Υγεία

Αναθεωρήθηκε ο πίνακας των μη αναστρέψιμων παθήσεων – Ανάμεσα τους και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αναθεώρηση του πίνακα παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον. Το σχετικό ΦΕΚ (Β’ 7/8.1.2018), φέρει την υπογραφή του Ηλείου Υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου.

Η επικαιροποίηση του καταλόγου μη αναστρέψιμων παθήσεων αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα. Άλλωστε από το Νοέμβριο του 2013, δεν είχε γίνει καμία αναθεώρηση του μέχρι πρότινος ισχύοντος καταλόγου για τη συμπερίληψη και άλλων ασθενειών όπως ψυχιατρικές παθήσεις (π.χ. σχιζοφρένεια, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2 κ.α.) αλλά και για τη διόρθωση παραλείψεων που αφορούσαν σε διάφορες άλλες παθήσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών και την προσωρινή διακοπή επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας…

Σε ό,τι αφορά το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, η ένταξη του στον πίνακα σημαίνει πως με τη διάγνωση της πάθησης αποδίδεται ποσοστό αναπηρίας 50% και κυρίως πως τα άτομα με διαβήτη γλυτώνουν τη διαρκή ταλαιπωρία να απευθύνονται στα ΚΕΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ

Μέχρι τώρα, τα άτομα με διαβήτη θα έπρεπε να περνούν εκ νέου από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ κάθε 2 με 4 χρόνια, ανάλογα με τη διάρκεια που τους χορηγούνταν. Τώρα, η πρώτη έγκριση θα είναι αρκετή, ενώ ο φάκελος θα εξετάζεται μετά αίτηση διοικητικά, χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία και ραντεβού στις επιτροπές ΚΕΠΑ. Νέα εξέταση του ποσοστού αναπηρίας είναι απαραίτητη μόνο αν προκύψει κάποια επιπλοκή…

Αντιθέτως, η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν εντάχθηκε ούτε σε αυτό τον κατάλογο, παρά τις διαβεβαιώσεις προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Όλη η επικαιρότητα