Ανδρέας Σταματόπουλος: «Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έρχεται για να ενώσει»

Share

Ένας γρίφος που συζητούνταν καιρό στον χώρο της κεντροαριστεράς είχε να κάνει με το αν θα διεξαχθεί ή όχι συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Ένας γρίφος, ο οποίος λύθηκε πριν από λίγες μέρες, από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ.

Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα διεξαχθεί το διήμερο 23 με 24 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο απόηχος της εκκίνησης των διαδικασιών του συνεδρίου -νωρίτερα από ότι αναμενόταν – έχει δημιουργήσει πληθώρα σχολίων, ενώ έχει χυθεί αρκετό μελάνι για τις εξελίξεις που πιθανόν να πυροδοτήσει.

Με αφορμή τα παραπάνω η εφ. «Πατρίς» μίλησε με τον συντονιστή PES Activists Πύργου, και μέλος της νομαρχιακής ΚΙΝ.ΑΛ. Ηλείας, Ανδρέα Σταματόπουλο, ο οποίος σε 1ο Ενικό μας ξετυλίγει το κουβάρι των πολιτικών εξελίξεων με άξονα το «πράσινο» συνέδριο.

  1. Τι εξελίξεις πυροδοτεί στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ., το επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;

Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει χώρα για να ενισχύσει το ρόλο του Κινήματος Αλλαγής και να δυναμώσει την φωνή μας ως ενιαίο και αδιαίρετο κόμμα. Έχει έρθει η ώρα το Κίνημα Αλλαγής να οργανωθεί συντεταγμένα και σε συνδυασμό με την προγραμματική και όχι λαϊκίστικη αντιπολίτευση που ασκεί να γίνει αντιληπτός ο διακριτός μας ρόλος στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

  1. Ποιο είναι το διακύβευμα του συνεδρίου;

Με το έκτακτο συνέδριο αυτό συνεχίζεται η ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου του 2015 για μετεξέλιξη του κόμματος στην σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και με κεντρομόλες τάσεις σε όλα τα ρεύματα της κεντροαριστεράς ,αρχής γενομένης με το κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά το 2016 σε όλες τις όμορες δυνάμεις του χώρου για το big bang στην κεντροαριστερά. Από το 4.7% του Γενάρη του 2015 μέσα σε τέσσερα χρόνια και με όλες τις παλινωδίες που πέρασε ο χώρος διπλασιασαμε τα ποσοστά μας και συνεχίζουμε συντεταγμένα για την διαρκή μας άνοδο όχι μόνο σε ποσοστά και ψήφους αλλά με ένα διαρκές προοδευτικό ρεύμα στην κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους.

  1. «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ»: Στόχος του συνεδρίου να κλείσει ή να ανοίξει αυτό το θέμα;

Το συνέδριο αυτό έρχεται να ενώσει ακόμα περισσότερο, σεβόμενο φυσικά την διαφορετικότητα των απόψεων, και να βγούμε πιο δυνατοί μέσα από το Κίνημα Αλλαγής με στόχο φυσικά τις επόμενες εκλογές που θα στοχεύουμε σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των δυνάμεων μας. Φυσικά ο καθένας μπορεί να θεωρεί κάποια άλλη στρατηγική πιο προσοδοφόρα, αλλά τον Μάρτη του 2019 ομόφωνα ψηφίσαμε το καταστατικό και το πολιτικό πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής.

  1. Γιατί δεν εκλέγονται νέοι σύνεδροι για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή έχει ένα μητρώο που σταματά στο 2016 που περιέχει και ανθρώπους που σήμερα είναι σε άλλα κόμματα. Αν άνοιγε εσωτερική διαδικασία να είστε βέβαιοι πως ο κόσμος της παράταξης θα έμπαινε σε μια παλινωδία και μια αίσθηση εμπαιγμού. Καλέσαμε τους προοδευτικούς πολίτες σε μια μαζική και πλατιά διαδικασία εκλογής συνέδρων τον Μάρτη με απόλυτη επιτυχία. Θα τους ξανακαλούσαμε σήμερα να ψηφίσουν για κάτι διαφορετικό που θα ακύρωνε ουσιαστικά την διαδικασία του Μαρτίου; Χρειαζόμαστε πλέον να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα στα λαϊκά και παραταξιακά αιτήματα χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασίες αμφισβήτησης απλά και μόνο για να ανεβάσουμε τις μετοχές στο παραταξιακό χρηματιστήριο. Ας δείξουμε την σοβαρότητα που απαιτεί ο κόσμος και να ακολουθήσουμε τον πολιτικό οργανόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής. Αν σε τέσσερα χρόνια το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό ας συζητήσουμε ξανά, ανοιχτά και δημοκρατικά.

  1. Η κ. Γεννηματά στην πρόσφατη ΚΟΕΣ του κόμματος υπενθύμισε ότι «ομόφωνα αποφασίστηκε αυτόνομη πορεία στο Κίνημα Αλλαγής». Γιατί ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν πρόσωπα από το εσωτερικό του κόμματος που έστω με υποβόσκοντα μηνύματα την αμφισβητούν;

Δεν αμφισβητούν την κ. Γεννηματά ως πρόεδρο της παράταξης. Είναι εκλεγμένη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μέχρι το 2021. Διατυπώνουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις πολιτικής πορείας. Απόλυτα σεβαστές. Οι αποφάσεις του συνεδρίου είναι ομόφωνες, νωπές και σε πνεύμα ομοψυχίας. Όπως προείπα ας δείξουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα και ας ανταποκριθούμε επιτέλους στις απαιτήσεις της κοινωνίας μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

  1. Εντός του Κινήματος υπάρχουν δύο συγκρουόμενες τάσεις ως προς τον ρόλο που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ στον ενιαίο φορέα. Που συντάσσεσαι;

Προσωπικά εντάσσομαι στη λογική που απαιτεί συνεχή δουλειά,  διαρκή αγώνα και για ενότητα της παράταξης. Το διακύβευμα που οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε είναι να πιάσουμε τον παλμό της κοινωνίας. Του χρόνια ανέργου, του φοιτητή που αγωνιά για το αβέβαιο μέλλον του, του νέου που αποτέλεσε παράδειγμα brain drain χωρίς να ήταν πρώτη επιλογή του, του αγρότη που δεν ξέρει αν θα πωληθούν τα προϊόντα του και αν θα βγάλει τα έξοδα του, τον μικρομεσαίο που αγωνιά αν θα κάνει ημερήσια είσπραξη και πως θα πληρώσει την ασφάλιση του. Αγωνιώ να ανταπεξέλθουμε στην προσδοκία του κόσμου που στο παρελθόν τιμούσε την δημοκρατική μας παράταξη δίνοντας του ξανά τον δρόμο για τον ομαλό μετασχηματισμό της κοινωνίας στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που ήδη διανύουμε και να δείξουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε ξανά. Όποια άλλη σκέψη είναι απλά εκτός πραγματικότητας.

  1. Πιστεύεις πως υπάρχει το ενδεχόμενο μέσα από το συνέδριο να ανοίξουν θέματα που θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικές αναταράξεις;

Προσωπική εκτίμηση είναι πως από το συνέδριο αυτό θα βγούμε πιο δυνατοί και θα αφοσιωθούμε στον αγώνα για το Κίνημα Αλλαγής και την ενδυνάμωση της φωνής του στην κοινωνία. Δεν θα ήθελα να φανταστώ πως κάποιος σύντροφος που έχουμε δώσει ήδη πολλές μάχες στο παρελθόν θα προτάξει το ίδιον όφελος πάνω από το συλλογικό μας χρέος απέναντι στα μέλη μας και κυρίως στις συνειδήσεις μας.