Αρθρογραφία

Αναπτυξιακός νόμος χωρίς αποτέλεσμα…

Ακούστε το άρθρο

«Οι προτάσεις των

επενδυτικών σχεδίων

είναι ήδη πολύ ……

Για μια ακόμη φορά

το θέμα δεν αντιμετω-

πίζεται σοβαρά…»

Περί του αναπτυξιακού νόμου έχουν κατά καιρούς αναλυθεί πολλά, και έχουν ειπωθεί περισσότερα. Το αποτέλεσμα πάντως παραμένει το ίδιο, καθώς οι «ευκαιρίες» χάνονται και οι δυνατότητες αξιοποίησής του, περιορίζονται σημαντικά από το ίδιο το σύστημα της κρατικής διοίκησης.

Όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας φταίνε πάντα οι άλλοι, όσο και αν συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το άλλοθι της κρίσης, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μεγάλο και να «φωνάζει» από μόνο του. Το ελατήριο της ανάπτυξης είναι δυστυχώς παλιό και σκουριασμένο!

Περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, διαβεβαίωνε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα προηγείται από το μέσο όρο της Ευρώπης τουλάχιστον κατά 2%. Και νομίζω από αυτή την ημέρα ήταν η τελευταία φορά που ακούσαμε για τέτοια αισιόδοξη εικόνα μέχρι σήμερα.

Λίγο αργότερα ωστόσο, και συγκεκριμένα το 2009 η διάψευση του συγκεκριμένου Υπουργού με την παράλληλη έλευση της οικονομικής μας περιπέτειας ήταν συντριπτική…

Αλλά και εκείνη η ανάπτυξη που ήταν έξω από την… πόρτα μας την περίοδο 2013-2014, θυμάστε με δηλώσεις Σαμαρά – Βενιζέλου που τώρα περισσότερο ο πρώτος και λιγότερο ο δεύτερος μένουν στο περιθώριο από την πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Πήγαμε λοιπόν να το… χαρούμε, και εμείς οι απλοί πολίτες, αλλά η νέα διάψευση από τα ίδια τα γεγονότα μας άφησε στην παρατεταμένη κατάθλιψή μας… Η Ελλάδα που εδώ και χρόνια «καλοβολεύεται» να στηρίζεται σε γυάλινα πόδια, παρέμεινε στις «ορέξεις» και τις επιταγές των δανειστών που έχουν μπει για τα καλά σε κάθε σπίτι ως… διαχειριστές ακόμη και της ζωής μας.

Η οικονομική αστάθεια, τα capital controls με την έλλειψη ρευστότητας, η υπερφορολόγηση, ο φόβος εξόδου από το ευρώ, η συρρίκνωση του εισοδήματος και η εξαφάνιση της αποταμίευσης «εξαφάνισαν» και την ανάπτυξη και τους κάθε λογής αναπτυξιακούς νόμους.

Οι προτάσεις επενδυτικών σχεδίων, είναι ήδη πάρα πολύ μικρές και για την νέα διαδικασία που έχει ξεκινήσει για την εφαρμογή ενισχύσεων στην Δυτ. Ελλάδα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι αναφερόμαστε σε επενδύσεις και αντίστοιχες ενισχύσεις σε πεδία όπως οι νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι επενδύσεις μείζονος μεγέθους.

Όπως οι ειδικοί εκτιμούν υπήρξε μια ανοικτή διαβούλευση σε επίπεδα συζήτησης και προετοιμασίας, αλλά δεν έγινε το ίδιο στο στάδιο εφαρμογής. Ούτε καν μια σοβαρή ενημέρωση προκειμένου να εξοικειωθεί ο κόσμος με τις ιδιαιτερότητες και κατευθύνσεις των νέων καθεστώτων.

Είναι μια σημαντική αιτία και αυτό. Όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τι έχει συμβεί και σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Γι αυτό και τώρα αν είναι επιτέλους να απορροφήσουμε κάποια χρήματα στην αγορά και δη στην επιχειρηματικότητα οφείλουμε να αλλάξουμε μέθοδο και προϋποθέσεις.

Και ποιες είναι αυτές; Ανυπαρξία αδικαιολόγητης γραφειοκρατίας. Παροχή διευκολύνσεων στους επενδυτές. Λειτουργία αυτοματοποιημένου διοικητικού συστήματος. Διακριτική παρουσία του Δημοσίου για εφαρμογή μέτρων και όχι αστυνόμευση.

Και όπως τονίζουν αρκετές φορές οι άνθρωποι του Επιχειρείν απαιτείται ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού ώστε να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος που μπορεί να κάνει επενδύσεις.

Και ακόμη, κατάργηση αδειών και εγκρίσεων στην λειτουργία μεταποιητικών εργοστασίων που καθιερώθηκαν το 1930 με Βασιλικό Διάταγμα, αλλά ισχύουν και τώρα!

Όλη η επικαιρότητα