Ελλάδα

Ανασκόπηση 2021: Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα

Το 2021 ήταν αναμφισβήτητα μία δύσκολη χρονιά και όχι μόνο λόγω κορωνοϊού. Μέσα από τον φωτογραφικό φακό απαθανατίστηκαν στιγμές που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη και συγκλόνισαν το πανελλήνιο
Ακούστε το άρθρο

Το 2021 ήταν αναμφισβήτητα μία δύσκολη χρονιά και όχι μόνο λόγω κορωνοϊού. Μέσα από τον φωτογραφικό φακό απαθανατίστηκαν στιγμές που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη και συγκλόνισαν το πανελλήνιο.

Το 2021 ήταν μια χρονιά που άφησε πίσω της ανάμεικτα συναισθήματα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Η παρουσία της πανδημίας του κορονοϊού, οι τραγικές φωτιές του Αυγούστου, οι μεγάλες απώλειες (όπως του Μίκη Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά) τα εγκλήματα που σόκαραν (όπως η δολοφονία στα Γλυκά Νερά) αλλά και οι στιγμές χαράς και εθνικής ανάτασης για την Ελλάδα – όπως με την παρέλαση της 25ης Μαρτίου – άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους τις 365 ημέρες του 2021. Το Newsbomb.gr επιχειρεί στο κείμενο της ανασκόπησης 2021 να «χωρέσει» τους 12 μήνες του 2021.

Ανασκόπηση 2021: Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα

Όπως και για όλο τον πλανήτη, έτσι και για την Ελλάδα η πανδημία του κορονοϊού θύμιζε τρενάκι του λούνα παρκ, με περιόδους όξυνσης αλλά και περιόδους ύφεσης, με κρούσματα από μεταλλάξεις, με μήνες με μέτρα, με lockdown και περιορισμούς αλλά και μήνες με «χαλάρωση».

Η χρονιά ξεκίνησε με την ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας στις 3 Ιανουαρίου ότι εντοπίστηκαν τα τέσσερα πρώτα κρούσματα της γνωστής τότε ως βρετανικής μετάλλαξης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να ανακοινώνει ότι σταματά το click away, κλείνουν βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια και επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ. Τελικά τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν στις 11 Ιανουαρίου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανακοινώνει, όμως, σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις 9 Φεβρουαρίου, νέο, αυστηρότερο lockdown με κλείσιμο του λιανεμπορίου και όλων των σχολείων στην Αττική.

Στις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε το πρώτο μεγάλο ορόσημο της επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού καταγράφοντας στις 4 Μαρτίου συνολικά ένα εκατομμύριο «τσιμπήματα». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις 21 Απριλίου ανακοίνωσε το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους από τις 3 Μαΐου, την επιστροφή των μαθητών Δημοτικού-Γυμνασίου στις σχολικές αίθουσες μια εβδομάδα αργότερα και το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 του ίδιου μήνα.

Στις 11 Μαΐου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών σε νησιά με μεγαλύτερο πληθυσμό και τρεις ημέρες αργότερα έβαλε τέλος στους περιορισμούς που είχαν συνοδεύσει τους Έλληνες για σχεδόν επτά μήνες. Στις 12 Μαΐου, λοιπόν, ο Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε το τέλος του SMS στο 13033 και το 13032, το τέλος των περιορισμών στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, την κατάργηση του click away και του click in shop, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατέθηκε για τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα. Τον ίδιο μήνα, δε, ανακοινώθηκε από την Ελλάδα η έναρξη της εφαρμογής του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Με την πορεία της πανδημίας να συνεχίζεται σε ύφεση, σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 12 Ιουνίου, υπήρξε νέα σημαντική χαλάρωση των μέτρων με «κορονίδα» την μετακίνηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα, μέτρο που τελικά σταμάτησε οριστικά στις 28 Ιουνίου και έκτοτε επιβλήθηκε μόνο τοπικά και σε περιοχές στις οποίες καταγράφηκε έξαρση κρουσμάτων. Την ίδια ημέρα οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών ενημερώθηκαν για το freedom pass αξίας 150 ευρώ ως κίνητρο για να εμβολιαστούν.

O Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάστηκε αρκετές φορές να απευθυνθεί με μηνύματα για την πανδημία στον ελληνικό λαό
Το 2021 ξεκίνησε με απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες και ελέγχους στις μετακινήσεις, μέτρα που ανακλήθηκαν προς το καλοκαίρι
Τα σχολεία αποτέλεσαν μια ειδική κατηγορία στην περίοδο της πανδημίας με τους μαθητές να μένουν για αρκετούς μήνες μακριά από τις σχολικες αίθουσες με την επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινά με διαφορετικά πρωτόκολλα
Οι Έλληνες μέσα στο 2021 έγιναν γνώστες των self test, των rapid test, των μοριακών τεστ για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού
Η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των Ελλήνων συνεχίστηκε με διαφορετικά κεφάλαια μέσα στους 12 μήνες του 2021

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ συγκέντρωσε εικόνες που κατέκλυσαν τα Μέσα Ενημέρωσης όλου του κόσμου από γεγονότα που άφησαν το αποτύπωμά τoυς στη χρονιά που φεύγει. Μία από τις ενότητες που παρουσιάζει είναι ο φάκελος «Δικαιοσύνη».

Από τα Γλυκά Νερά στη σύλληψη Λιγνάδη

Σε αυτόν παρουσιάζονται από το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και τις κινητοποιήσεις για να μπει φραγμός στις γυναικοκτονίες, μέχρι την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου που άνοιξε τον δρόμο στο ελληνικό #MeToo, τη δολοφονία Καραϊβάζ που δεν έχει ακόμα εξιχνιαστεί, τη σύλληψη Λιγνάδη, αλλά και τον εντοπισμό του κλεμμένου πίνακα του Πικάσο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsbomb.gr

Όλη η επικαιρότητα