Ηλεία Πολιτισμός

Η Ανδραβίδα στη Νέα Υόρκη με πίνακα της εικαστικού Ελένης Σταθοπούλου

Ακούστε το άρθρο

 Η Ανδραβιδαία εικαστικός Ελένη Σταθοπούλου προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο Art by MoMA’ s της Νέας Υόρκης και είναι η μοναδική ελληνίδα που τελικά συμμετέχει.

Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση συμμετοχής από το Art by MoMA’ s online Learning Community της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δημιούργησα έργα τα οποία αντιπροσώπευαν το στυλ και το ύφος καλλιτεχνών που ανήκουν στη Μεταπολεμική Αμερικανική Αφηρημένη Ζωγραφική.
Ένα από αυτά συμπεριλαμβάνεται στα έργα που παρουσιάζονται από 05/01/2018-22/01/2018 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Όλα τα έργα εκθέτονται σε ψηφιακή μορφή σε 4 οθόνες στο The Lewis B. and Dorothy Cullman Education and Research Building of The Museum of Modern Art at 4 West 54 Street, μεταξύ της 5ης and 6ης Λεωφόρου.

Η έκθεση γιορτάζει τη δημιουργικότητα του MoMA μέσα από την παγκόσμια κοινότητα της διαδικτυακής πλατφόρμας.

Το έργο μου που συμμετέχει είναι μια μελέτη πάνω στα υλικά και την τεχνική που χρησιμοποιούσε ο Barnett Newman. Συγκεκριμένα το Vir Heroicus Sublimis 1950-51 ένα θερμό κόκκινο φόντο με κάθετες διακριτικές γραμμές οι οποίες μοιάζουν με “φερμουάρ” όπου μέσα τους ανακαλύπτεις τα υποστρώματα των χρωμάτων που δημιουργήθηκαν το ένα πάνω στο άλλο φτάνοντας σταδιακά στο τελικό αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ τo MoMA Learning και τον εκπαιδευτή Corey D’Augustine για τις εναλλακτικές τεχνικές που γνώρισα, τη διαδικασία, τις οπτικές αναλύσεις αλλά και τα ιστορικά στοιχεία για τους καλλιτέχνες της σχολής της Νέας Υόρκης.

Με την ευκαιρία να πούμε πως στον ηλειακό κάμπο υπάρχει ακόμη ένας άριστος ζωγράφος που μαθαίνει την τέχνη και την τεχνική των χρωμάτων  στα παιδιά. Πρόκειται για τον ζωγράφο Κρίστο Χάσα που έκοψε την πρωτοχρονιάτική πίτα με τους μαθητές του στο Παλαιοχώρι Γαστούνης. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα 5 με 8 το απόγευμα στο Δημοτικό σχολείο Παλαιοχωρίου.

Όλη η επικαιρότητα