Ηλεία

Αναστασία Μακρυγένη-Zαφειροπούλου: Λάθη και «εγκλήματα» στο Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην οποία παρουσιάστηκαν όλα τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Πύργο προ και μετά κορωνοϊού εποχής, έδωσε η πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα τον Πύργο, Αναστασία Μακρυγένη-Zαφειροπούλου, επιθυμία της οποίας είναι η βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας τόσο για τους καθηγητές όσο και για τα παιδιά..

Αν μη τι άλλο η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πόλη του Πύργου έχει αντιμετωπίσει κατά διαστήματα αρκετά εμπόδια, ενώ δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις κατάργησης τμημάτων και δημιουργίας νέων. Αυτό ήταν και το πρώτο κεφάλαιο για το οποίο μίλησε η κ. Ζαφειροπούλου, που ως πρόεδρος πλέον του Τμήματος Μουσειολογίας θέλησε να επικεντρωθεί στα τμήματα που υπήρχαν στο παρελθόν.

Το τωρινό τμήμα Μουσειολογίας δημιουργήθηκε την περίοδο 2013-2014, ύστερα από την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων που προϋπήρχε από το 2007 μέχρι και την περίοδο 2012-2013. Επιπλέον, υπήρξε δημιουργία του τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας, Επικοινωνίας Πολιτιστικών Και Τουριστικών Μονάδων που λειτούργησε μέχρι Μάιο 2019 και με την κατάργησή του οι φοιτητές εντάχθηκαν στο τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το τμήμα αυτό λειτουργεί βέβαια παράλληλα το πρόγραμμα του με αυτό της Μουσειολογίας έως και την αποφοίτηση των υπαρχόντων φοιτητών από τις τρεις κατευθύνσεις του που ήταν η Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων Και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, η Μουσειολογία και η Επικοινωνία Πολιτιστικών Μονάδων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και το 2018 λειτουργούσε παράλληλα στον ίδιο χώρο και το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ που είχε δημιουργηθεί το 2003, ωστόσο το σχέδιο «Αθηνά» στάθηκε αφορμή να καταργηθεί και αυτό. Η Μουσειολογία μπορεί να φέρει την ιστορία τριών τμημάτων, ωστόσο πολλά είναι τα «εγκλήματα» που έχουν σημειωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ένα «βουνό» προβλήματα!

Όπως κάθε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι και αυτό της Μουσειολογίας είναι απόλυτα λογικό να έχει προβλήματα, τα οποία ωστόσο λογίζονται ως μεγάλα. Σύμφωνα με την κ. Ζαφειροπούλου, η κατάργηση του προηγούμενου τμήματος με τις τρεις κατευθύνσεις ήταν όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «μέγα λάθος», καθώς εκτιμά πως θα μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία του και να προσφέρει στην επαγγελματική αγορά νέες θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς του χώρου. Αντ’ αυτού, υποστήριξε πως πλέον υπάρχει πρόβλημα με παιδιά παλαιότερων τμημάτων που δεν έχουν λάβει πτυχία ακόμα, αναγκάζοντας έτσι τη διοίκηση του πανεπιστημίου και το ίδιο το τμήμα να προβούν πέρυσι σε αρκετά μεγάλο αριθμό πτυχιακών προκειμένου να μικρύνει ο αριθμός των παιδιών που ανέμεναν στην «ουρά».

Όσον αφορά τους χώρους, μπορεί το τμήμα να διαθέτει αρκετούς ωστόσο η μέγιστη χωρητικότητά τους δεν ξεπερνά τους 96, γεγονός που δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των φοιτητών, ο αριθμός των οποίων είναι μεγαλύτερος και πολλές φορές δεν μπορεί να εξυπηρετηθούν οι παραπάνω φοιτητές. Ωστόσο, πέραν της χωρητικότητας σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται και με την έλλειψη χώρου στον οποίο να γίνονται οι εκδηλώσεις του τμήματος (ορκωμοσίες κατά κύριο λόγο), με την κ. Ζαφειροπούλου να υπογραμμίζει πως ούτε σε ολόκληρη την πόλη του Πύργου υπάρχει κάποιος τόσο μεγάλος χώρος που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτούς τους σκοπούς. Έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό υπάρχει ανάγκη υποδομών.

