Ηλεία

Ανδρέας Ζαφειρόπουλος: Ο Ηλείος «κυνηγός μελιού»

Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε από το Τραγανό με 2 μελίσσια και σήμερα έχει 300

«Κρύβουν μιαν ανυπόταχτη φρόνηση και μια φρόνιμη τρέλα», δηλώνει για τις μέλισσες ο Ηλείος συλλέκτης μελιού, που στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του, όταν δεν κυνηγά την ανθοφορία διαβάζει ποίηση και κάποιες στιγμές παίζει ερασιτεχνικά ούτι.

Ο 38χρονος Ανδρέας Ζαφειρόπουλος που διαμένει στη Γαστούνη και κατάγεται από το Τραγανό, έλαβε το βραβείο παραγωγής μελιού, από τον «Γαστρονόμο» της εφημερίδας Καθημερινή. Βραβευμένο μέλι ελάτης, βελανιδιάς και πεύκου απόσταγμα των βουνών της Ηλείας και όχι μόνο.

Ο Ηλείος συλλέκτης μελιού που ξεκίνησε επαγγελματικά πριν από περίπου 9 χρόνια βραβεύεται επί τρία συνεχή έτη στα βρετανικά Great Taste  Awards, τα οποία αποτελούν έναν από τους πλέον έγκυρους και καταξιωμένους διαγωνισμούς γεύσης,με χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Η βράβευσή του έγινε πριν από μέρες και οι διοργανωτές παρουσιάζοντάς τον ανέφεραν: «Αν εξαιρέσεις κάποια τσιμπήματα όταν ήταν παιδί, ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος δεν είχε καμία σχέση με μέλισσες. Και όμως, πριν από 8 χρόνια αρχίζει να διαβάζει συστηματικά και να παρακολουθεί ιντερνετικά σεμινάρια. Σύντομα αγοράζει τα δύο πρώτα μελίσσια κι αυτό ήταν – κόλλησε!

Από τότε μέχρι σήμερα ο ίδιος ενθουσιασμός. Κυνηγάει την ανθοφορία με πάθος από τα ημιορεινά της Ηλείας και φθάνει στο Μαίναλο σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα , την Εύβοια και επιστρέφει στην Ηλεία.

Αναζητά συνεχώς νέους καθαρούς τόπους για τα μελίσσια του, αφήνει μέλι στις κυψέλες για να τραφούν φυσικά και τις καθαρίζει με φλόγιστρο και όχι με χημικά. Το μέλι του ακατέργαστο, δεν υπόκειται σε θερμική επεξεργασία. Αυτό που κάνει το ονομάζει ευσυνείδητη μελισσοκομία. Το φετινό ελατόμελο του κ. Ζαφειρόπουλου ξεχώρισε στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου» για τη θαυμάσια γεύση του. Ο ίδιος λέει: «οι μέλισσες είναι οι γευστικοί μεταπράτες μας δίνουν το καθαρό απόσταγμα του τόπου»

Άφησε τα οικονομικά

Ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος παντρεμένος με την λογοθεραπεύτρια Δήμητρα Τσατσού με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά, σπούδασε οικονομικά αλλά τα εγκατέλειψε γιατί δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του πάνω από λογιστικά βιβλία. «Είμαι λάτρης του δάσους και αυτό το δρόμο ακολουθώ με τα μελίσσια μου» δηλώνει στην «Πατρίς».

Ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος διατηρεί ιστοσελίδα (meli-honeyshop.gr) στην οποία παρέχονται πληροφορίες για τα προϊόντα του.

Όλη η επικαιρότητα