Categories: Ηλεία

Ανασυγκρότηση Αρχαίας Ολυμπίας: Δυσφορία Γεωργιόπουλου για τις «χαμένες ευκαιρίες…»

Share

Τη μελέτη παροχής υπηρεσιών από Τεχνικό Σύμβουλο για την υποστήριξη, την οργάνωση, τη διοίκηση και τη διαχείριση του έργου για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση της Αρχαίας Ολυμπίας από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 ενέκρινε με ομόφωνή της απόφαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Η απόφαση πάρθηκε κατά την κατεπείγουσα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες δια περιφοράς. Ο Τεχνικός Σύμβουλος που προτάθηκε στην Κυβέρνηση και έτυχε αποδοχής, θα υποβοηθήσει τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο πλέγμα των δραστηριοτήτων της και κυρίως σε τεχνικά, νομικά θέματα που αφορούν μελέτες, έργα, συντηρήσεις, προληπτικές ενέργειες αποσόβησης επικειμένων κινδύνων και προσαρμογή όλων των δραστηριοτήτων της στην άρτια και γρήγορη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές, την τεχνογνωσία και τις αναγκαιότητες που υπάρχουν ή προκύπτουν.

Συγκεκριμένα ο σκοπός είναι, μέσω της ανάθεσης σε Τεχνικό Σύμβουλο, η υποβοήθηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών-Περιβάλλοντος & Πολεοδομίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλέγμα δραστηριοτήτων της και κυρίως σε τεχνικά, νομικά θέματα που αφορούν μελέτες, έργα, συντηρήσεις, προληπτικές ενέργειες αποσόβησης επικείμενων κινδύνων και προσαρμογή όλων των δραστηριοτήτων της στην άρτια και ταχεία εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές, την τεχνογνωσία και τις αναγκαιότητες που υπάρχουν ή προκύπτουν.

Γιώργος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας
«Χαμένες ευκαιρίες από την απουσία ενδιαφέροντος κράτους και φορέων»

«Η επόμενη ημέρα της αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου 2021 στην Αρχαία Ολυμπία έχει ήδη ξεκινήσει. Με την επιτυχή διεκδίκηση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αρχαία Ολυμπία, με την αποδοχή μιας ΟΧΕ για την Ολυμπία στο νέο ΠΕΠ 2021-207, με εντάξεις και χρηματοδοτήσεις για έργα κρίσιμα και κομβικά ώστε να ανατάξουν την καταστροφή.

Γιώργος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

Οι χαμένες ευκαιρίες της Αρχαίας Ολυμπίας όμως ξεκινάνε από την απουσία ουσιαστικού και απτού ενδιαφέροντος από το κεντρικό κράτος και τους δημόσιους φορείς, οι οποίοι ποτέ δεν ενέσκηψαν πάνω από τον Ιερό αυτό Τόπο, εφαρμόζοντας εξειδικευμένα εργαλεία και δημόσιες αναπτυξιακές πολιτικές.

Χρησιμοποιούν την Ολυμπία, μόνο ως ταυτότητα για την παγκόσμια πολιτισμική και ηθική ακτινοβολία που εκπέμπει και την επισκέπτονται μόνο κατά την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, όπου σύσσωμος ο κόσμος παρακολουθεί με κατάνυξη το τελετουργικό μέσα από το Αρχαίο Στάδιο και κάτω από την Ιερά Άλτη. Όλο αυτό το διάστημα η περιοχή συρρικνώνεται οικονομικά και πληθυσμιακά.

Οι πιέσεις στην τοπική οικονομία εντείνονται, καθώς οι φονικές φωτιές του 2007 κατέστρεψαν τον παραγωγικό της ιστό, τις υποδομές της και το ευρύτερο κοινωνικό – οικονομικό της περιβάλλον, τα πολυετή μνημόνια της τελευταίας δεκαετίας την αποσάθρωσαν δημογραφικά και οικονομικά, η πανδημική κρίση του COVID-19 και η απουσία κρουαζιέρας (Κατάκολο-Αρχαία Ολυμπία) επέφερε την τελευταία μεγάλη πληγή με τεράστια μείωση στην απασχόληση και το εισόδημα της περιοχής.

Μιας περιοχής που δέχεται 1 εκατ. επισκέπτες το χρόνο και αποτελεί τον δεύτερο πιο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο μετά την Ακρόπολη. Σύμφωνα με τις καταγραφές, οι μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας φέτος τον Αύγουστο, έχουν αποτεφρώσει πάνω από 130.000 στρέμματα με τα περισσότερα εξ αυτών – υπολογίζονται σε περισσότερα από 80.000 – να αποτελούν ιδιωτικές περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η φωτιά εξαφάνισε περίπου 500.000 ελαιόδεντρα, περί τα 500 στρέμματα με αμπελοειδή και πολλές άλλες καλλιέργειες νωπών λαχανικών και φρούτων, 29 αγροικίες-κατοικίες, 55 αποθήκες-στάβλοι, 1 εκκλησία, 1 επιχείρηση και 1 ξενοδοχείο καταστράφηκαν ολοσχερώς. 23 από τα 43 χωριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επλήγησαν βάναυσα από την πύρινη λαίλαπα.

Οι ακόλουθες πλημμύρες αποτελείωσαν πλείστες όσες υποδομές και παραγωγικές δομές. Οι εξελίξεις αυτές, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την κατάλληλη προσαρμογή του οικονομικού μοντέλου της περιοχής, έχουν επιφέρει δριμύτερες κοινωνικές επιπτώσεις.

Ευθύνη της κυβέρνησης σε άμεση συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας είναι η υλοποίηση ενός νέου προτύπου βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, κοστολογημένο και ειδικά αιτιολογημένο για ολόκληρο τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπία, έτσι όπως αυτό ανακοινώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη του Πρωθυπουργού στη σχετική ομιλία του στη Βουλή αλλά και κατά την κάθοδο του στην Αρχαία Ολυμπία τον Νοέμβριο του 2021.

Ως δημοτική αρχή που έχασε από τον παραγωγικό της ιστό 550.000 ελαιόδεντρα και το 35% περίπου της καλλιεργήσιμης γης της, οφείλουμε να διαμορφώσουμε άμεσα την πρότασή μας, να ορίσουμε τους στόχους, τις κατευθύνσεις και τις προτάσεις, που θα στηρίξουν τη μετάβαση της περιοχής σε ένα νέο οικονομικό, παραγωγικό και περιβαλλοντικό μοντέλο με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Για να επιτευχθεί αυτή η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών αλλά και για να υπηρετηθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα το μοντέλο της ανασυγκρότησης ολόκληρου του Δήμου, πρέπει η Τεχνική Υπηρεσία να υποστηριχτεί άμεσα με έναν τεχνικό σύμβουλο με επάρκεια και γνώση».