Categories: Ηλεία

Αναβαθμίζονται κτιριακά τα Κέντρα Υγείας της Ηλείας με 7,5 εκ. ευρώ.

Share

Η διαδικασία αφορά σε πρόγραμμα που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και σύμφωνα με τον βουλευτή του Νομού μας Ανδρέα Νικολακόπουλο, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, πρόκειται για μία μεγάλη παρέμβαση που θα αναβαθμίσει πλήρως δομές, κάποιες εκ των οποίων χρονολογούνται από την δεκαετία του 1980 και χρίζουν παρεμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στις κτιριακές υποδομές, ενώ όπως έκανε γνωστό ο κ. Νικολακόπουλος θα υπάρξει και επόμενη φάση που θα αφορά στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς επίσης αντίστοιχο πρόγραμμα ‘τρέχει’ και για τα Νοσοκομεία της χώρας.

Ήδη ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, έχουν υπογράψει µε τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕ∆, Παναγιώτη Σταµπουλίδη, τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των 80 από τα 107 νοσοκομεία και των 168 από τα 312 Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ της χώρας, παρουσία των γενικών γραμματέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεµιστοκλέους, και Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου.

Επίσης, οι διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.) υπέγραψαν επίσης τις σχετικές συμφωνίες µε το ΤΑΙΠΕ∆, οι οποίες αφορούν τα έργα για την ανακαίνιση, την αναβάθμιση και τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών των εν λόγω νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, καθώς και την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Εκτενής ενημέρωση στον Υπουργό Υγείας

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Ηλείος κοινοβουλευτικός είχε εκτενή συζήτηση με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να ενταχθούν και τα Νοσοκομεία της Ηλείας, και στον οποίο έθεσε εκ νέου τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται με την έλλειψη ιατρών παθολόγων στο Νοσοκομείο του Πύργου. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά και την ψήφιση του Νομοσχεδίου που προβλέπει κίνητρα στους ιατρούς, ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό να εξευρεθεί άλλη λύση για την Ηλεία, ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η μετακίνηση ιατρών από άλλους νομούς , λαμβάνοντας έναν πιο ‘μόνιμο’ χαρακτήρα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του Νοσοκομείου Πύργου.

Επιπλέον ο κ. Νικολακόπουλος έχει ήδη επικοινωνήσει με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Σπύρο Πολίτη, προκειμένου το συντομότερο να συγκεντρώσει τα στοιχεία που αφορούν στις κτιριακές ανάγκες και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις Νοσηλευτικές μονάδες του νομού (Πύργος- Αμαλιάδα), έτσι ώστε να προωθηθεί η διαδικασία και να ενταχθούν και τα Νοσοκομεία του νομού στο σχετικό πρόγραμμα για να τύχουν χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2025, θα επιτύχουμε την αναβάθμιση όλων των δομών Υγείας στο νομό μας και οι πολίτες μέσα στην επόμενη τριετία θα εξυπηρετούνται σε ανακαινισμένα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, απολαμβάνοντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» υπογράμμισε ο Ηλείος βουλευτής και τη χαρακτήρισε την μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει από την Πολιτεία στην ελληνική επικράτεια και στο ελληνικό σύστημα Υγείας μετά την ίδρυση του ΕΣΥ.

Πέντε Κ.Υ. του Νομού

Αναφορικά με τα Κέντρα Υγείας της Ηλείας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης, είναι το Κ.Υ. Ανδρίτσαινας με προϋπολογισμό 1.500.000,00 ευρώ, το Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας με προϋπολογισμό 1.500.000,00 ευρώ, το Κ.Υ. Βάρδας με προϋπολογισμό 1.500.000,00 ευρώ, το Κ.Υ. Κρεστένων με προϋπολογισμό 1.500.000,00 ευρώ και το Κ.Υ. Σιμοπούλου με προϋπολογισμό 1.500.000,00 ευρώ.

Στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται το Κ.Υ. Γαστούνης το οποίο έχει αναβαθμιστεί πρόσφατα, το Κ.Υ. Ζαχάρως το οποίο κατασκευάστηκε εντός του 2009 και το Κ.Υ. Πύργου που στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο.

Το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, που προέρχεται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε.

Το συνολικό χρηματικό ποσό που θα διατεθεί για την ανακαίνιση, την αναβάθμιση και τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών και του επιπέδου ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα 168 Κέντρα Υγείας, τα οποία δεν έχουν τύχει τα τελευταία 25 χρόνια ουσιαστικής ανακαίνισης, ανέρχεται περίπου στα 295 εκατ. ευρώ.

Η κτιριακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκτέλεση των αναγκαίων κατά περίπτωση εσωτερικών διαρρυθμίσεων, την αντικατάσταση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, την δημιουργία χωρικών διατάξεων, την εγκατάσταση εξοπλισμού ο οποίος θα διευκολύνει την πρόσβαση των ατόμων µε αναπηρία (ΑΜΕΑ), την αποκατάσταση των φθορών, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου. Επιπλέον προβλέπεται και η ενεργειακή τους αναβάθμιση.