Ηλεία

Αναβίωσε το “Εντερλέζι” από τους Ρομά στην Αμαλιάδα

Με την στήριξη του δήμου Ήλιδας - «Συνοικία- πρότυπο» χαρακτήρισε την συνοικία Παπακαυκά ο Δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης
Ακούστε το άρθρο

“Συνοικία- πρότυπο” χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης την συνοικία ρομά στην περιοχή Παπακαυκά στην Αμαλιάδα, κατά την διάρκεια της παραδοσιακής εκδήλωσης “Εντερλέζι” που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Μία εκδήλωση που είναι ταυτισμένη με τα ήθη και τα έθιμα των ρομά, από την μακραίωνη παράδοσή τους και αποτελεί την σημαντικότερη γιορτή στην κουλτούρα τους, που σηματοδοτεί την επιστροφή της Άνοιξης.

Παράλληλα έχει ταυτιστεί με την εορτή του Αγίου Γεωργίου, που είναι ο προστάτης των ρομά, γι’ αυτό και πραγματοποιείται κάθε χρόνο είτε ανήμερα της εορτής είτε την επόμενη ημέρα με μεγάλη συμμετοχή.

Το φετινό ‘Εντερλέζι’ πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο των ρομά ‘Άγιος Γεώργιος’, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ήλιδας, που στηρίζει τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της συνοικίας και εν προκειμένω μία εκδήλωση που έχει μεγάλο συμβολισμό για τους ρομά.

Ο κ. Λυμπέρης στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ανέφερε ότι αποτελεί τιμή για τον δήμο Ήλιδας που έχει μία συνοικία ρομά- πρότυπο, η οποία λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, αναπτύσσεται και οι κάτοικοί της διακρίνονται για την εργατικότητά τους, τον τρόπο ζωής τους και τις οικογένειες που έχουν δημιουργήσει και προκόβουν συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία.

Τους συνεχάρη για την διατήρηση των εθίμων τους και ειδικά για αυτή την εκδήλωση και τόνισε ότι ο Δήμος Ήλιδας θα συνεχίσει να στηρίζει την συνοικία και θα υλοποιηθούν όλες οι υποδομές που έχουν δρομολογηθεί, ειδικά σε ότι αφορά την ύδρευση, την αποχέτευση και τους δρόμους, αλλά και η δημιουργία παιδικής χαράς, ενώ θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε κάθε δημιουργική δράση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου ‘Ο Άγιος Γεώργιος’ ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο για την στήριξη προς την συνοικία και για την συμβολή του Δήμου στην διοργάνωση του φετινού ‘Εντερλέζι’.

Η βραδιά κύλησε με πολύ χορό και τραγούδι, με την μοναδική Πίτσα Παπαδοπούλου.

Όλη η επικαιρότητα