Ηλεία

«Ανάσα» παράδοσης η Τσικνοπέμπτη – Πως γιορτάστηκε στην Ηλεία (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε να δείξει 12:00 το μεσημέρι το ρολόι για να αρχίσει να μυρίζει «τσίκνα» στον Πύργο, αφού φέτος ήταν λιγότερες οι ψησταριές που στήθηκαν στην πόλη.

Αν και παλιότερα, κάθε επιχείρηση και εμπορικό κατάστημα – ακόμα και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες  – έστηναν από νωρίς τις ψησταριές και η μουσική έπεσε στη διαπασών «ξεσηκώνοντας» μικρούς και μεγάλους να τιμήσουν το έθιμο του τσικνίσματος.

Οι εργαζόμενοι στο Λογιστήριο και στο Διαφημιστικό Τμήμα της εφημ. «Πατρίς» καθώς και στην Γραφοτεχνική Α.Ε μπορεί να μην έβγαλαν ψησταριά στο δρόμο, αλλά την τίμησαν την ημέρα με ψητό

Φέτος, κάναμε μια βόλτα στην πόλη και με τον φωτογραφικό φακό της εφημ. «Πατρίς» καταγράψαμε εικόνες κεφιού, από ανθρώπους που «κόντρα» στην κρίση και τα προβλήματα της καθημερινότητας, αποφάσισαν να μην αφήσουν το έθιμο για…σβήσει. Ακόμα κι αυτοί που δεν μπόρεσαν να στήσουν ψησταριές, το τίμησαν το έθιμο…παραγγέλνοντας από την ψησταριά της γειτονιάς.

Όλοι, πήραν ένα μεζέ και τσούγκρισαν μ’ ένα ποτήρι κρασί για το καλό, με την ευχή «εις υγείας, και του χρόνου». Μ’ αυτή θα κλείσουμε κι εμείς. Να έχει όλος ο κόσμος υγεία και του χρόνου να είναι καλά  και να ξαναγιορτάσουν!

Κι εκεί που βλέπαμε πάνω στις ψησταριές μπριζόλες, πανσέτες, σουβλάκια και λουκάνικα, ο ιδιοκτήτης του Brera Κώστας Αδαμόπουλος έκανε τη διαφορά και έψησε και γουρνοπούλα. Φυσικά οι θαμώτες την τίμησαν ιδιαίτερα, αφού είναι το «παραδοσιακό» μας έδεσμα

Στην Αμαλιάδα

Μετρημένες ήταν χθες οι ψησταριές που στήθηκαν στην πόλη της Αμαλιάδας για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, το οποίο τηρήθηκε μεν περιορισμένα δε, αφού η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει πολλά περιθώρια…

Η εικόνα που παρουσίαζε χθες η Αμαλιάδα δεν θύμιζε σε τίποτα την εικόνα της πόλης προ κρίσης και μνημονίων. Μπορεί η οσμή της τσίκνας να παρέμεινε σταθερή αξία, ωστόσο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Η εικόνα του παρελθόντος με το κάθε κατάστημα και μια ψησταριά απέξω, φαίνεται ότι πέρασε ανεπιστρεπτί.

Οι πυροσβέστες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμαλιάδας τήρησαν και φέτος την παράδοση και άναψαν την ψησταριά τους

Περιορισμένα

Χθες ψησταριές στήθηκαν έξω από ορισμένα κρεοπωλεία και ορισμένα καφενεία, ως επί το πλείστον σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα κάρβουνα άρχισαν να ανάβουν μετά τις 10 το πρωί, όταν άλλες εποχές άναβαν πρωί- πρωί και οι πρώτοι μεζέδες είχαν ήδη σερβιριστεί μέχρι εκείνη την ώρα…

Μεγάλη προσέλευση στον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαλιάδας, που έστησε ψησταριά για τα μέλη και τους φίλους

Την κατάσταση διέσωσαν τα καταστήματα του πεζόδρομου και της κεντρικής πλατείας, που έψησαν και γιόρτασαν με τους πελάτες τους, ενώ σταθερή αξία αποτελούν η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, ενώ φέτος προστέθηκε και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαλιάδας που συγκέντρωσε μέλη και φίλους.

