Ηλεία

Αναστάσιος Φραγκοπανάγος: “Έφυγε” το υπόδειγμα της Ανδραβίδας

Ακούστε το άρθρο

«Έφυγε» σε ηλικία 90 ετών για να «συναντήσει» εκεί ψηλά λατρεμένα του πρόσωπα, την γυναίκα του, την κόρη του και τον αδελφό του πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας και αρχηγό του ακροβατικού σμήνους «Ελληνική Φλόγα» που έγραψε ιστορία.

Ο Αναστάσιος, γέννημα θρέμμα Ανδραβιδαίος, ήταν πρόσωπο αξιοσέβαστο και αξιαγάπητο στην όμορφη πόλη. Είχε διατελέσει επί 35 έτη γραμματέας της ΔΚ Ανδραβίδας και όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν.

Ο τέως γραμματέας της Δημοτικής Κοινότητας Ανδραβίδας Αναστάσιος Φραγκοπανάγος , όπως  λέει η πρόεδρος της ΔΕ Ανδραβίδας κ. Ζωή Καραβανά, «ήταν ένας αρχοντάνθρωπος, ένας κύριος που όλοι σέβονταν γιατί όλους τους σεβόταν. Ηθικός, τίμιος, υπόδειγμα οικογενειάρχη. Βοηθούσε οικονομικά τους συμπολίτες του χωρίς τυμπανοκρουσίες, άκουγε τα προβλήματα όλων και έδινε αγώνα για να τα επιλύσει. Αυτός ήταν ο Αναστάσιος, ο άνθρωπος που αγάπησε όλη η Ανδραβίδα ».

Ο Αναστάσιος Φραγκοπανάγος, η κηδεία του οποίου έγινε χθες, γεννήθηκε στην Ανδραβίδα το 1929 και ολοκλήρωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Γαστούνη. Με την σύζυγό  του με καταγωγή από το Λευκοχώρι απέκτησαν δύο υπέροχες κόρες. Δυστυχώς η μια κόρη «έφυγε» σε νεαρή ηλικία ενώ το 2013 απεβίωσε και η λατρεμένη σύζυγός του. Η δεύτερη κόρη τους η Μαίρη Φραγκοπανάγου είναι εκπαιδευτικός στο Τραγανό.

Ο υποπτέραρχος αδελφός του

Ο Αναστάσιος θα «συναντήσει» εκεί ψηλά τα αγαπημένα του πρόσωπα, την κόρη του και την γυναίκα του αλλά και τον αείμνηστο αδελφό του  υποπτέραρχο Ανδρέα Φραγκοπανάγο, τον πιλότο που δάμασε τους αιθέρες πάνω από την Ευρώπη , είχε λάβει τα εύσημα από Αμερικανούς, Γάλλους και Γερμανούς πτεράρχους  και είχε περάσει με το μαχητικό του κάτω από τον Ισθμό της Κορίνθου.  Ο αδελφός του Αναστασίου, συμμετείχε στο Ακροβατικό Σμήνος των F-86E, την «Ελληνική Φλόγα», από την ίδρυσή του το 1957. Από το 1961 ανέλαβε την αρχηγία του Σμήνους, το οποίο συνέχισε τις εντυπωσιακές επιδείξεις του εντός και εκτός Ελλάδος. Το 1967, ως διοικητής της 337 Μοίρας, συγκρότησε με πέντε αεροσκάφη F-5Α της Μοίρας Ακροβατικό Σμήνος το οποίο λίγο αργότερα πέρασε στην ιστορία αφού τα αεροσκάφη είχαν γεράσει.

Φωτογραφία του υποπτεράρχου (1931-1990) με τα παράσημά του, υπάρχει στο δημαρχείο της Ανδραβίδας .

Η «Πατρίς» και το patrisnews.com εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και τους συγγενείς του θανόντος.

Όλη η επικαιρότητα