Ηλεία

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης των προέδρων των Σωματείων Λαϊκών Αγορών

Ακούστε το άρθρο

Νέα αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενους τους τρεις προέδρους των Σωματείων λαϊκών αγορών, δόθηκε χθες από το Μονομελές αυτόφωρο Αμαλιάδας.

Οι τρεις πρόεδροι, ο κ. Στέφανος Τομαρόπουλος πρόεδρος του Σωματείου ‘Ο Άγιος Χαράλαμπος’, ο κ. Αυγερινός Παναγιωτακόπουλος πρόεδρος του Σωματείου ‘Ο Άγιος Αθανάσιος’ και ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος πρόεδρος του Σωματείου ‘Η Αναγέννηση’ και δημοτικός σύμβουλος, κατηγορούνται για κατάληψη δημοσίου κτήματος και άσκηση βίας, μετά τη μήνυση που έχει υποβάλει σε βάρος τους ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος.

Δεύτερη αναβολή

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί από το αυτόφωρο την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα των τριών προέδρων και είχε προσδιοριστεί η εκδίκαση για χθες το μεσημέρι.

Τελικά, το Δικαστήριο έδωσε δεύτερη αναβολή, καθώς απουσίαζε για προσωπικούς λόγους η δικηγόρος του δήμου κα Κλεονίκη Γκουβίτσα, ενώ δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και ο κ. Παναγιωτόπουλος δια μέσου του δικηγόρου που όρισε κ. Μάκη Παπαγιαννόπουλου και ζητήθηκε χρόνος για να μελετηθεί η δικογραφία.

Η υπόθεση αναβλήθηκε και θα εκδικαστεί σε τακτική δικάσιμο στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των προέδρων που κατηγορούνται, αλλά και των συναδέλφων τους πωλητών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου σε ένδειξη συμπαράστασης.

Από αυτόφωρο σε τακτική δικάσιμο

Ο δικηγόρος των τριών προέδρων κ. Γιώργος Φωτόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, δεν έκρυψε την διαφωνία του για το γεγονός ότι το αυτόφωρο μετατράπηκε σε τακτική δικάσιμος και ανέφερε σχετικά:

 «Η απόφαση που ελήφθη είναι σεβαστή πλην όμως, όπως εξήγησα, παρ’ ότι δεν υπάρχει τέτοιο άρθρο για τα αυτόφωρα, η Αμαλιάδα σαν Δικαστήριο έχει μία τέτοια πρακτική με την οποία προσωπικά ο καθένας μπορεί να έχει τη διαφωνία του. Επομένως το αυτόφωρο μετατράπηκε σε τακτική δίκη, εμείς θέλαμε να δικαστούμε, ο δήμος ζήτησε αναβολή και το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αναβολή, σύμφωνα με το άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς  υπήρχε κώλυμα στο πρόσωπο της συνηγόρου και δεν μπορούσε να παραστεί σήμερα στο Δικαστήριο. Στα αυτόφωρα εφαρμόζεται το 323 και όχι το 349, έκρινε όμως η έδρα ότι στην Αμαλιάδα υπάρχει μία πρακτική του Δικαστηρίου να εφαρμόσει και στα αυτόφωρα το 349, παρ’ ότι δεν το προβλέπει ρητά ο νόμος και προβλέπει μόνο το 323 της ποινικής δικονομίας που είναι για τα αυτόφωρα. Εμείς ξέρουμε ότι οι πελάτες μας κρατήθηκαν για ένα βράδυ στο κρατητήριο και αυτή τη στιγμή η δίκη τους πάει σαν τακτική δίκη». Ο κ. Φωτόπουλος επεσήμανε επίσης, ότι αυτό που συνεχίζουν να διεκδικούν οι πρόεδροι και κατ’ επέκταση οι πωλητές, είναι η εφαρμογή του νόμου: «Ο αγώνας τους συνεχίζεται με όλα τα νόμιμα μέσα. Εμείς είμαστε νομοταγείς και απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να συμμορφωθούν προς την ακυρωτική απόφαση. Απαιτούμε να εφαρμοστεί ο νόμος και να συμμορφωθούν δυνατόν. Αυτό είναι θέμα των αρμοδίων σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου 3852/2010 να συμμορφωθούν προς την ακυρωτική απόφαση οι δημοτικές αρχές και οι δημοτικοί υπάλληλοι, διαφορετικά αυτό συνιστά σοβαρή παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος. Ο καθείς και τις ευθύνες του» είπε χαρακτηριστικά.

«Ασκήσαμε το δικαίωμά μας»

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τη χθεσινή αναβολή δήλωσε:

«Η αναβολή είχε δύο σκέλη. Το ένα αφορούσε γιατί υπήρχε κώλυμα στο πρόσωπο της δικηγόρου του δήμου της κας Κλεονίκης Γκουβίτσα. Και για να μην φανεί ότι το αίτημα αυτό ήταν πρόφαση, από την προηγούμενη φορά που αναβλήθηκε η υπόθεση με αίτημα των κατηγορουμένων, οι οποίοι θέλουν να ασκούν τα δικαιώματά τους όμως εμάς δεν μας επιτρέπουν να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας, είχε αναφερθεί ότι η κα Γκουβίτσα θα ήταν στην Αθήνα για προσωπικούς της λόγους. Ήταν τόσο τραγικό; Και το δεύτερο σκέλος επειδή παραστάθηκα και εγώ και δήλωσα πολιτική αγωγή δια πληρεξουσίου του συναδέλφου Μάκη Παπαγιαννόπουλου και επειδή προβάλλονται διάφοροι ισχυρισμοί θέλαμε να βρούμε τους φακέλους να προετοιμαστούμε κανονικά. Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα, όλοι έχουν ίδια δικαιώματα, το Δικαστήριο έτσι αποφάσισε και τελείωσε». Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την λαϊκή αγορά το Σάββατο, τόνισε:  «Εμείς καλούμε τον κόσμο και η λαϊκή θα λειτουργήσει κανονικά. Οι κύριοι αυτοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εφαρμόζουν οι ίδιοι το νόμο ούτε να ασκούν βία σε κανέναν. Εάν νομίζουν ότι έχουν δίκιο να προσφύγουν στα Δικαστήρια, όπως μπορεί να κάνει ο καθένας, και εάν δικαιωθούν ‘με γεια τους με χαρά τους’. Εμείς δεν έχουμε με κανέναν τίποτα. Απλώς το μόνο κακό που κάνουν είναι ότι πάμε να βάλουμε τάξη στη λαϊκή, να πάρουν τα ίδια μέτρα, να φύγουν αυτοί που πουλούσαν προστασία στη λαϊκή αγορά, να πληρώσουν κάποια στιγμή, αυτά πάμε να φτιάξουμε, εάν αυτά είναι κακά ας πάνε να βρούνε άλλους που τους αφήνανε μια ζωή μέσα στη λαϊκή σε μια χαώδη κατάσταση, αυτοί οι ίδιοι που μου έλεγαν να βάλω τάξη και καταδίκαζαν τους άλλους και σήμερα (σημ. χθες) τους είχαν για μάρτυρες. Ήρθε ο κ. Λυμπέρης για μάρτυρας να υποστηρίξει τι; Ότι τα στέγαστρα δεν είναι καλά; Τα δικά του στέγαστρα φτιάξαμε εμείς».

Όλη η επικαιρότητα