Ανατιμήσεις: Στροφή των καταναλωτών σε… χοιρινό και κοτόπουλο!

Share

Aπλησίαστο έχει γίνει για τους καταναλωτές το βοδινό κρέας, με τις φθηνές λύσεις του κοτόπουλου και του χοιρινού να «παραμένουν» στο οικογενειακό τραπέζι.

Τον κύκλο των ανατιμήσεων και της ακρίβειας στα προϊόντα ακολουθεί και το κρέας, με τους πολίτες να αναζητούν λύσεις.

Το βοδινό έχει γίνει για πολλούς καταναλωτές σχεδόν απλησίαστο και πλέον επιλέγουν πιο οικονομική λύση όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο.

«Εγώ πάντα κοτόπουλο τρώω αλλά είναι ακριβά και τα κοτόπουλα» τόνισε μιλώντας στο MEGA ο κ. Χαράλαμπος Σαμαράς, ο οποίος στα 90 του χρόνια αναζητεί στη Βαρβάκειο φθηνό κρέας.

Στη Βαρβάκειο αγορά, ένα κιλό μοσχάρι ξεκινάει από 6,99 ευρώ το αρνί επίσης από 6,99 ευρώ και το χοιρινό από 3,99 ευρώ.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

«Η αύξηση είναι σημαντική και υπάρχει μία μετατόπιση σε οικονομικότερες επιλογές», λένε οι έμποροι, την ώρα που οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερο κρέας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγο κόστους.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα, αυτό που λείπει σήμερα περισσότερο από το οικογενειακό τραπέζι είναι το μοσχάρι. «Και τα κρέατα έχουν ανέβει αρκετά, όλα τα είδη κρέατος και το κοτόπουλο και το μοσχάρι» ο κρεοπώλης Θανάσης Αγγέλης.

Ακριβά και τα λαχανικά

Η έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές συνεχίζεται και στη λαϊκή όπου παραδοσιακά οι τιμές είναι πιο χαμηλές. Ακόμα κι εκεί όμως για κάποιους, οι τιμές τούς φαίνονται υψηλές.

«Εγώ έχω τα ίδια λεφτά μαζί μου και παίρνω λιγότερα πράγματα» ανέφερε ένας καταναλωτής.

Οι παραγωγοί τονίζουν πως αδυνατούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις για την παραγωγή και τη μεταφορά των προϊόντων.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

«Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου, γεωτρήσεις, ψυγείο το επαγγελματικό που έχουμε για τα πράγματα, λες πρέπει να δουλεύω έναν μήνα εγώ για να πληρώσω αυτά» πρόσθεσε μια παραγωγός λαϊκής αγοράς.

Αυξήσεων… συνέχεια

Η ανηφόρα στις τιμές των προϊόντων αναμένεται να συνεχιστεί.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ποσοστό της αύξησης στο κρέας ίσως ξεπεράσει το 20% βάσει των ανατιμήσεων που ζητούν οι προμηθευτές κρέατος, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών που αγοράζουν το προϊόν.

Eυστάθιος Παπανδρέου, πρόεδρος Κρεοπωλών Ν. Ηλείας

«Λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που μας έχει κάνει άνω – κάτω στην αγορά, υπάρχει ένα ποσοστό κυρίως σε μεγάλες οικογένειες που καταφεύγει στο κοτόπουλο και στο χοιρινό που είναι πιο οικονομικά. Το μοσχάρι έχει πάρει ανοδική πορεία. Κάθε φορά που παραλαμβάνουμε οι τιμές είναι και πιο αυξημένες».

Παναγιώτης Μαλλιόπουλος, κρεοπωλείο «Μαλλιόπουλος»

«Λόγω της ακρίβειας αλλά και της γενικότερης οικονομικής στενότητας, ο κόσμος έχει περιορίσει γενικά τα ψώνια του. Ανάλογα με το τι διατροφική συνήθεια έχει και τι θέλει στο πιάτο του, ψωνίζει ανάλογα όμως είναι αλήθεια ότι όλα τα κρέατα έχουν αύξηση και το μοσχάρι λίγο περισσότερο. Έχουν περιοριστεί οι ποσότητες που ψωνίζονταν στο παρελθόν».

Χαράλαμπος Βαλσαμίσης, κρεοπωλείο «Βαλσαμίδης»

«Η αύξηση των τιμών παίζει μεγάλο ρόλο. Ο κόσμος προτιμά το πιο φτηνό κρέας και τις χαμηλότερες τιμές που αυτή τη στιγμή είναι στο χοιρινό,  στο κοτόπουλο και στο μοσχάρι στα πιο φθηνά κομμάτια. Ο καθένας υπολογίζει το εισόδημά του λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και επιλέγει τι θα αγοράσει».

Aπόστολος Μαλλιόπουλος, κρεοπωλείο «Μαλλιόπουλος»

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που επιλέγουν το καλύτερο κρέας αλλά σε μικρότερες ποσότητες και αυτοί που επιλέγουν άλλα είδη όπως κοτόπουλο και χοιρινό ή συνδυασμό αυτών. Και οι επισκέψεις έχουν μειωθεί και οι ποσότητες έχουν μειωθεί όμως εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές σε λογικά επίπεδα πολλές φορές μη βάζοντας το ποσοστό κέρδους που θα έπρεπε».