Ηλεία

Ανδρέας Μαρίνος: Ο Πολιτισμός στο επίκεντρο – Στήριξη στα Λαογραφικά μουσεία

Ακούστε το άρθρο

Τα αιτήματα του Γρ. Γιαννακόπουλου για το Μουσείο Αγ. Μαύρας

Τα Λαογραφικά Μουσεία του Δήμου Πηνειού, στην Αγία Μαύρα, το Βαρθολομιό και τη Γλύφα, που χαρακτηρίζονται από τον δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο «πολιτιστικές κυψέλες»  θα τύχουν της στήριξης του δήμου με αναβαθμίσεις υποδομών, συμπληρωματικά έργα για την στήριξη των εκθεμάτων αλλά και προσλήψεις προσωπικού.

Στο δημαρχείο στη Γαστούνη πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη του δημάρχου με τον πρ. δήμαρχο Γρηγόρη Γιαννακόπουλο και τον πρόεδρο του ΝΠ Πολιτισμού Δημήτρη Βασιλόπουλο με θέμα την στήριξη των Λαογραφικών Μουσείων ενώ της σύσκεψης προηγήθηκε συνέντευξη Τύπου.

Ο εμπνευστής της δημιουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Μαύρας, ο πρ. δήμαρχος Τραγανού Γρηγόρης Γιαννακόπουλος έκανε ένα σύντομο απολογισμό των περίπου δύο ετών λειτουργίας του Μουσείου, μοναδικού στο είδος του.  Την τελευταία εβδομάδα το Μουσείο δέχθηκε 1000 επισκέψεις, αριθμός ρεκόρ που δείχνει ότι το Λαογραφικό έχει ξεπεράσει τα όρια του νομού και χωρίς καμία διαφήμιση έχει γίνει γνωστό στην Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.  Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2018 και από τότε μέχρι σήμερα ο Γρηγόρης Γιαννακόπουλος, η ψυχή του Μουσείου, ξεναγεί μικρούς και μεγάλους στους θεματικούς χώρους του Μουσείου. Το Μουσείο σχεδόν καθημερινά επισκέπτονται μαθητές δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Τα αιτήματα

Δίκαια αιτήματα  του Γρηγόρη Γιαννακόπουλου με τα οποία συμφωνεί και ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος είναι 1/να προσληφθεί προσωπικό για ξενάγηση, 2/να υπάρχει φύλακας (πέρα από τον συναγερμό και τις κάμερες που λειτουργούν σήμερα) ενώ τόνισε ότι 3/θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα στέγαστρο για τα βαρύτιμα και σπάνια αντικείμενα που φιλοξενούνται στο χώρο. «Φυσικά το Μουσείο δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν οι δεκάδες εθελοντές που εργάστηκαν αφιλοκερδώς για το στήσιμό του και οι δεκάδες δωρητές που εμπιστεύτηκαν αντικείμενα αξία στο χώρο μας» δήλωσε ο πρ. δήμαρχος.

Ο δήμος στηρίζει

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος, που δίνει ιδιαίτερη σημασία σε θέματα Πολιτισμού, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Γρηγόρη Γιαννακόπουλο τον οποίο κάλεσε να συμβάλει με τις γνώσεις του και την εμπειρία του στη δημιουργία και άλλων Λαογραφικών μουσείων στο δήμο, εφόσον εκδηλωθούν τέτοιες επιθυμίες από τις τοπικές κοινωνίες. Ευχαρίστησε τους δωρητές και εθελοντές  και τόνισε ότι είναι υποχρέωση του δήμου να σταθεί δίπλα σε τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες , όπως αυτή του Λαογραφικού Αγίας Μαύρας, του Βαρθολομιού και της Γλύφας, που αποτελούν πολιτιστικές κυψέλες. Ο δήμαρχος είπε ότι το Λαογραφικό θα στελεχωθεί με προσωπικό από τους «8μηνίτες», ενώ θα γίνει αναβάθμιση των υποδομών καθώς και συμπληρωματικά έργα. Της ίδιας προσοχής θα τύχουν και τα  άλλα δύο Λαογραφικά Μουσεία του Δήμου.

Παιδευτικός ο ρόλος

Παρών στην συνέντευξη και ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού Δημήτρης Βασιλόπουλος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον εμπνευστή του έργου Γρηγόρη Γιαννακόπουλο, καθώς και τους εθελοντές και δωρητές δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο ρόλος του μουσείου είναι και παιδευτικός με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των επισκεπτών θα είναι μαθητές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης.  Πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί να οργανώσουμε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα με συγκεκριμένη θεματολογία μέσα από τα οποία οι μαθητές θα αξιοποιήσουν γόνιμα την επίσκεψή τους στο χώρο αποκομίζοντας γνώσεις και εμπειρίες». Παράλληλα θα μοιραστεί στα σχολεία έντυπο υλικό για το Λαογραφικό Μουσείο από  διευθύνσεις ()Α/βάθμια και Β/ βάθμια).

Όλη η επικαιρότητα