Όπως πάντα, πολλοί ήταν αυτοί που πέρασαν και πήραν ένα μεζέ στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια δεν γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη οι εργαζόμενοι του δήμου Ήλιδας, οι οποίοι φέτος δεν έστησαν ψησταριές, ενώ από το τσίκνισμα απείχαν φέτος οι δικηγόροι της Αμαλιάδας και οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι επίσης δεν έστησαν ψησταριές στο προαύλιο του Δικαστικού Μεγάρου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσοι άναψαν κάρβουνα χθες έδειξαν ιδιαίτερη προτίμησης τις μπριζόλες, τα σουβλάκια και τα λουκάνικα με απαραίτητο συνοδευτικό το κρασάκι για την ανταλλαγή ευχών. Και βέβαια, φρόντισαν να κεράσουν γνωστούς, φίλους και περαστικούς, όπως άλλωστε το απαιτούσε η ημέρα!

Στο Κατάκολο

Με στόχο τη θεσμική και εθιμική καθιέρωση τιμήθηκε χθες η Τσικνοπέμπτη στο Κατάκολο, με μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Φάρος» και την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου. Η εκδήλωση περιελάμβανε άφθονους μεζέδες και μπόλικο κρασί, ενώ ξεχωριστή νότα προσέδωσαν οι 30 χορευτές από τις «Μανώλιες», ο πολιτιστικός σύλλογος από τη Ζάκυνθο με τον οποίο «Ο Φάρος» έχει αναπτύξει στενή σχέση συνεργασίας και κοινή επιδίωξη είναι η αδελφοποίηση μεταξύ των δύο συλλόγων.

Παράλληλα, χόρεψαν λαϊκούς και παραδοσιακούς χορούς τα μέλη του γυναικείου τμήματος ενηλίκων του «Φάρου». Οι συντελεστές της εκδήλωσης, Σπύρος Χιόνης, Ντίνος Κωστάκης και ο Σάκης Αντωνόπουλος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον παρθενικό εορτασμό της Τσικνοπέμπτης και επισήμαναν ότι προσβλέπουν στη μετατροπή του σε θεσμό και στη στενότερη συνεργασία με τις «Μανόλιες», αναδεικνύοντας το επίνειο του Πύργου.

Στην Ολυμπία

Άφησαν για λίγο τα γραφεία και τις δουλειές τους και φρόντισαν να τηρήσουν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης. Μπορεί – όπως είπε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαρούντας – ο εορτασμός να μην έχει σχέση με τα παλιά…γλέντια, αλλά σε πείσμα των καιρών και της κρίσης, όλοι θα πάρουν ένα μεζέ και θα ευχηθούν «εις υγείαν» μ’ ένα ποτήρι κρασί. Έτσι και έγινε.

Ο Δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς, οι αντιδήμαρχοι,  και όλοι οι εργαζόμενοι άφηναν τα γραφεία τους ανά…βάρδια, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν και τους πολίτες που έφταναν στο δημαρχείο, και συγκεντρώθηκαν στον αύλειο όπου είχαν στηθεί από νωρίς οι ψησταριές και τήρησαν την παράδοση.

Στο Λαδικό

Μπορεί στις πόλεις να βγήκαν και φέτος ψησταριές για χάρη της Τσικνοπέμπτης, όμως στην ύπαιθρο της Ηλείας η παράδοση παραμένει ισχυρή και ζωντανή. Στον πανέμορφο και εγκαταλελειμμένο οικισμό του Λαδικού του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, από χθες το πρωί μια παρέα πολιτών από το Καλλίκωμο συγκεντρώθηκαν στα κτήματά τους και βάζοντας μπόλικο μεράκι και διάθεση, τσίκνισαν και ξεκίνησαν παράλληλα τις ετοιμασίες για το παστό, κρατώντας ατόφιο το έθιμο. Παρότι είμαστε ακόμα στα μέσα του Φεβρουαρίου, ο ήλιος κυριάρχησε χθες τον πεντακάθαρο ηλειακό ουρανό και στάθηκε σύμμαχος των πολιτών.

