Ελλάδα

Ανασυντάσσεται ο τουρισμός – Κορυφαίος προορισμός η Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Μιλούν στην εφ. Πατρίς ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος..

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στην κορύφωση της άρσης των μέτρων, είναι η επίδοση του Τουρισμού, σε ένα καλοκαίρι ειδικών συνθηκών.

Πρόκειται για έναν κλάδο από τον οποίο εξαρτώνται χιλιάδες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις και που αποτελεί το βασικό οικονομικό «οξυγόνο» της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Ήδη, πολλά δημοσιεύματα διεθνών Μέσων παρουσιάζουν την Ελλάδα ως τον ιδανικό… corona-free προορισμό.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο τελικός «χάρτης» του Τουρισμού φέτος, θα ρυθμιστεί από τις καμπύλες της πανδημίας του κορωνοϊού, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τον -απολύτως λογικό- φόβο των ανθρώπων.

Από αρκετά καλύτερη αφετηρία σε σχέση με τα προ 20 ή 30 ημερών δεδομένα φαίνεται πως θα ξεκινήσει τελικώς η φετινή τουριστική σεζόν για τη χώρα μας, με τον κλάδο να βρίσκεται σε γενικευμένη ανασύνταξη, έχοντας βάσιμες πλέον ελπίδες ότι ίσως αποφύγει την ολική καταστροφή φέτος.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης σε συνέντευξή του στην Εφ. «Πατρίς» αναφέρεται αναλυτικά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επανεκκίνηση του τουρισμού και τονίζει  ότι είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που στάλθηκε εντός και εκτός συνόρων με το άνοιγμα του τουρισμού ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του για το πως θα κινηθεί το τουριστικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι.

Για τις ανησυχίες και τις εκτιμήσεις του τουριστικού επιχειρηματικού κόσμου για την θερινή σεζόν μίλησε σε συνέντευξή του στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο τα μέτρα για τον τουρισμό που ανακοίνωσε το κυβερνητικό επιτελείο κινούνται στη  σωστή κατεύθυνση αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει υπάρχουν πεδία βελτιώσεων καθώς τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν..

Χάρης Θεοχάρης:
«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε και τον τελευταίο τουρίστα»

Η τουριστική περίοδος φέτος θα συρρικνωθεί στους τρεις μήνες . Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε αφενός οι Έλληνες των οποίων το εισόδημα έχει πληγεί να μπορέσουν να κάνουν διακοπές κι αφετέρου ο κλάδος που χάνει τη μισή σεζόν να καταφέρει να σταθεί όρθιος;

Το υπουργείο Τουρισμού και η κυβέρνηση γενικότερα συμπαρίσταται σε όλους τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Αρκεί να αναφέρω ότι το κρατικό κονδύλι για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έχει κανένα προηγούμενο. Πιο συγκεκριμένα, ένα πρώτο και σημαντικό μέτρο είναι το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», το οποίο σχεδιάσαμε -και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ- στο υπουργείο μας. Αυτό προβλέπει την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με 30 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, με άλλα 30 εκατ. ευρώ ενισχύεται το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, καθώς και ένα πρόγραμμα εταιρικών «voucher», τα οποία θα δίνονται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων από τις ιδιωτικές εταιρείες στους υπαλλήλους τους, με φορολογικά κίνητρα κ.λπ. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα γίνει πράξη η βούλησή μας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στις χαμηλότερες εισοδηματικές βαθμίδες.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, το υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Restart Tourism» έχει προβλέψει μια σειρά από μέτρα στήριξης. Δημιουργούμε τον νέο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Για τις επιχειρήσεις προβλέπουμε τη μείωση του ενοικίου κατά 40% έως και τον Αύγουστο. Επεκτείνουμε το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο του 2020. Ρυθμίζουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή ως μέσον ανακούφισης των επιχειρήσεων και προβλέπουμε τη μείωση προκαταβολής φόρου. Μειώνουμε τον ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη-αλκοολούχα ποτά και στο τουριστικό πακέτο. Και, βέβαια, υλοποιούμε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την Επιχειρηματική Χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με το Ταμείο Εγγυοδοσίας και με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Με δεδομένο ότι ο εσωτερικός τουρισμός αντιπροσωπεύει σήμερα κάτι λιγότερο από το 10% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων και αφίξεων εξετάζεται ίσως το ενδεχόμενο να επεκταθούν και σε άλλες κατηγορίες πολιτών τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού; Ή, έστω, θα υπάρξει κάποιο πρόγραμμα επιδότησης διακοπών για τους Έλληνες ταξιδιώτες;

