Κύπρος

Αναστασιάδης: Η Τουρκία παραπλάνησε τον ΓΓ του ΟΗΕ

Ακούστε το άρθρο

Απόλυτα σίγουρος για την ορθή στρατηγική που ακολούθησε στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Η πρότασή μας ήταν ξεκάθαρη και κοινή με την ελληνική κυβέρνηση: κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα δημιουργία μηχανισμών εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης όπου θα υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες για την ασφάλεια Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» αναφέρει ο κ.Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξηγεί ότι ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε δημιουργήσει εσφαλμένη αντίληψη για τις επιθυμίες της Τουρκίας στην ασφάλεια και στις εγγυήσεις εξαιτίας των ασαφών τοποθετήσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ.Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, εφόσον υπάρξει καλή προετοιμασία, ενώ δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στον Εσπεν Μπαρθ Αϊντε διότι πολλές φορές «θεωρούσε ότι συμβαίνει αυτό που θα ήθελε να συμβεί».

Ο κύπριος πρόεδρος εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά, σημειώνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να έρθει στο Κραν Μοντανά αν υπήρχε συμφωνία για κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Τέλος ο κ. Αναστασιάδης ζητεί αποφυγή καλλιέργειας πολεμικού κλίματος εν όψει της γεώτρησης της Total στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ δεν πιστεύει ότι η Άγκυρα σχεδιάζει οποιαδήποτε κίνηση Σχεδίου Β λόγω των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Όλη η επικαιρότητα