ΤΕΦΑΑ Πύργου: Δεν πρόλαβε καν να ιδρυθεί – Δυσαρέσκεια από την απόφαση Κεραμέως να πάρει πίσω τις νέες σχολές

Υπό πλήρη εξέταση φαίνεται ότι θέτει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τα 38 νέα τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν τελευταία και ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τους πρώτους τους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, αφού με απόφασή του ανέστειλε άμεσα την έναρξη λειτουργίας τους.

Ανάμεσα στις πόλεις που δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα από την απόφαση αυτή βρίσκεται και ο Πύργος, αφού το Πανεπιστήμιο Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού δε θα λειτουργήσει μέχρι νεότερης απόφασης του υπουργείου.

Η απόφαση αυτή ήταν κάτι που εξέταζε το τελευταίο διάστημα το υπουργείο, το οποίο σημειώνει πως η δημιουργία τους έγινε προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από το ΣΥΡΙΖΑ δίχως να υπάρχει σχεδιασμός και επαρκής τεκμηρίωση. Πλέον αναμένεται να υπάρξει επανεξέταση προκειμένου η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Ν. Κεραμέως: Γιατί μπαίνει «φρένο»!

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Δαγαλάκης έκαναν λόγο για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» με βάση τις οποίες θεσμοθετήθηκε μία σειρά τμημάτων πανελλαδικά, με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη. Όπως τονίζουν, τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), με το νόμο να προβλέπει τη συμβολή και της αρχής σε τέτοιου είδους αποφάσεις και τέλος ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας τα ιδρύματα και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Εστίασαν αμφότεροι στα προβλήματα ορισμένων εκ των νέων τμημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ως στόχο της κυβέρνησης όρισαν την επανεξέταση της ανάγκης δημιουργίας των τμημάτων συνολικά από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή -τη λειτουργία της οποίας προτίθεται να ενισχύσει το υπουργείο- στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση, όπου εκτιμάται ότι θα ενδυναμωθεί και θα καταστεί ως βασικός εταίρος διαμόρφωσης πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, αποκεντρώνοντας παράλληλα μια σειρά από εξουσίες με τη μεταφορά τους εκεί που πραγματικά πρέπει να ανήκουν.

 

Τα 38 τμήματα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

-Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Αθήνα)

-Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού (Άμφισσα)

-Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον (Αθήνα)

-Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής (Αθήνα)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

-Γεωλογίας (Καβάλα)

-Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Θεσσαλονίκη)

-Μουσειολογίας (Έδεσσα)

-Δημόσιας Διοίκησης (Θεσσαλονίκη)

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

-Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Αθήνα)

-Διατροφής και Διαιτολογίας (Ψαχνά Ευβοίας)

-Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού (Ψαχνά Ευβοίας)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

-Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο)

-Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα)

-Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Αγ. Νικόλαος)

-Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο)

-Χημικών Μηχανικών (Χανιά)

-Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο)

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

-Εθνομουσικολογίας (Ληξούρι)

-Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα)

-Τμήμα Τουρισμού (Κέρκυρα)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

-Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (Αιγάλεω)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Φλώρινα)

-Λογοθεραπείας (Πτολεμαΐδα)

-Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία (Καστοριά)

-Μάρκετινγκ (Γρεβενά)

-Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων (Κοζάνη)

-Κινηματογράφου (Φλώρινα)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

-Λογοθεραπείας (Λαμία)

-Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καρδίτσα)

-Ψυχολογίας (Βόλος)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

-Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα)

-Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (‘Αρτα)

-Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

-Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (Αγρίνιο)

-Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πύργος)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

-Αγροτικής Οικονομίας (Άργος)

-Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης (Σπάρτη)

-Δημόσιας Υγείας (Τρίπολη)

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Συρρίκνωση δημόσιας παιδείας»

«Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από τον Ιούλιο είναι η αναίρεση βημάτων προόδου καθώς και η ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή ήρθε μετά από μια σειρά αποφάσεων όπως η αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, η κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και η κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κατηγορεί τη ΝΔ ότι υπολογίζει ελάχιστα το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων». Επιπλέον, τονίζει πως «η διεύρυνση των δυνατοτήτων μόρφωσης της νεολαίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα», όπως «και η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων». «Η μόνη μέριμνα του υπουργείου είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο σχολών, οι περικοπές δαπανών και η μείωση του αριθμού εισακτέων», ανέφερε κλείνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τ. Αντωνακόπουλος: «Χαριστική βολή στον τόπο μας»

Ως τεράστιο πλήγμα για την πόλη του Πύργου και τον τόπο γενικότερα χαρακτήρισε την αναστολή λειτουργίας του τμήματος ΤΕΦΑΑ ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δυστυχώς η υποτακτική και άνευρη πολιτική συμπεριφορά μέρους των στελεχών του τόπου μας οδηγεί σε αντιαναπτυξιακές ήττες. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, καμία προοπτική, αν συνεχίσουμε την επιλογή του Διοικητισμού ως πολιτική πρακτική προώθησης των αιτημάτων του τόπου μας. Εδώ και τώρα να διαμορφώσουμε το καθολικό, ενιαίο, κοινωνικό μέτωπο για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν συντελεστεί στον τόπο μας. Η γενική επιλογή της Κυβέρνησης να ακυρώσει όλα τα νέα Πανεπιστημιακά τμήματα που θα ξεκινούσαν την λειτουργία τους το Ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021, δίνει τη χαριστική βολή στον τόπο μας. Περιμένουμε ανταπόκριση στο προσκλητήριο της Κοινωνίας και της Τοπικής Ιστορίας».

Μ. Κατρίνης: «Η Ηλεία απαιτεί σεβασμό»

Στην ανάγκη να σεβαστούν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα την πολύπαθη Ηλεία, στάθηκε ο βουλευτής Ηλείας με το ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης που σχολίασε ως λανθασμένη την αναστολή των τμημάτων και αναφέρθηκε στα δικαιώματα που έχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναλυτικότερα δήλωσε τα εξής: «Η κυβέρνηση της ΝΔ με συνοπτικές διαδικασίες ακυρώνει την ίδρυση και λειτουργία του τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Ενός τμήματος που δεν ιδρύθηκε ποτέ, παρά μόνο εξαγγέλθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με προφανή προεκλογική σκοπιμότητα. Η Ηλεία δεν αξίζει το ρόλο του φτωχού συγγενή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ρόλο που επιφύλαξαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ. Δικαιούται πανεπιστημιακά τμήματα με σχεδιασμό και σύνδεση με την τοπική οικονομία. Η Ηλεία απαιτεί σεβασμό. Είναι θέμα παιδείας…»

Μ. Μπαλαούρας: «Σοκ και δέος σε Παιδεία και Ηλεία»

Στις κινήσεις της κ. Κεραμέως εστίασε ο πρώην βουλευτής Ηλείας με το ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, εκτιμώντας πως αποσκοπούν στην ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας Εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με άμεση συνέπεια το αναπτυξιακό φρενάρισμα σε πολλές πόλεις της περιφέρειας, ανάμεσα στις οποίες ανήκει και ο Πύργος. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αποφάσεις της ΝΔ, που έχουν προκαλέσει διπλό πρόβλημα στην Ηλεία. Όπως ανέφερε, μετά το πάγωμα εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, πλέον στερείται από την πρωτεύουσα του νομού μια πανεπιστημιακή σχολή κύρους, με φοιτητές εγκατεστημένους μόνιμα και με απαιτούμενες υποδομές και με μεγάλη προοπτική δημιουργίας συνοδευτικών σχολών, κυρίως προς Αρχαία Ολυμπία.