«Είναι παράδοση ετών, χθες βράζαμε όλη μέρα, σήμερα αποθηκεύουμε τις τσιγαρίδες, θα το σκεπάσουμε και τον Μάιο θα το βγάλουμε να φάμε. Ταυτόχρονα απλώσαμε τις ψησταριές, ανοίξαμε τα κρασιά και τιμήσαμε την Τσικνοπέμπτη. Με τον καθαρό αέρα και την καλή παρέα ξεπερνάμε την κρίση.  Δεν θα μας κάνουν αυτοί όπως θέλουν, εμείς θα τους κάνουμε όπως θέλουμε», τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο Διονύσης Αναστασόπουλος από το Καλλίκωμο.

Ο Παναγιώτης Κουλουμπουρδός, ο οποίος μένει στο Καλλίκωμο και κατάγεται από το Λαδικό, τόνισε ότι τέτοιες ημέρες παραδοσιακά τιμούν τα έθιμα. «Ετοιμάζουμε την τσιγαρίδα, τον μεζέ της στιγμής. Το έχουμε από μικρά παιδιά και το κρατάμε όσο μπορούμε. Παράλληλα, τσικνίζουμε και γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη», επισήμανε στην εφ.«Πατρίς».

Η Παναγιώτα Αγγελοπούλου τόνισε ότι όσο μπορεί θα κρατά ζωντανά τα έθιμα. «Από τα παλιά χρόνια λιώνουμε το χοιρινό, αφού το βράσουμε. Δίπλα έχουμε βάλει και τη σχάρα και τσικνίζουμε με συνοδεία ντόπιο κρασί για να απολαύσουμε την ημέρα», είπε στην εφ.«Πατρίς».

Ο Κων/νος Νάνος δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι στα χωριά η κρίση αντιμετωπίζεται καλύτερα από ό,τι στην πόλη με τη διατήρηση των εθίμων. «Είναι έθιμο από αρχαιοτάτων χρόνων και το φτιάχνουμε για τις δύσκολες ώρες όπως είναι η σημερινή κατάσταση που ζούμε. Πααράλληλα τσικνίζουμε και διατηρουμε τα εθιμα. Είναι καλύτερα εδώ από ό,τι στην πόλη», επισήμανε ο κ.Νάνος.

Στην Κρέστενα

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τίμησαν χθες οι εργαζόμενοι του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στον χώρο των παλαιών σφαγείων, διατηρώντας την ελπίδα τους για καλύτερες μέρες παρά τη ζοφερή οικονομική συγκυρία.

Λίγο μετά τη λήξη του ωραρίου του, οι εργαζόμενοι-ες του δήμου άπλωσαν τους μεζέδες, έβαλαν τα κάρβουνα και το… τσίκνισαν για τα καλά με τη συνοδεία κρασίου. Στην παρέα προστέθηκαν και νέοι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν από παλαιότερο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της Τσικνοπέμπτης στην ηλειακή ύπαιθρο. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος, «είναι μια χαλαρή μέρα η σημερινή και το οφείλουμε στους εργαζόμενους του δήμου, διότι έχουν μείνει πλέον λίγοι, η δουλειά είναι πολλή και τα προβλήματα επίσης. Στις πλάτες των παιδιών στηρίζεται όλη η προσπάθεια της περιοχής μας. Η κατάσταση δεν είναι καλή διότι έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στα έσοδά τους. Η  βοήθεια δεν είναι μεγάλη από την πολιτεία και υπερβάλλουμε εαυτούς για να είναι  πιο ευχάριστη εικόνα για τους συμπολίτες μας»,

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, Δήμητρα Βλασσοπούλου δήλωσε: «τηρώντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, όλοι οι εργαζόμενοι ψήσαμε, φάγαμε, διασκεδάσαμε παρέα με τη δημοτική αρχή και τους πολίτες. Η κατάσταση είναι δύσκολη στην τοπική αυτοδιοίκηση, όμως αντέχουμε και αντιστεκόμαστε».

