαιτείται στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της κτηνοτροφίας. Στην περιοχή μου υπάρχουν τρεις πιστοποιημένες κτηνοτροφικές μονάδες ευρωπαϊκών προδιαγραφών αλλά με δυσκολία διακινούν τα προιόντα τους αφού είναι ακατάλληλο το οδικό δίκτυο. Πλησιάζει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου, αλλά το προιόν δεν στηρίζεται δυστυχώς με βάση τη δυναμική. Ευνοούν την εισαγωγή ηλιέλαιου, σπορελαίου, οι ιταλοί κάνουν μίξεις με μαροκινό λάδι και το εισάγουν στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να είναι αυστηρός. Άλλο πρόβλημα οι ελληνοποιήσεις της πατάτας. Οι αγρότες μας χρειάζονται κίνητρα για να μείνουν στον τόπο τους. Άλλο θέμα είναι το νερό. Υδροδότηση και άρδευση από το φράγμα Πηνειού. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες. Να αξιοποιηθεί η Λίμνη Καραμανλή. Δυστυχώς η περιοχή του φράγματος έχει εγκαταλειφθεί ».

Τοποθέτηση Χρ. Παλαιολόγου προέδρου ΤΟΕΒ Μυρτουντίων

«Μπορούμε να μειώσουμε το κόστος ενέργειας»

Ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Μυρτουντίων κ. Χρήστος Παλαιολόγος στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε άλλες χώρες υπάρχει προτεραιότητα στους υδάτινους χώρους. Εδώ δυστυχώς ακόμη δεν έχουν καταλάβει  ότι είναι πολύ εύκολο να βοηθήσουμε για το κόστος ενέργειας. Να υπογειοποιηθεί η διώρυγα από Λίμνη Καραμανλή για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας. Από τα 100.000 στρέμματα που έχει ο ΤΟΕΒ καλλιεργούνται τα μισά. Είναι λυπηρό να έχουμε νερό, ταμιευτήρα που χωράει 300 εκατ. και να μην μπορούμε να το διοχετεύσουμε δωρεάν»

Νίκος Κορομηλάς δημότης

«Να αλλάξουμε μυαλά και να συνεργαστούμε»

Ευχήθηκε  τα καλύτερα στον Οργανισμό Βαρουξή και αγανακτισμένος αναφέρθηκε σε υποσχέσεις που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια αιρετοί για έργα στην Ανδραβίδα αλλά το μόνο που έγινε ήταν ο πεζόδρομος. «Να αλλάξουμε μυαλά και να συνεργαστούμε για το καλό της Ανδραβίδας και του τόπου μας» κατέληξε ο κ Κορομηλάς.

ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΟΒ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΡΟΥΞΗ

«Η μόνη γερή αντιβίωση, η αποπεράτωση του δρόμου»

Η αυλαία της επιτυχημένης ημερίδας έκλεισε με σύντομη αλλά ουσιαστική τοποθέτηση του προέδρου του ΔΟΒ Λεωνίδα Βαρουξή.  Ο πρόεδρος του ΔΟΒ αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί υδατοδρόμιο στην Ηλεία ενώ χρησιμοποιώντας ιατρικούς όρους χαρακτήρισε την αποπεράτωση του δρόμου ως «την μόνη γερή αντιβίωση»

