WEB tv Ηλεία

Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΑΕ ΟΤΑ: «Στόχος μας, να ενεργοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της Ηλείας»

Στον Πύργο χθες η παρουσίαση του νέου Προγράμματος LEADER από τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Ολυμπίας Νίκο Θεοφιλόπουλο.
Ακούστε το άρθρο

Η Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΑΕ ΟΤΑ στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης για το σχεδιασμό του νέου LEADER στην Π.Ε. Ηλείας, για την περίοδο 2023-2027, ενημέρωσε χθες τον Δήμο Πύργου, καθώς και φορείς και επιχειρηματίες της πόλης, για το πρόγραμμα που υλοποιεί («Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER – ΤΑΠΤοΚ -Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των Τοπικών κοινοτήτων του ΣΣΑ 2023-2027») και έχει ως στόχο να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του νομού, προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμες δράσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ηλείας και στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της.  

Η ΑΝΟΛ, όπως τόνισε ο κ. Νίκος Θεοφιλόπουλος, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ολυμπίας, ενδιαφέρεται για την ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής οι οποίες θα συμβάλλουν θετικά με τις ιδέες και τις προτάσεις τους, στην διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής και καινοτόμου πρότασης, που θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η παρουσίαση του προγράμματος από το στέλεχος της εταιρείας κα. Αναστασία Γκαβού.

«Ετοιμάζουμε μία πρόταση η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής»

Συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Θεοφιλόπουλος της ΑΝΟΛ τόνισε για την χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος στον Πύργο.

«Στα πλαίσια της διαβούλευσης που κάνουμε για την προετοιμασία του καινούργιου Leader, που θα είναι για την περίοδο 2023-27 και μπορεί να φτάσει μέχρι το 2030, προετοιμάζουμε την πρόταση πού θα καταθέσουμε στο υπουργείο, για να μπει σε αξιολόγηση και να εγκριθεί με βάση τις καινούριες προδιαγραφές του προγράμματος. Στα πλαίσια αυτά, για να ετοιμάσουμε μία πρόταση η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής, κάνουμε ευρεία διαβούλευση με όλους τους δήμους, αλλά και με όλους τους φορείς, αλλά και απλούς πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν, έτσι ώστε να ενημερώσουμε το τι ακριβώς χρηματοδοτεί το καινούργιο πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί καινούργιες επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, με τις ιδιωτικές να ξεκινάνε με επιδότηση από 65% και φτάνουν ακόμα και 90% και 100% μερικές φορές, ανάλογα με το έργο, ενώ οι Δημόσιες θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στις ιδιωτικές επενδύσεις και έχουν ποσοστό επιδότησης 100%. Η περιοχή της παρέμβασης είναι όλος ο νομός Ηλείας, όπως και τα προηγούμενα προγράμματα του Leader και το καινούργιο πρόγραμμα έχει ενδιαφέρουσες δράσεις που θέλουμε να αναπτύξουμε, όπως είναι τα έξυπνα χωριά, κατά το πρότυπο των Smart cities, τα smart Village όπως τα λέμε, όπου θα μπορούν να μπουν καινοτόμες δράσεις που θα λύνουν προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Θα συνεχίσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις μέχρι και τον Απρίλιο που θα καταθέσουμε και την πρώτη φάση της πρότασης. Συνεπώς θα δούμε και τους άλλους δήμους που δεν έχουμε δει ακόμα, αλλά και φορείς επί μέρους, όπου θα κάνουμε πιο ειδικές συναντήσεις με φορείς που αντιπροσωπεύουν διάφορους τομείς της οικονομίας του νομού ή της κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης του».

«Οι προτάσεις πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας»

Τον δήμο Πύργου εκπροσώπησε ο κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, αντιδήμαρχος Πύργου, που δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Φιλοξενούμε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, κλιμάκιο από την Αναπτυξιακή Ολυμπίας, προκειμένου να έχουμε ως δημοτική αρχή μία ενημέρωση, αλλά και ως φορείς του πόλης του Πύργου. Σε αυτή την ενημέρωση συμμετέχουν  επαγγελματικοί φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι, διάφορες Κοιν.Σ.Επ. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) και αφορά το νέο πρόγραμμα Leader που θα τρέξει από το 2023 έως το 2027. Το Leader είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, με διάφορες δράσεις, το οποίο χρηματοδοτεί και δημόσια έργα, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις. Περισσότερα βέβαια θα μας πουν οι εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Ολυμπίας. Εμείς θα προσπαθήσουμε πάντα σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ολυμπίας να υποβάλουμε προτάσεις που θα είναι ρεαλιστικές, που θα είναι μέσα στο πνεύμα και στη φιλοσοφία του συγκεκριμένου προγράμματος, που πραγματικά θα δίνουν λύσεις σε προβλήματα, αλλά και απαντήσεις σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».

*** Το «παρών» στην χθεσινή ενημέρωση έδωσε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Αργυρόπουλος, οι Νίκος Τζαμαλής και Βασίλειος Σιγούρος από το σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΠΥΡΓΟΥ» κ.α.

*** Η επόμενη συνάντηση όπου θα παρουσιαστούν οι θεματικοί στόχοι του νέου LEADER για την περίοδο 2023-2027, θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζαχάρως αύριο Πέμπτη 02/02/2023 και ώρα 10:00π.μ.

Όλη η επικαιρότητα