Στη Ζαχάρω

Με κέφι και χαρά, παρά τις δυσκολίες, τίμησαν χθες το έθιμο της Τσικνοπέμπτης οι εργαζόμενοι του τμήματος Καθαριότητας του δήμου Ζαχάρως στις παλιές αποθήκες, δείχνοντας ότι υπάρχει ακόμα αλληλεγγύη.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, στήθηκαν οι ψησταριές, απλώθηκαν  οι μεζέδες, άρχισε να ρέει το κρασί και ξεκίνησε ο λιτός και σεμνός εορτασμός της Τσικνοπέμπτης.  Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ζαχάρως, Δημ.Κόσσυφας, παρά τα προβλήματα και το λίγο προσωπικό που υπάρχει και τις πολλές κοινότητες και τις αντίξοες συνθήκες, αξίζουν συγχαρητήρια στους εργαζόμενους.

Η επιστάτρια καθαριότητας, Αγγελική Νικολακοπούλου, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν καθημερινά στα σκουπίδια το αξίζουν, γιατί παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες για να είναι καθαρή η πόλη. «Κάναμε τις δουλειές μας από το πρωί για να είναι η πόλη καθατή και ξεσκάσαμε αργότερα δίνοντας στους συναδέλφους μας ικανοποίηση και χαρά», είπε στην εφ.«Πατρίς».

Στον Κάμπο

Μόλις το θερμόμετρο ανέβηκε πάνω από τους 6-7 βαθμούς Κελσίου στον Κάμπο, και ο ήλιος έδειχνε ότι θα είναι ο ισχυρός της μέρας, άρχισαν δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους οι μικρές και μεγάλες ψησταριές. Από κοντά και ο ψήστης με τον βοηθό και το ταψί με τα κρέατα, κατά προτίμηση χοιρινό σε διάφορες γευστικές εκφάνσεις και φυσικά ντόπιο, γιατί στον Κάμπο «ξέρουμε να τρώμε».

Λίγο μετά τις 11 το πρωί λοιπόν ξεκίνησε το τσίκνισμα, «μαζεμένο πάντως σε σχέση με πέρυσι», όπως πολλοί παρατήρησαν ή όπως ειπώθηκε «Τσικνοπέμπτη με μέτρο». Στις σχάρες ντόπιο χοιρινό, δίπλα άσπρο και κόκκινο κρασί, τσίπουρο για προθέρμανση και όσοι πιστοί προσέλθετε.

Στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, το κρεοπωλείο του Κουτσογιαννόπουλου, έβγαλε και φέτος ψησταριά. Ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μπάμπης Παλλαδινός, ο πρόεδρος της ΤΚ Βάρδας Χρ. Ρετουνιώτης και ο πρόεδρος του Εθιμοτοπικού Ομίλου Σάκης Παναγιώταρος παρόντες

Σε όλα τα χωριά και τις πόλεις του δήμου Πηνειού και του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, υπήρχαν « γευστικές εστίες» με τον κόσμο όμως μαζεμένο. Κρίση γαρ και έπεται συνέχεια.

Ο πολιτιστικός Σύλλογος στο Καπελέτο, έστησε μεγάλο γλέντι. Παρών και ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ όπου έδωσε ρεσιτάλ στο ζεϊμπέκικο!

Στο Ρουπάκι, την Αγία Μαύρα, το Τραγανό, την Γαστούνη, το Βαρθολομιό την Γλύφα, και στην συνέχεια στην Ανδραβίδα, τα Λεχαινά , την Μυρσίνη , το Στρούσι, το Νιοχώρι, την Κυλλήνη, το Κάστρο την Βάρδα , το Καπελέτο , το Μπόρσι, την Δάφνη και την Μανωλάδα, συναντήσαμε παρέες που έψηναν και έπιναν και τους ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

Στη Μυρσίνη άλλοι έψηναν και άλλοι τραγουδούσαν και χόρευαν

Στις παρέες κύριο (ίσως και μοναδικό) θέμα η κρίση, η αξιολόγηση και η κουβέντα έκλεινε με το «άντε να δούμε…»

Νάνσυ Σπυροπούλου

Μαρία Καραμπάτση

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Κώστας Ζαφειρίου

Όλη η επικαιρότητα