Ηλεία Πολιτική Συνεντεύξεις

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Ενδιαφέρον για το καλό του πολίτη

Ακούστε το άρθρο

Έχοντας διαπιστώσει την αγάπη του για προσφορά προς το κοινό καλό, ο Αμαλιαδαίος Ανδρέας Νικολακόπουλος ακολούθησε το δύσκολο μονοπάτι της Νομικής με στόχο να βοηθήσει όσους έχουν την ανάγκη. Πλέον από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, κάνει ότι μπορεί προκειμένου να καλύπτονται τα θέλω κάθε πολίτη.

Σήμερα μας μιλά σε «Πρώτο Ενικό» για τη μέχρι τώρα πορεία του, τους αγώνες του και την άποψή του για την Ηλεία και πως μπορεί να βελτιωθεί.

Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο να μείνει σήμερα στον τόπο του και να δημιουργήσει;

  • Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ελληνική περιφέρεια έχει παραμεληθεί από το κεντρικό κράτος και ταυτόχρονα έχεις να παλέψεις με όλα τα εμπόδια που δημιουργεί το κεντρικό κράτος, και πρωτίστως την γραφειοκρατία και την έλλειψη ενημέρωσης. Από την άλλη πλευρά όμως, και το πιστεύω ακράδαντα, η ελληνική περιφέρεια έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και στο μέλλον θα προσφέρει ευκαιρίες. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Αθήνα ότι είχε να δώσει το έδωσε. Το μέλλον θα ανήκει στην ελληνική περιφέρεια, αρκεί να πιστέψουμε εμείς στις δικές μας δυνατότητες και το αθηνοκεντρικό κράτος να προχωρήσει στην αποκέντρωση και να εμπιστευτεί το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της περιφέρειας.

Πώς μπορεί να αντιστραφεί το brain drain προς το εξωτερικό;

  • Να ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι όσοι έφυγαν αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα μας. Εάν υπάρξει πραγματική ανάπτυξη ένα μεγάλο ποσοστό όσων έφυγαν θα επιστρέψουν στον τόπο μας. Αυτό θα είναι θετικό γιατί θα μας μεταφέρουν την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησαν δουλεύοντας σε πιο οργανωμένα περιβάλλοντα. Από την άλλη θα πρέπει να δούμε και το brain drain υπό μια άλλη διάσταση. Ποια είναι αυτή; Ότι οι Έλληνες αξίζουμε. Ότι τόσες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες βρήκαν δουλειά στο εξωτερικό σημαίνει ότι στη χώρα μας είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε ένα σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό. Καταρρίπτεται, συνεπώς, ο «κακός» μύθος που είχε καλλιεργηθεί για τους Έλληνες από ορισμένους κύκλους του εξωτερικού με πανηγυρικό τρόπο.

Τι πιστεύεις ότι κάνουμε λάθος στην Ηλεία και παραμένουμε σε κατάσταση στασιμότητας;

  • Δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι λάθος εμείς. Η Ηλεία σήμερα ανήκει σε μια Περιφέρεια όπου αναλαμβάνονται ελάχιστες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Δείτε τι συμβαίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αλλού. Οι Περιφερειάρχες αναλαμβάνουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, προωθούν την τουριστική πολιτική τους, υλοποιούν έργα. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γίνονται ελάχιστα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη. Αλλά και το κεντρικό κράτος δεν βοηθά. Είμαστε από τους λίγους νομούς που δεν συνδεόμαστε με έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Ποια είναι τα όπλα της Ηλείας για να βρει αναπτυξιακό βηματισμό;

  • Θα ξεκινήσω από εκεί που τελείωσα την προηγούμενη απάντηση. Πρώτη προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι το οδικό δίκτυο. Σύνδεση της Ηλείας με την Ολυμπία Οδό και αναβάθμιση του υπάρχοντος επαρχιακού οδικού δικτύου. Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει όχι μόνο τον τουρισμό, αλλά και την πρωτογενή μας παραγωγή. Τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή και αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς είναι το αναπτυξιακό τρίπτυχο για την Ηλεία.

Ποιο είναι το όραμά σου για την Ηλεία της επόμενης δεκαετίας;

  • H Ηλεία έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να μπορέσουμε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο που να στηρίζεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Το όραμά μου είναι μια Ηλεία για την οποία θα αισθανόμαστε περήφανοι, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και οι πολίτες της θα απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα.

WHO IS WHO

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στην πόλη της Αμαλιάδας. Ολοκληρώνοντας τις σχολικές του υποχρεώσεις, πέρασε στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου τελείωσε τις σπουδές του με μεγάλη επιτυχία και στη συνέχεια πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Essex της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει ήδη συγγράψει αρκετές μελέτες στο Εμπορικό Δίκαιο και σήμερα ασκεί δικηγορία σε θέματα Αστικού, Εμπορικού, Ποινικού αλλά και Διοικητικού Δικαίου.

Συμμετέχοντας στις δημοτικές εκλογές του 2014, κατάφερε να εκλεχθεί πρώτος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ήλιδα–Νέα Μέρα», ενώ πλέον βρίσκεται στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας.

Όλη η επικαιρότητα