Ήδη έχουμε ανακοινώσει τρεις δράσεις για τον εσωτερικό τουρισμό (κοινωνικός τουρισμός ΟΑΕΔ, πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», voucher για τους υπαλλήλους των ιδιωτικών εταιρειών). Αυτά τα προγράμματα αφορούν κυρίως στο 2ο εξάμηνο του έτους. Υπάρχει η καινοτομία ότι στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται, για πρώτη φορά, τα ταξιδιωτικά γραφεία πέρα από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Μιλώ για τα γραφεία, πρακτορεία κ.λπ. τα οποία προτείνουν πακέτα στο πλαίσιο του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», οπότε και θα δικαιούνται της έκπτωσης. Έτσι, ο ωφελούμενος θα βγαίνει διπλά κερδισμένος, αφ’ ενός από τις τιμές που θα του προσφέρουμε και αφ’ ετέρου από την επιπλέον έκπτωση.

Με τους τουρίστες τι θα γίνει; Πώς θα διασφαλιστεί η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών μας στην Ελλάδα;

Η ασφάλεια όλων παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Οι δύσκολες και γρήγορες αποφάσεις του πρωθυπουργού, η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και, φυσικά, η υπευθυνότητα των Ελλήνων πολιτών συνθέτουν την ουσιαστική εγγύηση προς τους επισκέπτες της χώρας. Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, με τους λοιμωξιολόγους και με την Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Τουρισμού έχει καταρτίσει τα επιχειρησιακά σχέδια, τις απαιτούμενες διαδικασίες εκπαίδευσης και την ενίσχυση των δομών υγείας. Με τη βοήθεια του υπουργείου Οικονομικών και όλων των συναρμόδιων φορέων, δημιουργούμε ένα «δίχτυ ασφαλείας», για την πρόληψη, τον έλεγχο ή την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση κρουσμάτων -αν χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Από ποιες χώρες η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες αυτό το καλοκαίρι;

Tα κριτήρια και οι προϋποθέσεις του όλου εγχειρήματος για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού τίθενται από τον ΕΟΔΥ και τους ιατρούς. Αυτοί θα μας δώσουν τους οριστικούς καταλόγους των χωρών που θεωρούνται επιδημιολογικά ασφαλείς κατά την αναχώρηση των τουριστών με προορισμό την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός και καμία διάκριση βάσει υγειονομικών κριτηρίων. Προσωπικά βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους μου υπουργούς στην Ευρώπη και όχι μόνο, όπως και με τους μεγάλους tour operator. Οι οιωνοί είναι πολύ ενθαρρυντικοί για τη συνέχεια.

Τα μοντέλα πρόβλεψης της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς εφέτος κάνουν λόγο για πτώση κατά 50%. Κι ακόμα ότι οι ελεύσεις τουριστών από χώρες πέραν της Ευρώπης δεν αναμένονται στην Ελλάδα. Πώς θα περιοριστούν οι απώλειες;

