Ηλεία

Ανασφάλιστοι οι μισοί κάτοικοι του Ηλειακού Κάμπου εν μέσω πανδημίας

Ζώντας με τον φόβο και την αβεβαιότητα
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά που καταγράφονται τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας και νωρίτερα της οικονομικής κρίσης, πολιτών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, με συνέπεια, εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην αγορά βασικών πρώτων ειδών να βρίσκονται ανασφάλιστοι καθώς δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», σε αρκετά χωριά, ειδικά του Κάμπου της Ηλείας, τα ποσοστά ανασφάλιστων πολιτών ξεπερνούν και το 50%, δημιουργώντας μια ανησυχητική εικόνα της ανθρωπιστικής κρίσης, που έρχεται σε συνδυασμό τόσο με την οικονομική κρίση της Χώρας μας τα προηγούμενα χρόνια όσο και με την Πανδημία των τελευταίων 2 ετών.

Εξάλλου, έρευνες της εφ. Πατρίς, έχουν αποδείξει, ότι η Πανδημία με τις συνεχιζόμενες καραντίνες και τα μέτρα προστασίας από την κόβιντ, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην γενικότερη οικονομία της Ηλείας, με το «παζλ» να συνθέτουν επαγγελματίες του λιανεμπορίου και επιχειρήσεις εστίασης που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα. Σε αυτό το παζλ, έρχεται να προστεθεί και μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, αυτή της φτώχειας, καθώς σύμφωνα και με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), έρευνα της οποίας δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο «o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 28,9% του πληθυσμού της Χώρας».

Ζουν ανασφάλιστοι χωρίς αύριο

Το μεγαλύτερο μέρος του Κάμπου της Ηλείας, που κατά κύριο λόγο αποτελείται από αγροτικές καλλιέργειες – από ανθρώπους δηλαδή που ασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα ως αγρότες – βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια δεινή, άνευ προηγουμένου κρίση, καθώς πολύς κόσμος έχει σταματήσει λόγω οικονομικών δυσκολιών να πληρώνει τις ασφαλιστικές του εισφορές και κατά συνέπεια να μένει ανασφάλιστος. Ωστόσο υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι παλιότερα εργάζονταν σε κάποια επιχείρηση η οποία λόγω της προ της κόβιντ οικονομικής κρίσης απολύθηκαν από την εργασία τους, με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν ασφάλεια και τέλος, υπάρχει και ακόμα μια περίπτωση, εκείνη των επιχειρήσεων που αδυνατούσαν να τα βγάλουν πέρα με αποτέλεσμα να βάλουν λουκέτο. Αυτό, αποτελεί, ανησυχητικό φαινόμενο που συνεχώς αυξάνεται με τους φορείς να ζητούν από την Πολιτεία να αναπτύξει «γενναίο στρατηγικό σχεδιασμό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Ενεργοί πολίτες προσφέρουν βοήθεια

Στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης που βιώνουν πολλοί ανασφάλιστοι πολίτες τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην περιοχή του Κάμπου της Ηλείας, ο Φώτης Αλεξόπουλος ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο οποίος κατάγεται από χωριό του δήμου Πηνειού. Ο κ. Αλεξόπουλος και ως ενεργός πολίτης, τόνισε στην εφ. Πατρίς, ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΒΕΑ αλλά και η διοίκηση με τον κ. Μπρατάκο, συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και φάρμακα, τα οποία παρέδωσαν σε οικογένειες τόσο του δήμου Πηνειού όσο και του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, σε οικογένειες που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

«Προσφέρουμε μια βοήθεια σε συμπολίτες μας που απευθύνθηκαν σε εμάς από τις περιοχές του Κάμπου των δήμων Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εργαζομένων Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και με τη διοίκηση τον κ. Μπρατάκο καταθέσαμε κάποια πράγματα και καταφέραμε να μαζέψουμε κάποια πράγματα τα οποία φέραμε σε οικογένειες που αποδεδειγμένα έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Επισκέφθηκα περιοχές του δήμου Πηνειού, το Βαρθολομιό, το Βρανά, τη Γαστούνη και του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, τα Λεχαινά, όπου παραδώσαμε τρόφιμα σε οικογένειες που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτοί οι άνθρωποι, είτε επικοινώνησαν μαζί μας είτε ήρθαμε εμείς σε επαφή μέσω γνωστών, φίλων και συγγενών», ανέφερε στην εφ. «Πατρίς», ο κ. Αλεξόπουλος.

