Αγροτικά Ηλεία Πολιτική

Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Πρέπει να στηριχθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί»

Ακούστε το άρθρο

Να «ανοίξει ο δρόμος» έκτακτων αποζημιώσεων

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΉΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Tα προβλήματα από την φετινή ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια, πρέπει πλέον να συνεκτιμηθούν με τον αντίκτυπο που ήδη έχουν στην τοπική και όχι μόνο οικονομία αλλά και τις περαιτέρω επιπτώσεις στην αγορά μας, οι οποίες αναμένονται δυσμενείς και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με την δήλωσή του αυτή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος, αναφέρεται στην σπουδαιότητα του θέματος, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ενεργοποίησης των φορέων του τόπου, και κυρίαρχα των πολιτικών και αυτοδiοικητικών ώστε να υπάρξει μέριμνα οικονομικής αποκατάστασης των αναρίθμητων πληγέντων αγροτών μας.

Η καταστροφή που σημειώθηκε, έχει ως επακόλουθο την μειωμένη ποσοτικά αλλά και υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή του λαδιού στην Ηλεία αναφέρει ο κ. Νικολακόπουλος ενώ επικαλείται και την πρόσφατη ενημερωτική επιστολή του Επιμελητηρίου προς τα αρμόδια Υπουργεία σύμφωνα με την οποία η μείωση είναι σε τραγικά επίπεδα και η οικονομική ζημία για το Νομό μας εκτιμάται στα 50 εκατομμύρια ευρώ!

Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση όφειλε να «ανοίξει έναν δρόμο» αποζημιώσεων για τους ελαιοπαραγωγούς. Σε πρώτη φάση αυτό θα πρέπει να κάνει ο ΕΛΓΑ αλλά και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό είναι επιτακτικό να διεκδικηθεί οικον. ενίσχυση από την Ε.Ε. με ειδικό καθεστώς.

Έχοντας ως δεδομένο ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας και ακόμα από την ίδια ασθένεια και με τα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα έχει «κτυπηθεί» και η παραγωγή της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος, με διαδικασία χορήγησης έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων. Εδώ όμως χρειάζεται η άμεση πρωτοβουλία, συνεργασία με τη γειτονική χώρα και έγκαιρη διατύπωση του αιτήματος προς την Ε.Ε.

Στο μεταξύ ο κ. Νικολακόπουλος θέτει και το ζήτημα για τις αλλαγές που απαιτούνται και στο μοντέλο του προγράμματος δακοκτονίας. Πρόγραμμα, που σήμερα ελάχιστα προστατεύει την ελιά αν και αυτός είναι ο σκοπός του, αφού η καθυστέρησή του από τη γραφειοκρατία και τις πολύπλοκες διαδικασίες, αλλά και η κατά καιρούς ελλιπής χρηματοδότησή του το καθιστά επί την ουσία ανενεργό και χωρίς πια καμία σημασία στο χρόνο που εφαρμόζεται.

Επισημαίνει κατόπιν τούτου ότι το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης, θα πρέπει να ενδιαφερθεί από τώρα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο με στόχο, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο, να έχει ολοκληρωθεί και συμβασιοποιηθεί το έργο. Να υπάρχει έτσι χρόνος, ακόμη και στην περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, οι εργολαβίες να έχουν την δυνατότητα και το περιθώριο να προχωρήσουν και να επιτύχουν ουσιαστικά την καταπολέμηση του δάκου.

Όλη η επικαιρότητα