Αναμφίβολα η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη -είναι όμως για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πόσο καλά τα πήγαμε στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Οι έπαινοι προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που εκφράστηκαν σχεδόν από κάθε γωνιά του κόσμου, είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο. Η Ελλάδα προβάλλεται σαν ασφαλής προορισμός -και, μάλιστα, βάσει αδιάσειστων αποδείξεων. Σε ό,τι αφορά ειδικά στο υπουργείο Τουρισμού, από την πρώτη στιγμή καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εκπονήσουμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο. Με αυτό πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τις απώλειες όσο το δυνατόν περισσότερο. Περιμένουμε το πρώτο στάδιο της απελευθέρωσης του τουρισμού από τις 15 Ιουνίου. Είναι το χρονικό ορόσημο για την έναρξη των πτήσεων από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, με την απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, από την 1η Ιουλίου προβλέπεται η απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, με την είσοδο επισκεπτών στην Ελλάδα από όλες τις χώρες. Κανείς δεν παραγνωρίζει το μέγεθος των απωλειών -το οποίο είναι, όντως, τεράστιο. Από την άλλη όμως η κατάσταση είναι ρευστή και αυτά που σήμερα θεωρούμε ως δεδομένα, μπορούν να ανατραπούν. Υπέρ της Ελλάδας, όπως εύχομαι και ελπίζω. Εξάλλου, δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Προωθούμε την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των τουριστών που θα επιλέξουν τη χώρα μας ως προορισμό για τις διακοπές τους. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά σχεδιασμένες εκστρατείες προβολής και προώθησης της Ελλάδας, με σύγχρονες και πρωτότυπες δράσεις, αντάξιες των κόπων και των θυσιών, αλλά και της υπεύθυνης στάσης που επέδειξε ο ελληνικός λαός καθ’ όλο το διάστημα της κρίσης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ:
«
Ο Τουρισμός στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη»

Οι μεταφορές και ο τουρισμός είναι οι πρώτοι τομείς που επλήγησαν και όπως όλα δείχνουν οι τελευταίοι που θα ανακάμψουν. Σε τι βαθμό καθίσταται δυνατό να περιοριστεί η ζημιά που έχει υποστεί το τουριστικό προϊόν;

Πραγματικά, μεταφορές και τουρισμός είναι οι πρώτοι τομείς που επλήγησαν από αυτή την ιστορία της πανδημίας.

Όμως, η χώρα μας έχει κάνει μία από τις πιο πετυχημένες, αν όχι την πιο πετυχημένη διαχείριση του υγειονομικού ζητήματος στην Ευρώπη. Και υπάρχουν διεθνείς αναφορές που επιβραβεύουν αυτή τη στάση μας, αναφέροντας παράλληλα ότι όταν υπάρξει τουριστική κίνηση, η Ελλάδα θα είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς που ο κόσμος θα επισκεφθεί.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020. Υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα και στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου.

Στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν. Ο τουρισμός, ιδίως μετά το ολικό άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου 2020, καλείται και αυτή τη φορά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Να αποδείξει την αξία και τη δύναμή του για την οικονομία και την κοινωνία.

-Τι σημαίνει για την Ελλάδα το πλαίσιο για τον τουρισμό και τις μεταφορές που ανακοίνωσε η Κομισιόν;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Τουρισμό και τις Μεταφορές, έθεσε ένα πλαίσιο κανόνων για την επανεκκίνηση του τουρισμού κατά το φετινό «μη φυσιολογικό καλοκαίρι», που παρότι δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη, θέτουν το γενικό πλαίσιο. Δεν ήταν όμως τίποτα αυτονόητο. Υπήρχε μια πολύ σκληρή γραμμή που ήθελε να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα φέτος στην Ευρώπη και ο τουρισμός να περιοριστεί εντός των χωρών ή σε όμορες χώρες. Αυτό ήταν κυρίως επιδίωξη των χωρών του βορρά, να γίνουν συμφωνίες με βάση τις χώρες που γειτνιάζουν, για παράδειγμα, οι Γερμανοί με τους Αυστριακούς και τους Σλοβάκους, κάτι που ουσιαστικά σήμαινε απαγόρευση του τουρισμού για το 2020. Τελικά επικράτησε η μετριοπαθής τάση, δηλαδή να προκριθεί η σημασία της ελεύθερης διακίνησης και της Συνθήκης του Σένγκεν, ώστε να μη δημιουργηθούν κλειστές ζώνες εντός της Ένωσης.