Σημαντικότερο ζήτημα όλων όμως είναι η υποστελέχωση του τμήματος, που δε διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού για να είναι η λειτουργία του εύρυθμη. Μονάχα η γραμματεία διαθέτει πλέον ικανοποιητικό αριθμό ανθρώπων, που εργάζονται επί μονίμου βάσεως για να καλύψουν οτιδήποτε διοικητικό. Ωστόσο, όπως τόνισε η κ. Ζαφειροπούλου υπάρχει νέο καθεστώς πλέον και το πανεπιστήμιο έχει τη δική του φιλοσοφία και λειτουργία, στην οποία πρέπει το τμήμα να προσαρμοστεί και αυτό είναι το σημείο όπου παρατηρείται η  δυσλειτουργία, καθώς με ελάχιστο χρόνο προσαρμοστικότητας  και μακριά από την κεντρική διοίκηση αυτό είναι δύσκολο.

Τίποτα δεν κρατά τους φοιτητές!

Σημαντικό σε μια πόλη και ένα τμήμα είναι να προσφέρεις στους φοιτητές άνεση και να τους δημιουργείς την επιθυμία να θέλουν να μείνουν και να ζήσουν στην πόλη. Κάτι τέτοιο στον Πύργο δεν ισχύει. Η έλλειψη κιλικίου αναγκάζει τους φοιτητές να φεύγουν πιο μακριά από τη σχολή για να τραφούν, παγκάκια ή δέντρα στον αύλειο χώρο του τμήματος δεν υπάρχουν για να χαλαρώνουν οι φοιτητές, ενώ και ολόκληρη η πόλη δε διαθέτει πολλά στέκια που να ελκύουν τα παιδιά που έρχονται στην πόλη για να σπουδάσουν. Βέβαια τέτοιες ενέργειες μπορούν να γίνουν μόνο μέσω της δημοτικής αρχής, που τα τελευταία χρόνια ωστόσο δεν είχε κάνει κάτι για τη σχολή. Αντίθετα, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι χώρου του τμήματος προσφέρονταν για εκδηλώσεις διαφόρων συλλόγων. Η κ. Ζαφειροπούλου τονίζει πως από τη στιγμή που βρέθηκε στη θέση της προέδρου, επιδιώκει πάντα να έχει μια καλή σχέση με τη δημοτική αρχή από την οποία ωστόσο έχει κάποιες απαιτήσεις. «Ο χώρος του τμήματος είναι κρανίου τόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μαθήματα επί εποχής κορωνοϊού!

Η κατάσταση το διάστημα του κορωνοϊού κύλησε ομαλά, αφού με τηλεδιασκέψεις διεξήχθησαν όλα τα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα, ενώ πλέον γίνονται προετοιμασίες για την πραγματοποίηση της εξεταστικής με τον ίδιο τρόπο, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι προσωπικές επαφές έχουν πλέον σταματήσει, τηρώντας τις αποφάσεις συγκλήτου και Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το ειδικό πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί για τις εξετάσεις αναμένεται τις επόμενες μέρες να κάνει το «ντεμπούτο» του και ήδη γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης από τους φοιτητές, η κ. Ζαφειροπούλου σημείωσε πως υπάρχει θετική αντιμετώπιση και κανένα παράπονο, ωστόσο σίγουρα λείπει η επαφή φοιτητών με φοιτητές και φοιτητών με εκπαιδευτικούς.

Πτυχία με… Courier!

Ο κορωνοϊός δεν επηρέασε μόνο τα μαθήματα, αλλά και τις ορκωμοσίες που αναβλήθηκαν με απόφαση της κυβέρνησης, επειδή υπάρχει πάντα συγχρωτισμός. Βέβαια, τα πτυχία δόθηκαν στους επιτυχόντες είτε με προσωπική επαφή όπου κάποιοι φοιτητές ήρθαν και τα παρέλαβαν από τη γραμματεία, είτε με την αποστολή τους με εταιρείες Courier με έξοδα των φοιτητών. Αυτή ήταν και η μοναδική λύση, καθώς στην αναμονή ήταν 280 πτυχία. Η πανδημία ήταν και η βασική αιτία πανελλαδικά οι ορκωμοσίες να μην γίνουν παραδοσιακά, με το τμήμα ωστόσο να μην έχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για να τις πραγματοποιήσει διαδικτυακά όπως άλλες σχολές στην Ελλάδα.

Αριθμός φοιτητών

Κλείνοντας, έγινε και αναφορά στο συνολικό αριθμό παλαιών και νέων φοιτητών από όλα τα ενσωματωμένα τμήματα που αγγίζει περίπου τους 1900, αριθμός που ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει το μέγεθος των ενεργών φοιτητών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κ. Ζαφειροπούλου, ενεργοί παραμένουν περίπου 500 σπουδαστές και οι καινούριοι πλησιάζουν τους 150 από σύνολο 260.

Όλη η επικαιρότητα