Ηλεία Πολιτική

Η ανάπτυξη του άξονα Κατάκολο – Αρχ. Ολυμπία στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής: Εθνική υπόθεση η κρουαζιέρα

Ακούστε το άρθρο

Οι δυνατότητες και οι προοπτικές τη κρουαζιέρας στην Ελλάδα ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Η συνεδρίαση που ήταν πολύωρη, έγινε παρουσία των υπουργών Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και Τουριστικής Ανάπτυξης Έλενας Κουντουρά, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Δημήτρη Γάκη, βουλευτή Δωδεκανήσων και του αντιπροέδρου Γιάννη Κουτσούκου. Από την Ηλεία είχαν προσκληθεί και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής και ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Πανάγος Παντελάκος.

Κατά την τοποθετησή του ο κ. Γεωργιόπουλος  αναφέρθηκε κυρίως στο πλαίσιο των έργων και τν παρεμβάσεων που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται από την Περιφέρεια στον άξονα Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία. Ειδικότερα στάθηκε στην οριοθέτηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, με στόχο όπως είπε «να πάρουμε περισσότερα από αυτό που ήδη υπάρχει στον τόπο μας από πλευράς κρουαζιέρας.»  ενώ τόνισε ότι «με τα λιμενικά έργα που εκτελούνται μπορούμε τα επόμενα αρκετά χρόνια, να φιλοξενούμε εκεί τα λεγόμενα πλοία της νέας γενιάς, των οποίων το μήκος είναι τουλάχιστον άνω των 350 μέτρων. Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι «να δούμε τις νέες εφαρμογές πληροφορικής, που μετατρέπουν τις πόλεις μας, το Κατάκολο, τον Πύργο, την Ολυμπία σ’ αυτό που λέμε μ’ έναν γενικό όρο «έξυπνες πόλεις», γιατί πρέπει, να καταστήσουμε την επίσκεψη εκεί, τη φιλοξενία εκεί των αφικνούμενων με τα πλοία περισσότερο ελκυστική και περισσότερο εύκολη»

Γαλάζια γραμμή

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουξής  αρχικά αναφέρθηκε στα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Ταμείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένα τουριστικό λιμάνι πρέπει να έχει εικόνα και υπηρεσίες, το λιμάνι του Κατακόλου, ούτε λιμάνι έχει, ούτε υπηρεσίες.» Τόνισε ακόμη το χωροταξικό πρόβλημα λόγω του περιορισμένου χερσαίου χώρου, αλλά και  για τις προσπάθειες βελτίωσης της ασφάλειας των τουριστών και των επισκεπτών. «Κάποιοι από εδώ γνωρίζουν, οι εκθέσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα ζητούμενο, πλέον, από τις ναυτιλιακές εταιρείες και όχι ο τουριστικός προορισμός.» επισήμανε.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείο με αφορμή την άφιξη των 60 μεταναστών την Κυριακή στο Κατάκολο έκανε την ακόλουθη πρόταση: «Είναι ένα θέμα για το οποίο ένας κακός χειρισμός μπορεί να δώσει μια πολύ αρνητική εικόνα παγκοσμίως. Νομίζω, λοιπόν, ότι εάν καθιερώσουμε τη «γαλάζια» γραμμή για να μπορεί ο εκάστοτε Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου να επικοινωνεί με τους επικεφαλής των συναρμόδιων Υπουργείων, θα είναι καλό για τη χώρα μας.» Τέλος κάλεσε τον κ. Κουρουμπλή για τον οποίο τόνισε ότι βοήθησε αποφασιστικα΄στην επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών, και την κ. Κουντουρά να επισκεφθούν το Κατάκολο για να έχουν ιδία άποψη για όσα κατέθεσε.

Ο κ. Παντελάκος αφού έκανε μια σύντομη αναφόρα΄στην υφιστάμενη κατάσταση επικέντρωσε την τοποθετησή του σε μια σειρά από προτάσεις, όπως η καλύτερη προβοή της περιοχής μέσα από τη διασύνδεση πολλών μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς, ο εκσυγχρονισμός του οδικού άξονα προς τον Επικούρειο Απόλλωνα, η καλύτερη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας με τη δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης, η οριοθέτηση μονοπατιών, η υλοποίηση της ΟΧΕ κ.α

Επιχειρώντας μια ανακεφαλαίωση στα όσα ακούστηκαν ο προεδρεύων της Επιτροπής Γιάννης Κουτσούκος  τόνισε «ότι η τοπική κοινωνία έχει καταθέσει την δικιά της συμβολή και τους δικούς της πόρους σε ότι αφορά πρώτον, τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάδειξη της περιοχής Κατάκολο- Αρχαία Ολυμπία, δεύτερον για την υλοποίηση υποδομών στο λιμάνι του Κατάκολου και τρίτον στο βαθμό που μπορεί για την τουριστική προβολή.»

Παράλληλα υποστήριξε ότι «σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε και ενόψει των νέων ρόλων που αναδεικνύονται, πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την μεριά της κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της ευελιξίας, της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων και της στελέχωσης των Λιμενικών Ταμείων»

Τέλος, κάλεσε την Υπουργό Τουρισμού να αναδείξει το brand name, της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όλη η επικαιρότητα