– Σε σχέση με τα voucher αντί επιστροφής προκαταβολών ποια η γνώμη σας;

Το voucher λειτουργεί σαν ένα εργαλείο αντί επιστροφής προκαταβολής, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις του τουρισμού, να μπορέσουν να διαχειριστούν το πρόβλημα ρευστότητας. Ουσιαστικά αντικαθιστά το ποσό το οποίο είναι να επιστραφεί στον πελάτη. Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά. Οι επιχειρήσεις το επιλέγουν αυτό σαν μια μορφή ανταπόδοσης προς τον πελάτη, ο οποίος έχει περιθώριο 18 μήνες να το ασκήσει. Εάν περάσει η καθορισμένη περίοδος, και δεν ασκήσει το δικαίωμά του ο πελάτης, οφείλει η επιχείρηση να επιστρέψει το ποσό που έχει καταβάλλει.

-Τι βλέπετε να συμβαίνει σε σχέση με την στήριξη των θέσεων στήριξης στον τουρισμό;

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το θέμα της στήριξης της εργασίας. Αυτή τη στιγμή, όλες οι επιχειρήσεις είναι ουσιαστικά κλειστές. Άρα στην επανεκκίνηση πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διατήρηση όσο γίνεται περισσότερων θέσεων εργασίας οι οποίες υπήρχαν, πριν ξεκινήσει η πανδημία. Και βέβαια να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερες εποχικές επιχειρήσεις, για να μην μείνει πάρα πολύς κόσμος στην ανεργία. Οπότε το πλέγμα των εργασιακών είναι το πιο σημαντικό. Είχαμε συζητήσει εδώ και πολύ καιρό το πρόγραμμα αυτό της επιδότησης εργασίας, το οποίο βασίζεται στο ευρωπαϊκό μοντέλο που εφαρμόζεται και θα εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες και στη χώρα μας.

-Ποια είναι η δική σας πρόταση για το ιδανικό πλάνο στήριξης ώστε να αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει ο τομέας του;

Ο ΣΕΤΕ, από την αρχή της κρίσης, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διεκδικώντας με ρεαλισμό και αξιοπιστία την άμεση στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Στόχος μας ήταν η μείωση του λειτουργικού κόστους για τους μήνες της κρίσης, η στήριξη της απασχόλησης και η εξασφάλιση ρευστότητας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα γρήγορης «επαναφοράς» μετά την εξομάλυνση της κατάστασης. Να επισημάνω ιδιαίτερα πέραν όσων έγιναν από την πρώτη στιγμή της κρίσης ότι, στις αρχές Μαΐου και σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης με τις 13 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη του Συνδέσμου, επαναδιατυπώσαμε το διεκδικητικό πλαίσιο για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, οργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων, τουριστικά λεωφορεία, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, γιώτινγκ, μαρίνες, λιμάνια, υπαίθριες δραστηριότητες, κ.α.). Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στο επόμενο διάστημα, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης.

– Ο Έλληνας θα κάνει διακοπές φέτος; Τι διαφαίνεται;

Ο εσωτερικός τουρισμός, αν και κατέχει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής τουριστικής κίνησης, λιγότερο από 10%, θα αποτελέσει σίγουρα μια τονωτική ένεση κυρίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Είναι ένας τομέας που θα πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί, από τις επιχειρήσεις, με την τιμολογιακή πολιτική τους. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει και η ενεργοποίηση ενός ενισχυμένου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να κάνουν διακοπές φέτος και να ξεκουραστούν ψυχολογικά από αυτό που έγινε και βέβαια να ενισχυθεί και η ταξιδιωτική κίνηση.

Πως η Ηλεία μπορεί να ενταθεί
στο χάρτη των τουριστικών προορισμών; 

Η περιοχή της Ηλείας είναι ένας ανερχόμενος προορισμός, με πολλές δυνατότητες περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο επισκεπτών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τις διεθνείς αγορές.

Όλη η επικαιρότητα