Να γίνει καταγραφή των προβλημάτων

Ο κ. Αλεξόπουλος, σημείωσε δε, ότι η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να κάνει καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών που υπάρχουν σε πολίτες.
«Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει καταγραφή των προβλημάτων, καθώς εκτός από εργαζόμενος στο ΕΒΕΑ είμαι και ενεργός πολίτης στο νομό Ηλείας και συνομιλώ συνέχεια με οικογένειες και έχω μια άποψη. Περιττό να σας πω ότι ένα μεγάλο ποσοστό στα χωριά, πάνω από 50%, δεν διαθέτουν ασφάλεια ΟΓΑ γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, ειδικά οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής, ώστε να καταγράψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα. Ηλικίες 25 ετών μέχρι 45 ετών, ζευγάρια στις ηλικίες αυτές, έχουν αποδυναμωθεί τα οικονομικά τους σε μεγάλο βαθμό, ένα φαινόμενο που είναι ανησυχητικό. Από την στιγμή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ, η Περιφερειακή Διοίκηση, η Κρατική διοίκηση δεν φροντίζουν ώστε να αναπτύξουν αυτά τα εργαλεία που έχει ο νομός Ηλείας δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αυτό το φαινόμενο θα εντείνεται όλο και περισσότερο. Ζητάμε τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βοηθήσει εμάς που θέλουμε να βοηθήσουμε συστήνοντας εθελοντικές ομάδες που θα καταγράφουν τα πραγματικά προβλήματα του τόπου τους».

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΒΕ Αθηνών σε οικογένειες των δήμων Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΒΕΑ, Φώτης Αλεξόπουλος, τόνισε ότι θα πρέπει να «ενεργοποιηθεί» η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να καταγραφούν όλα τα προβλήματα

Ανδρέας Μαρίνος, δήμαρχος Πηνειού: «Χρειάζεται ένας γενναίος στρατηγικός σχεδιασμός»

«Πραγματικά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, πράγματι ούτε οι επαγγελματίες αλλά ούτε και οι υπόλοιποι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν οι εργοδοτικές τους εισφορές αλλά και από την άλλη μεριά θα πρέπει εκεί να έρθει η Κρατική ομπρέλα, το ενδιαφέρον και η πρόνοια από την πολιτεία έτσι ώστε να εξυπηρετήσει την κατάσταση και αυτό μπορεί να γίνει με πρωτοβουλίες νομοθετικές που πρέπει να πάρει η κεντρική κυβέρνηση αλλά και από την άλλη μεριά με γενναίες ρυθμίσεις για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών όπως και των χρεών στα Ταμεία, σε εφορίες κλπ.
Θεωρώ ότι είναι πλέον αδήριτη ανάγκη η τάχιστη νομοθέτηση τέτοιων περιπτώσεων έτσι να μπορούν να ανταποκριθούν και να ανασάνουν οι άνθρωποι που σήμερα έχουν υποστεί τεράστια βλάβη στα νοικοκυριά τους, στην οικονομία τους, και να μπορέσουμε όλοι μαζί με τέτοιες πρωτοβουλίες να προχωρήσουμε και να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Ο δήμος Πηνειού είναι στην πλειοψηφία του ένας δήμος αγροτικός και βεβαίως με πολλούς επαγγελματίες αλλά και με μονάδες μεταποιητικές και μονάδες που υπηρετούν την παραγωγή. Βεβαίως έχει τεράστιο ζήτημα. Για όλα αυτά χρειάζεται ένας γενναίος στρατηγικός σχεδιασμός για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Γιάννης Λέντζας, δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης: «Ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών ολοένα να αυξάνεται»

«Λόγω της οικονομικής κρίσης του προηγούμενου διαστήματος και σε συνδυασμό με την πανδημία παρατηρείται και στον δήμο μας πως ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών ολοένα να αυξάνεται. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι άνθρωποι αυτοί να μην διεκδικούν και να μην έχουν ικανοποιητικές προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται. Από την άλλη όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων με συνέπεια να έχουμε αυξανόμενα λουκέτα και να αυξάνονται και τα ποσοστά ανεργίας. Η δεινή οικονομική θέση που βρίσκονται πολίτες του δήμου μας, αλλά και γενικότερα πολίτες και επιχειρηματίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποτυπώνεται και στην ψυχολογική εικόνα που παρουσιάζει μια περιοχή – ένα κοινωνικό σύνολο. Εμείς, θεωρούμε με όσα ακούμε από την επιστημονική κοινότητα, ότι η πανδημία βαίνει σε μια πιο διαχειρίζουσα κατάσταση και επίσης ότι με κάποια μέτρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένεται να δοθούν, θα εξομαλυνθούν όλες οι διαφορές που υπάρχουν».

Όλη η επικαιρότητα