Ο κ Βαρουξής ανεβαίνοντας στο βήμα και χαμογελώντας σχολίασε: «Μέγα πάθος βλέπω, μέγα πλήθος δεν βλέπω. Δεν πειράζει». Και ο κ. Βαρουξής συνέχισε: « Δύο πράγματα θέλω να σας πω. Κατ΄ αρχήν το ότι κάθε φορά που οι εκλεκτοί μου συνεργάτες διακόπτουν κάποιον λόγω περαίωσης του χρόνου και ότι τσιτώνομαι δείχνει όχι μόνο την αγάπη για τον τόπο σας αλλά πράγματι ότι αυτό που είπε ο κ. Νικολούτσος και πολλοί  ομιλητές ότι πράγματι ο Κάμπος της Ηλείας και ο δήμος σας είναι ένας ευλογημένος τόπος και είναι πάρα πολλά πράγματα που σήμερα ακούσαμε γιατί είχε προηγηθεί και της Αρχαίας Ολυμπίας και όσα ακούστηκαν σήμερα από απλούς πολίτες και τους επώνυμους δείχνουν ότι πράγματι ζείτε σε ένα τόπο και η Ηλεία μας έχει αυτόν τον ευλογημένο δήμο που έχει τόσα πολλά να δώσει. Αυτό που είπε και ο πρόεδρος του ΕΒΕ ότι είναι ο μοχλός ανάπτυξης του νομού μας. Λοιπόν: όσον αφορά τα υδατοδρόμια θέλω να σας πω τα εξής: τον τελευταίο καιρό συνέβη ένα θλιβερό γεγονός στο νομό μας. Μια εξαίρετη επιστήμων έχασε τη ζωή της επειδή για να τις παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ξεκίνησε για τα Ιωάννινα που όμως δεν έφθασε ποτέ… Τα τελευταίας τεχνολογίας υδροπλάνα  έχουν ένα προσόν να μεταλλάσσονται σε ασθενοφόρα. Δηλαδή αν πράγματι το Κατάκολο και η Κυλλήνη είχαν καταφέρει και ήδη είχαν φθάσει τα υδροπλάνα τα οποία εκπροσωπεί η ελληνική εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» εκτός από όλα αυτά που λέμε περί ανάπτυξης τουρισμού και τα λοιπά , επειδή το νούμερο ένα αγαθό είναι η Υγεία μόνο από αυτό να είχε κερδηθεί μια ανθρώπινη ζωή καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο σημαντικό γεγονός θα ήταν.από την άμεση μεταφορά αυτού του ασθενούς του άνδρα ή της γυναίκας ή παιδιού. Άρα πρέπει πράγματι δήμαρχε να το κοιτάξετε αυτό και σας εγγυώμαι ότι τα Ελληνικά Υδατοδρόμια, ο κ. Γκόβας ανεξαρτήτως αν είναι Ηλείος, είναι η μοναδική εταιρεία που παραχωρεί το  δικαίωμα  χρήσης του υδατοδρομίου στο δήμο και το Λιμενικό Ταμείο. Όλες οι άλλες εταιρείες θέλουν να έχουν οι ίδιες την εκμετάλλευση. Το άλλο είναι το θέμα του αεροδρομίου. Εδώ μιλάμε για τουρισμό για δυνατότητα εξυπηρέτησης από διάφορες αεροπορικές εταιρείες. Δεν πρέπει να μιλάμε με ρομαντισμό. Έχουμε πρόβλημα μεγάλο στο νομό. Ακόμα και το θέμα Αράξου πρέπει να πούμε ότι είναι ένα αεροδρόμιο Πολεμικό και διέπεται από ειδικούς κανόνες. Ποτέ ο Άραξος δεν θα μπορέσει να φέρει ένα boeing που να μεταφέρει τουρίστες. Είναι για έκτακτες ανάγκες. Ποτέ ένα Πολεμικό αεροδρόμιο δεν θα μετατραπεί σε πολιτικό. Το μόνο φάρμακο, η μόνη γερή αντιβίωση είναι η άμεση αποπεράτωση του δρόμου ώστε να υπάρχει ασφαλής και γρήγορη μεταφορά και εγγύηση γιατί όταν γίνονται τα deal και οι προγραμματισμοί όλα αυτά παίζουν μεγάλο ρόλο στις ταξιδιωτικές εταιρείες. Και χαίρομαι που όλοι οι ομιλητές ανέδειξαν και όπως είπε ο κ. Μπαλαούρας με το αυθεντικό του στυλ είναι τα μόνα καλά νέα και για πρώτη  φορά στο νομό μας υπάρχει μια συνέργεια και των δημάρχων. Αν λοιπόν και εμείς ως πολίτες τους δείξουμε την κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν οχυρά δεν υπάρχουν καφενεία διαφόρων χρωμάτων αλλά ότι όλοι είμαστε Ηλείοι και αγαπάμε τον τόπο μας πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε όχι μόνο ευχές και στόχους αλλά θα έχουμε και υλοποίηση με έργα. Ευχαριστώ.»

Οι προτάσεις προς Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Τοπική Αυτοδίοίκηση

Πριν τις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις ο δημοσιογράφος Κώστας Ζαφειρίου παρουσίασε τις προτάσεις οι οποίες έχουν αποδέκτες την Κεντρική Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης.