Ηλεία Πολιτισμός

Andre Leu: Κατέρριψε τους «Μύθους περί ασφαλών φυτοφαρμάκων»

Ακούστε το άρθρο
Παρουσιάστηκε χθες στο Λάτσειο το βιβλίο του – Σημαντική εκδήλωση με οικολογικά μηνύματα  

«Οι Μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων» θέτουν τις βάσεις για την ανάδειξη της επείγουσας ανάγκης υιοθέτησης πρακτικών βιολογικής διαχείρισης, που εξαλείφουν την εξάρτηση από τα φυτοφάρμακα και τις επακόλουθες σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Το παραπάνω ήταν το βασικό συμπέρασμα της παρουσίασης του βιβλίου του διάσημου –σε όλο τον κόσμο- Αυστραλού βιοκαλλιεργητή και τ. προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM), Andre Leu, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο Πύργου…

Το βιβλίο “Οι μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων” του Andre Leu εκδόθηκε στα ελληνικά πρόσφατα από τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής – ΣΥΒΑΑ, και η χθεσινή σημαντική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας εντασσόταν στην γενικότερη παρουσίαση του στη χώρα μας.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του ο συγγραφέας παραθέτει ένα μεγάλο πλήθος έγκριτων επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών παραγωγής φυτοφαρμάκων και των ρυθμιστικών Αρχών σχετικά με τα φυτοφάρμακα δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνονται.

Ο συγγραφέας αφού ευχαρίστησε για το κάλεσμα τόνισε χαρακτηριστικά πως είναι ιδιαίτερη τιμή για αυτόν, να βρίσκεται σε μια τόσο σημαντική και ιστορική χώρα στον πλανήτη ενώ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία.

Συνεχίζοντας είπε πως «Έγραψα το βιβλίο διότι τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν την υγεία των ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαι πεπεισμένος ότι η οργανική βιολογική καλλιέργεια μπορεί να θρέψει τον πλανήτη καλύπτοντας τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι αποδεδειγμένο, επομένως, πως η χρήση των φυτοφαρμάκων -η οποία υποτίθεται βοηθά την αποφυγή αρρωστιών- είναι λανθασμένη. Στην εποχή μας παράγεται το τριπλάσιο της παραγωγής που χρειάζεται για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός από το οποίο ένα μεγάλο μέρος πάει χαμένο. Παρ` ότι παράγουμε το τριπλάσιο από αυτό που χρειαζόμαστε υπάρχει φτώχια και πείνα στον πλανήτη και αυτό συμβαίνει γιατί δεν γίνεται καλή διανομή της τροφής που παράγεται».

Οι μύθοι…

Αποδίδοντας την τεχνική ορολογία με απλούς όρους, ο Leu αποδόμησε τους πέντε πιο συχνά επαναλαμβανόμενους μύθους σχετικά με την ασφάλεια των φυτοφαρμάκων και στο πόνημα του τους καταρρίπτει χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα… οι πέντε πιο επαναλαμβανόμενοι μύθοι για τα φυτοφάρμακα σύμφωνα με τον συγγραφέα είναι οι εξής:

Εξονυχιστικά ελεγμένα

Οι περισσότερες συνθέσεις φυτοφαρμάκων της αγοράς δεν είναι ελεγμένες για την ασφάλεια τους

Πολύ μικρή ποσότητα

Οι μικρές ποσότητες των χημικών υπολειμμάτων μπορούν να είναι επιζήμιες

 

Διάσπαση

Πολλά φυτοφάρμακα είναι περισσότερο τοξικά όταν διασπόνται

 

Αξιόπιστες αρχές ελέγχου

Οι αρχές έλεγχου αγνοούν ένα μεγάλο μέρος επιστημονικών μελετών που δείχνουν το κίνδυνο από τα φυτοφάρμακα και περνούν αποφάσεις με συλλογισμούς που στερούνται δεδομένων

 

Τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια

Τα τοξικά συνθετικά φυτοφάρμακα δεν χρειάζονται στην καλλιέργεια, καθώς η βιολογική γεωργία μπορεί να θρέψει την ανθρωπότητα

«Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία»…

Μιλώντας για το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Andre Leu τόνισε ότι «Το απλό μήνυμα του βιβλίου μου είναι ότι η οργανική τροφή είναι η καλύτερη μέθοδος για να είναι υγιής ο πληθυσμός. Απευθύνεται πολύ στα μικρά παιδιά που παρουσιάζουν τεράστια προβλήματα καρκινογένεσης, διάσπαση προσοχής, αυτισμό. Ακόμα και σε μικρές δόσεις τα φυτοφάρμακα δεν είναι ασφαλή. Το οργανικό φαγητό είναι το καλύτερο για την ασφάλεια της υγείας του πληθυσμού».

Ο κ. Leu πρόσθεσε  επίσης πως «Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί ως χώρα αποκλειστικά βιολογικής καλλιέργειας. Διαθέτει θαυμάσιο κλίμα που μπορεί να ευνοήσει την καλλιέργεια οργανικών. Η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει μικρές παραγωγές διαθέτοντας όμως ύψιστη ποιότητα βιολογικά καλλιεργημένων προϊόντων».

«Η κλιματική αλλαγή ωθεί στη βιοκαλλιέργεια»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, Ανδρέας Βαρώτσος, ανέφερε πως «Ανήκουμε σε μια ομάδα που βοήθησε στην μετάφραση του βιβλίου και καλέσαμε τον συγγραφέα ο οποίος ήρθε με δικά του έξοδα από την Αυστραλία για να το παρουσιάσουμε. Ήδη έχει γίνει παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο σε συνεργασία με τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, ενώ θα ακολουθήσει η Αθήνα και η κεντρική εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο. Αυτό το βιβλίο είναι πράγματι αποκαλυπτικό γιατί καταρρίπτει και αποδομεί τους μύθους ότι τα φυτοφάρμακα είναι ασφαλή και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε. Είναι δύσκολο να αλλάξει ο συμβατικός παραγωγός και να στραφεί στη βιοκαλλιέργεια. Υπάρχουν βιοκαλλιεργητές οι οποίοι ενσυνείδητα έχουν επιλέξει αυτό το δρόμο εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Η εξέλιξη της βιοκαλλιέργειας εξαρτάται από τις επιδοτήσεις, όταν υπάρχουν επιδοτήσεις αυξάνονται οι βιοκαλλιεργητές, όταν σταματούν μειώνονται. Όμως με τη νέα αγροτική πολιτική, με το νέο green deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοθεί έμφαση -λόγω κλιματικής αλλαγής- κυρίως στη βιολογική καλλιέργεια. Επομένως το μέλλον για τη βιολογική γεωργία είτε το θέλουν οι παραγωγοί είτε δε το θέλουν θα είναι υπέρ της βιολογικής γεωργίας και φυσικά υπέρ της υγείας των καταναλωτών».

«Τα φυτοφάρμακα έχουν σημαντική θέση στην καρκινογένεση»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός τόνισε πως «Ο σύλλογος μας δεν θα μπορούσε να είναι έξω από αυτή την παρουσίαση γιατί το βιβλίο και το θέμα που πραγματεύεται μας ενδιαφέρει πολύ διότι έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς τα φυτοφάρμακα αποδεδειγμένα έχουν σημαντική θέση, αν θέλετε, ακόμα στην καρκινογένεση και όχι μόνο. Αυτό δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Η περιοχή μας είναι μια αγροτική περιοχή που παράγει πάρα πολλά αγαθά, με πάρα πολλούς αγρότες οι οποίοι δυστυχώς πάσχουν από μια σειρά καρκίνους. Είμαστε ένας από τους νομούς που καταγράφονται υψηλά ποσοστά καρκινοπαθών. Όλα αυτά αποτελούν ερέθισμα στο να ακούμε μια διαφορετική προσέγγιση η οποία θέτει και επιστημονικά, πλέον, δεδομένα μιας και ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το αντικείμενο».

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος ενώ μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε διάλογος ανάμεσα στο κοινό και τον συγγραφέα.

Όλη η επικαιρότητα