Πολιτική Συνεντεύξεις

Ανδρέας Ξανθός: «Ριζικά αντίθετοι στην… υγειονομική στοχοποίηση της Ηλείας!»

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, μιλά αποκλειστικά στην εφ. «Πατρίς» με αφορμή τη σημερινή του επίσκεψη στο νομό.
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επίσκεψη του Χρήστου Σπίρτζη την περασμένη εβδομάδα στην Ηλεία, ένα ακόμα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα στον Νομό. Ο λόγος για τον πρώην υπουργό και Τομεάρχη Υγείας πλέον του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό.

Ο ερχομός του κ. Ξανθού γίνεται με αφορμή τις εξελίξεις στη Δημόσια Υγεία και ιδιαίτερα στον νοσοκομειακό χάρτη στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών.

Λίγες ώρες πριν φτάσει στην περιοχή μας, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μίλησε αποκλειστικά στην εφ. «Πατρίς», αναλύοντας τους λόγους της επίσκεψής του και τις σκέψεις του κόμματος για την ιατρική περίθαλψη στον Νομό Ηλείας.

«Η επίσκεψη στις δημόσιες δομές υγείας της Ηλείας, εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα συστηματικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-  ΠΣ με το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του. Το θεωρούμε αυτό υποχρέωσή μας και ανάγκη.

Τόσο για να δηλώσουμε τη στήριξή μας στη υπεράνθρωπη προσπάθεια που έχει καταβάλλει το προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στη διάρκεια των 2 χρόνων της πανδημίας, όσο και για να δούμε  σε κάθε περιοχή τα προβλήματα, τις δυσκολίες για εργαζόμενους και ασθενείς, τις ακάλυπτες ανάγκες, τις ανεπάρκειες και τα λάθη της κυβερνητικής διαχείρισης. Μιας διαχείρισης συνολικά αποτυχημένης εκ του αποτελέσματος, αν πάρουμε υπόψη μας τη δραματική επιδείνωση της θέσης της χώρας μας, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές  χώρες, στον «σκληρό δείκτη» της θνησιμότητας.

Το  πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε καν να διερευνήσει τα αίτια αυτής της – μη συμβατής με τα επιδημιολογικά δεδομένα –  υψηλής θνησιμότητας, να αποτιμήσει και να αξιολογήσει με σοβαρό τρόπο τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την ανταποκρισιμότητα του συστήματος υγείας και των δομών του (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), ούτε φυσικά να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Κατά τη γνώμη μας,  οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνώντων για την υγειονομική τραγωδία των 26.000 απωλειών, των αποτρέψιμων θανάτων (από covid ή άλλα νοσήματα) και για την ολοσχερή λειτουργική κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι τεράστιες και αδιαμφισβήτητες.

Στην Ηλεία όμως υπάρχει και το ειδικό ενδιαφέρον για την προοπτική των υποστελεχωμένων και αποδιοργανωμένων  δημόσιων δομών της περιοχής που, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για το «Νέο Χάρτη Υγείας », κινδυνεύουν από ακόμα μεγαλύτερη εγκατάλειψη και απαξίωση. Πάντα στο όνομα του εξορθολογισμού του ΕΣΥ και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών!

Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι δυστυχώς η ενδυνάμωση και αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αλλά η σταδιακή ιδιωτικοποίησή του.

Με «εργαλείο» τις Συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), την αλλαγή νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) και την ανατροπή  των εργασιακών σχέσεων των γιατρών (κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που ήταν ο πυρήνας του ιδρυτικού νόμου 1397/1983 του ΕΣΥ). Αλλά και με υποβάθμιση -συρρίκνωση υπαρχουσών δομών, ιδιαίτερα της επαρχίας, που θα κριθούν «μη αποδοτικές».

Η στοχοποίηση συγκεκριμένων περιοχών με περισσότερες από μια νοσηλευτικές μονάδες, όπως για παράδειγμα η Ηλεία, είναι γνωστή.

Θέλουμε λοιπόν με την επίσκεψή μας να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό είναι ένα πολιτικό σχέδιο με το οποίο είμαστε ριζικά αντίθετοι.

Το «νέο ΕΣΥ» που ευαγγελίζεται  ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμιά σχέση με το αίτημα της γενναίας επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και της αναδιοργάνωσης του με βάση τις προκλήσεις της πανδημίας.

Απέναντι σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις, χρειάζεται ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για την υπεράσπιση του ΕΣΥ αλλά και της αναβαθμισμένης λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας σε κάθε περιοχή. Χρειάζεται όμως, παράλληλα με την κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, μια εναλλακτική στρατηγική για τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας (σύγκλιση με το μέσο όρο της Ευρώπης στις δημόσιες δαπάνες , δηλ. 7% του ΑΕΠ), για τη δραστική αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ, για την αναβάθμιση του μισθολογίου των υγειονομικών και τα ειδικά κίνητρα στελέχωσης άγονων περιοχών και ειδικοτήτων, για ένα   εθνικό σχέδιο υποδομών υγείας, για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στην κοινοτική φροντίδα, για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και για την αναδιοργάνωση του Υγειονομικού Χάρτη Υγείας της χώρας με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και όχι της αγοράς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Ηλεία δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για κατάργηση καμιάς νοσηλευτικής μονάδας αλλά για ισόρροπής ενίσχυσής τους και για συνολική  αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στον Νομό. Σημαίνει ότι επικαιροποιούνται οι Οργανισμοί των μονάδων υγείας στη λογική της  διατήρησης του συνολικού αριθμού νοσοκομειακών κλινών, της στοχευμένης ενίσχυσης των κρίσιμων τμημάτων σε κάθε μονάδα και της συμπληρωματικής λειτουργίας των δομών.

