Ελλάδα Ηλεία

Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Αμυντική Στρατηγική και δυναμική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων»

Ακούστε το άρθρο

«Η συλλογική και εθνική προσπάθεια είναι χρέος όλων μας» τόνισε ο Ηλείος βουλευτής στην ομιλία του.

«Από την αρχή της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε ως ξεχωριστό βασικό άξονα της εθνικής μας πολιτικής, την αμυντική πολιτική. Η πολιτική αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας στρατηγικής. Μιας στρατηγικής που η οικονομική και η κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την θωράκιση της ασφάλειας της χώρας.

Και όσο αυτή η εθνική στρατηγική προχωρά, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αισθάνονταιυπερηφάνεια, αξιοπρέπεια και σιγουριά».

Με τα παραπάνω λόγια έδωσε ευθύς αμέσως το στίγμα της τοποθέτησής του κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, για το σχέδιο νόμου του Υπ. Εθνικής Άμυνας και την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ο ίδιος, στην συνέχεια αναφέρθηκε στην επιτυχημένη εθνική στρατηγική και στην εξωτερική πολιτική με βάση την οποία θωρακίζονται τα σύνορά μας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η παρούσα χρονική στιγμή  είναι μια ακόμα σημαντική στιγμή για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Και αισθάνομαι πραγματικά την ανάγκη να θυμίσω  για ακόμα μια φορά τα γεγονότα που αποτελούν ιστορικές στιγμές για την χώρα μας τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Που αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνησή μας προχωρά με πράξεις και εφαρμόζει με επιτυχία μια δυναμική αμυντική πολιτική παράλληλα με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, θωρακίζοντας τα σύνορά της και ενισχύοντας το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό του.

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Η συμφωνία με την Αλβανία για κοινή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας από το Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο Πελοποννήσου.

Η συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η συμφωνία εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση έξωθεν επίθεσης, η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Η.Π.Α. που εμβαθύνει, επεκτείνει και διευρύνει τη διμερή συνεργασία, η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο , μια συμφωνία με τεράστια οικονομική, ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη στρατηγική σχέση της με το Ισραήλ αλλά και τη Σαουδική Αραβία, αποτελώντας πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός επεσήμανε παράλληλα και την σημασία της προμήθειας των νέων πολεμικών αεροσκαφών Rafale σημειώνοντας :

«Και βέβαια πρέπει να αναφερθώ και στην πρόσφατη συμφωνία της απόκτησης των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Πριν από σχεδόν ένα μήνα μάλιστα, σε χρόνο ρεκόρ, η πατρίδα μας υποδέχθηκε τα πρώτα έξι από τα συνολικά 24 υπερσύγχρονα Rafale που είναι και τα πρώτα νέα 4,  5ης γενιά μαχητικά τα οποία εντάσσονται στη δύναμή της. Έναν πολλαπλασιαστή ισχύος, που αναβαθμίζει την χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό». 

Με ισχυρή θέση στον παγκόσμιο χάρτη

Ο κ. Νικολακόπουλος μίλησε και για τις νέες συμφωνίες που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κρίνοντάς τες ιδιαίτερα επωφελής για την άμυνα της χώρας λέγοντας : ‘Η ενίσχυση του Ναυτικού μας ήταν απαραίτητη αφού ο στόλος μας, αν και αξιόμαχος, είναι γηρασμένος ενώ και  τα υποβρύχια χρειάζονταν σύγχρονες τορπίλες εδώ και πολλά χρόνια για να πολλαπλασιάσουν τα πλεονεκτήματά τους. 

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι  ότι όλες οι συμβάσεις έχουν πολύ γρήγορο χρόνο παράδοσης για τα δεδομένα τέτοιων προμηθειών  για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και τρίτον, είναι οικονομικά επωφελής και δεν περιλαμβάνουν σύμφωνα με ρητό όρο της σύμβασης καμία διαμεσολάβηση από οποιονδήποτε τρίτο μεσάζοντα. 

Και τέταρτον, ότι αποτελούν την εισήγηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπέρτατος αυτοσκοπός

Η σημερινή Κυβέρνηση μιλά με τις πράξεις τις. Αποδεικνύει, συνάπτοντας συμφωνίες και συνεργασίες, ότι η Ελλάδα αξίζει και πρέπει να έχει ισχυρή θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε αφήνοντας στην άκρη την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.

Για εμάς η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, ενισχύονται στην πράξη και όχι στα λόγια. Λόγια τα  οποία κάποιοι άλλοι έλεγαν,  υπερηφανεύονταν, δίχως όμως απτό αποτέλεσμα.  Η αμυντική πολιτική συνιστά συλλογική, εθνική προσπάθεια και αυτό αποτελεί χρέος όλων μας. Ας αρθούμε λοιπόν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, ας αναλογιστούμε την αναγκαιότητα  ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων και την κρισιμότητα των στιγμών και ας υπερψηφίσουμε το παρόν σχέδιο νόμου». 

Όλη η επικαιρότητα