Αγροτικά Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η αναβροχιά «ξέρανε» τις ελιές στα Μακρίσια (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Στα όρια της αγανάκτησης και της απόγνωσης βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή των Μακρισίων, καθώς η αναβροχιά έχει «μαυρίσει» τον καρπό της ελιάς και εκφράζονται φόβοι για μία ακόμα πενιχρή ελαιοσυγκομιδή.

Δεδομένης της ζημιάς στη σταφίδα αλλά και της περσινής καταστροφικής ελαιοκομικής περιόδου στην Ηλεία αλλά και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, οι παραγωγοί και οι ελαιοτριβείς της περιοχής επισημαίνουν στην εφ. «Πατρίς» ότι δεν πρόκειται να αντέξουν και φέτος χειμώνα χωρίς να βγει λάδι, διότι τα έξοδα και οι υποχρεώσεις όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά διαρκώς αυξάνονται.

Ο ελαιοπαραγωγός Ανδρέας Δαουλάρης δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι η ζημιά στους περισσότερους ελαιώνες των Μακρισίων «αγγίζει» το 90% εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, εξέλιξη που θα επηρεάσει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του παραγόμενου λαδιού.

«Έχει να βρέξει δέκα μήνες, κάτι ψιχάλες περάσανε αλλά δεν κάνανε τίποτα. Οι ελιές έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, δεν είναι μόνο ότι δεν θα έχουμε φέτος, δεν θα έχουμε ούτε του χρόνου διότι δεν πετάξανε. Περιμέναμε να ανακουφιστούμε οικονομικά, αλλά ο καιρός μας τα έκανε μαντάρα. Οι ελιές έχουν πάθει τέτοια ζημιά τώρα, που όσο νερό και να ρίξει τώρα, δεν θα συνέλθουν γιατί έχουν μαυρίσει, οπότε με έναν αέρα ή λίγο νερό θα πέσουν. Είναι δέκα το πρωί και δεν υπάρχει ψυχή στην αγορά, ο κόσμος στενάζει»,  σημείωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Δαουλάρης.

«Διψάνε» και ξεραίνονται οι ελιές στα Μακρίσια

Λίγο αργότερα μεταβήκαμε με τον ελαιοπαραγωγό και πρώην πρόεδρο της ΤΚ Μακρισίων, Θανάση Δάγλαρη, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, μία από τις πλέον εύφορες και παραγωγικές περιοχές της νότιας Ηλείας. Στους περισσότερους ελαιώνες η εικόνα είναι απογοητευτική, αφού ο καρπός έχει «μαυρίσει» από την ξηρασία, προκαλώντας προβληματισμό στον κ. Δάγλαρη.

«Η καταστροφή φτάνει στο 90%. Από την ελιά και το λάδι κρεμόμαστε για να πάρουμε κάποια χρήματα και να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. ενώ οι τράπεζες και οι εφορίες μάς πολεμάνε. Λόγω ανομβρίας η ελιά δεν έχει πάρει τους απαραίτητους χυμούς και έχει ωριμάσει πριν την ώρα της. Αν συνεχίσει έτσι ο καιρός, η παραγωγή θα είναι μηδαμινή και θα έχουμε μεγάλη φτώχεια στο μεγαλύτερο χωριό της Ηλείας», εξηγεί οργισμένος ο κ. Δάγλαρης, ζητώντας από το κράτος να παρέμβει και να στηρίξει τον αγρότη.

«Το κράτος απέχει και μας μπλέκει σε άλλες ιστορίες. Δεν βλέπω τους βουλευτές να έρθουν να μας πουν τι θα κάνουμε. Ο αγρότης είναι ο πιο αδικημένος και πρέπει να σταθεί στα πόδια του. Δεν ξέρω αν αντέχουμε και δεύτερη χρονιά χωρίς να βγάλουμε λάδι, θα είναι καταστροφική εξέλιξη για το χωριό. Τα καφενεία είναι άδεια, δεν μπορούμε να πιούμε ένα κρασί ή έναν καφέ. Αν δεν έρθουν γεωπόνοι να δουν τι γίνεται, διαλυθήκαμε. Φοβάμαι ότι η παραγωγή θα είναι μικρή και μπορεί να μείνε αμάζευτη και ακλάδευτη η ελιά και να έχουμε τα ίδια και του χρόνου», υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Δάγλαρης.

Φόβος για κλειστά ελαιοτριβεία και φέτος

Ο κ.Φώτης Κουφωλιάς, ελαιοπαραγωγός και ελαιοτριβέας στα Μακρίσια, εξέφρασε στην εφ. «Πατρίς» τις ανησυχίες του για την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, προειδοποιώντας για ακόμα χειρότερη χρονιά σε σχέση με την περυσινή.

«Πέρυσι το ελαιοτριβείο δεν δούλεψε σχεδόν καθόλου. Δεν ξέρω αν αντέχουμε τα ίδια και φέτος. Πέρυσι δεν είχαμε ελιά, αλλά και φέτος που φαινόταν ότι είχε δέσει ο καρπός, τις πήρε ο διάολος με την ανομβρία. Έχει να βρέξει από τις 18 Φλεβάρη, ούτε τα λιπάσματα δεν έχουν λιώσει. Πώς θα βγει ο χειμώνας; Αν δεν βρέξει μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, τελειώσαμε. Οι ελιές μαύρισαν και τα φύλλα έγιναν καφέ. Ακόμα κι αν βρέξει, δεν ξέρω αν πολλά λιοστάσια μπορούν να επανέλθουν. Έχουμε απελπιστεί», σχολίασε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κουφωλιάς.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Μακρισίων, Παν. Γριβάκς, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εικόνα της ελαιοπαραγωγής και επισήμανε την ανάγκη εγρήγορσης του κρατικού μηχανισμού ώστε να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς.

«Δυστυχώς, μετά τη ζημιά με την ξεραμένη σταφίδα, τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ξεραμένη ελιά. Η  παρατεταμένη ανομβρία έχει επηρεάσει τον καρπό και η παραγωγή φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο κάτω σε σχέση με αυτό που περιμένουν οι παραγωγοί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα Μακρίσια ζουν από το αγροτικό εισόδημα. Αν δεν βγει λάδι ούτε φέτος, τότε μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή στο χωριό, με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες», είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γριβάκης.

Όλη η επικαιρότητα