Με τελικό στόχο τη διασφάλιση ποιοτικότερης φροντίδας στους πολίτες της περιοχής. Παράλληλα, στηρίζονται και αναπτύσσονται οι δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας-ΤΟΜΥ- Κινητές Μονάδες για απομακρυσμένες περιοχές), οι κοινοτικές υπηρεσίες (δίκτυο μαιευτικής φροντίδας), οι πρωτοβάθμιες δομές Ψυχικής Υγείας (δημιουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας) και οι δομές Αποκατάστασης (Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στα Κρέστενα, με παράλληλη λειτουργία του Κέντρου Υγείας).

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για τη βιώσιμη προοπτική και ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στην Ηλεία, το οποίο θα θέσουμε σε  διαβούλευση και τελική διαμόρφωση  με τους υγειονομικούς και την τοπική κοινωνία».

Η επίσημη ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Ξανθού

Την ώρα που η υγειονομική κρίση είναι σε εξέλιξη και το καθημερινό κόστος σε ανθρώπινες ζωές έχει φέρει τη χώρα μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δια του Υπουργού Υγείας σπεύδει ανεύθυνα να κηρύξει τη «λήξη» της πανδημίας και να δρομολογήσει το νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο της που δεν είναι άλλο από την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ξεκινώντας από το άνοιγμα του ΕΣΥ στους επιχειρηματίες υγείας μέσω των ΣΔΙΤ, την αλλαγή νομικού καθεστώτος των δημόσιων νοσοκομείων (ΝΠΙΔ) για να έχουν την αναγκαία «ευελιξία» για την «αγοραία μετάλλαξή» τους και, φυσικά, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών που ισχύουν από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ (Ν.1397/1983).

Στην πολύπαθη Ηλεία η υγειονομική κατρακύλα δεν έχει σταματημό. Το Νοσοκομείο- ΚΥ Κρεστένων παύει να εφημερεύει και ουσιαστικά κλείνει, το Νοσοκομείο Αμαλιάδας έχει απαξιωθεί σε ιατρείο πρώτων βοηθειών και διακομιστικό κέντρο προς άλλες δομές και το Νοσοκομείο Πύργου υπολειτουργεί λόγω της υποστελέχωσης βασικών μονάδων του όπως η Παθολογική κλινική, η ΜΕΘ, το ΤΕΠ.

Την ώρα που οι πολίτες της Ηλείας και όλης της χώρας βιώνουν στην καθημερινότητά τους την υποβάθμιση των παροχών δημόσιας περίθαλψης, η ανάγκη για ένα Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας που παρουσιάζει στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η απάντηση στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών θα περιοδεύσει στην Ηλεία τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

10:00 π.μ. στη Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων

11:00 π.μ. στο Νοσοκομείο Πύργου

1:00 μ.μ. στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

2:30 μ.μ. συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Ο.Μ. Ήλιδας.

Η επίσκεψη στην Ηλεία του Ανδρέα Ξανθού θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Εκδήλωση: «Η πανδημία και η πρόκληση ενός νέου Δημόσιου Συστήματος Υγείας” στις 7:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας».

Ομιλία στο Συνεδριακό Αμαλιάδας

Με ομιλία στην ανοιχτή εκδήλωση, που θα γίνει στο Συνεδριακό κέντρο της Αμαλιάδας με θέμα: «Η πανδημία και η πρόκληση ενός νέου Δημόσιου Συστήματος Υγείας» τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ., θα ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Ανδρέα Ξανθού στην Ηλεία.

«Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ένα νέο Ε.Σ.Υ. που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών ισότιμα, θα ενισχύει τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές υγείας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ένα νέο Ε.Σ.Υ. που θα δίνει οριστικό τέλος στη σπατάλη και τη διαφθορά αναδιανέμοντας τους πόρους υπέρ της υγείας και κατά των μεσαζόντων της, ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των ασθενών και του υγειονομικού προσωπικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. υπερασπίζεται σταθερά ένα ισχυρό δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, ως δικλείδα ασφαλείας για τη ζωή και την υγεία του πληθυσμού σε αντίθεση με την ιδεοληπτική κυβέρνηση Μητσοτάκη που σπεύδει, πριν ακόμα λήξει η πανδημία, να δρομολογήσειτ ο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της για τη συρρίκνωση του Ε.Σ.Υ. και τη δημιουργία “ζωτικού χώρου” για την κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας.

Οι πολίτες το έχουν πλέον έχουν αντιληφθεί και σύντομα θα δείξουν σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση την πόρτα της εξόδου», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που συνυπογράφουν η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. του δήμου Ήλιδας και Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα