WEB tv Οικονομία

Αναρτήθηκε ο νέος ΕΝΦΙΑ, μειωμένος εφέτος κατά 35% και σε δέκα δόσεις

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αργά χθες το βράδυ και πλέον 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να ενημερωθούν για τον φόρο που θα πληρώσουν.
Ακούστε το άρθρο

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αργά χθες το βράδυ και πλέον 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να ενημερωθούν για τον φόρο που θα πληρώσουν.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Μαΐου όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία, ο ΕΝΦΙΑ «καταβάλλεται σε έως 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».

Τι αλλάζει

Το νέο εκκαθαριστικό έχει πολλές διαφορές σε σύγκριση με αυτό του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, το νέο έντυπο που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχει μια πλήρη εικόνα για τον φόρο που προκύπτει, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να κάνουν τις συγκρίσεις τους και να γνωρίζουν την αύξηση ή τη μείωση του φόρου που θα έχουν. Στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς και:

• Η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας.

• Ο κύριος φόρος.

• Η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.

• Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι χαμηλότερος για 5.000.000 φορολογουμένους, για ένα 13% ο λογαριασμός παραμένει αμετάβλητος, ενώ αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ αναμένονται για το 7% με 8% των ιδιοκτητών ακινήτων. Η μεσοσταθμική μείωση ανέρχεται στο 13% και έρχεται να προστεθεί στη μείωση 22% του φόρου ακινήτων που έγινε το 2019, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ συγκριτικά με το 2018 να ξεπερνά το 30%.

Τί λένε οι λογιστές σχετικά με τις αλλαγές – Ποιά τα νέα δεδομένα

*Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της ΟΡΤ: 

Όλη η επικαιρότητα