Πολιτική

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Συνάντηση με φραουλοπαραγωγούς στη Ν.Μανωλάδα -“Η φράουλα κερδίζει  έδαφος στην Ηλεία”

Περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης στον κλάδο με στοχευμένες κινήσεις Παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το θέμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού
Ακούστε το άρθρο

Ανοδική πορεία σε όλα τα επίπεδα καταγράφει η καλλιέργεια της φράουλας στην Ηλεία και σε αυτή την κατεύθυνση έχουν συμβάλει τα μέγιστα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, με δυνατότητα επιπλέον ενίσχυσης του κλάδου.

Τα ανωτέρω επισημάνθηκαν στην συνάντηση που είχε ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού ‘Υρμίνη’ στη Νέα Μανωλάδα, με τους προέδρους των Συνεταιρισμών φράουλας ‘Υρμίνη, ‘Ήλιδα’ και ‘Αέλια’, καθώς και με μεμονωμένους φραουλοπαραγωγούς.

Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, η φετινή παραγωγή ήταν άκρως ικανοποιητική τόσο στην ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος όσο και στις εξαγωγές σε ξένες αγορές και όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι ο κλάδος καταγράφει θετική πορεία με περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν ληφθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, οι νομοθετικές παρεμβάσεις με τη διαδικασία απασχόλησης, αλλά και τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης γενικότερα του αγροτικού κλάδου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, είναι τα στοιχεία εκείνα που έχουν δώσει ώθηση στον κλάδο και το μέλλον προοιωνίζεται ευοίωνο.

Η αύξηση στρεμμάτων προϋποθέτει εργατικά χέρια

Ήδη καταγράφεται αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων φράουλας και το προϊόν έχει καταστεί ανταγωνιστικό και κερδίζει διαρκώς έδαφος στην εγχώρια και στις ξένες αγορές. Η αύξηση της παραγωγής ωστόσο προϋποθέτει και περισσότερα εργατικά χέρια και η ανησυχία που εκφράστηκε από τους παραγωγούς σχετίζεται με την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Γι’ αυτό και ζητήθηκε από τον Ηλείο Κοινοβουλευτικό η παρέμβασή του για να βρεθεί ώστε  να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της καλλιέργειας.

Σε πρώτη φάση συζητήθηκαν προτεινόμενες λύσεις, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια απόφαση, με τον κ. Νικολακόπουλο να επισημαίνει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και με στοχευμένες κινήσεις που θα επιφέρουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και ο ίδιος θα εξετάσει διεξοδικά όλες τις λύσεις σε κεντρικό επίπεδο και το ραντεβού με τους φραουλοπαραγωγούς ανανεώθηκε για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να εξειδικευθούν και οι παρεμβάσεις.

Όλη η επικαιρότητα