Αρθρογραφία

Αναπτυξιακός νόμος: αγνοείται από το …2013!

programmata-leader-anaptyxi-epixorigisi.jpg

Εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει στην χώρα. Παρά την κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που επιβάλλουν την λειτουργία του, για την ενίσχυση κυρίως της Περιφέρειας…

Σπονδυλική στήλη κάθε αναπτυξιακής πολιτικής, τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που ενταχθήκαμε στην ευρωζώνη είναι ο αναπτυξιακός νόμος. Στην βάση τέτοιων συντεταγμένων που καθορίζονται από την Ευρώπη με περιφερειακά κυρίως κίνητρα.

Ωστόσο, ο τελευταίος αναπτυξιακός νόμος που ίσχυσε στην χώρα μας ήταν αυτός του 2011. Από τότε μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες ενίσχυσης που μας παρείχε, ιδιαιτέρως δε στον τομέα της νέας επιχειρηματικότητας που επίσης «χάνεται» στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και της οικονομικής κρίσης…

Τον Ιούνιο του 2013 είχαν ανακοινωθεί επισήμως οι κατευθυντήριες γραμμές για τις παρεμβάσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020, επειδή όπως μας έλεγαν τότε ο νόμος  θα έληγε το 2014.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, επέβαλαν αλλαγή των ορίων ενισχύσεων και αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου προκειμένου να ενσωματωθούν «τα ποσοστά του νέου χάρτη». Παραλλήλως υποστηρίχθηκε ότι… «η ενσωμάτωση των νέων ορίων είναι εφικτή μόνο με τροποποιήσεις του ισχύοντος νόμου ή με την ψήφιση ενός νέου αναπτυξιακού…».

Το 2013 όμως πέρασε, δεν έγινε τίποτα, και τον Απρίλιο του 2014 έληξε ο συγκεκριμένος αναπτυξιακός νόμος που είχε ισχύ από το 2011 και κάπου εκεί όλα σταμάτησαν!

Μετά από την καθυστέρηση εφαρμογής του και την ολιγωρία που δείξαμε σε ένα (ακόμη) σοβαρό θέμα ουσιαστικά καταφέραμε να πλήξουμε το καθεστώς περιφερειακών ενισχύσεων στον τόπο μας.

Φθάσαμε έτσι, στο 2016 παραμένοντας ακόμη χωρίς αναπτυξιακό νόμο και χωρίς να γνωρίζουμε τι ετοιμάζει η κυβέρνηση με την εικόνα των δεδομένων της εποχής και των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που πάντα μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις.

Μόνο χθες σε μία από τις αθηναϊκές κυριακάτικες εφημερίδες, διαβάσαμε για τις προθέσεις του Υπ. Οικονομίας να προχωρήσει επιτέλους η διαδικασία και να ψηφιστεί ο νέος νόμος έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε βεβαίως απομένει ελάχιστος χρόνος, ενδεχομένως όμως η προετοιμασία των συνεργατών του κ. Σταθάκη να φέρει αποτελέσματα. Κίνητρα και φιλικό περιβάλλον για τους υποψήφιους επενδυτές και στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας όπως δημοσιεύεται βρίσκονται στο επίκεντρο της πρότασης.

Ας αποφασίσουν όμως γρήγορα, γιατί η χώρα και η αγορά χρειάζονται αναπτυξιακό νομο που θα μπορεί πράγματι να βοηθήσει την κατεστραμένη σήμερα οικονομία. Η συγκυρία και τα προβλήματα χρηματοδότησης επιδεινώνουν περαιτέρω την επενδυτική δραστηριότητα, με ανεπανόρθωτες δυσάρεστες συνέπειες για τις παραγωγικές μας τάξεις…

Χρίστος Πλευριάς
xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα