Αρθρογραφία

Ανδρεία

Τί είναι η ανδρεία; Τι σημαινεί αυτός ο όρος; Η ανδρεία είναι η θαρραλέα και συνειδητή αντιμετώπιση των κινδύνων με γενναιότητα, σταθερότητα και καρτερία! Ετυμολογικά η λέξη παράγεται από το ουσιαστικό ανήρ και ταυτίζεται με την αντρειοσύνη, τη γενναιότητα, τη γενναιοψυχία, τη μαχητικότητα, τη σθεναρότητα, την τόλμη και τον ηρωισμό!

Η ανδρεία είναι η πίστη σε ιδανικά! Είναι η ανάγκη υπεράσπισης των ιδεωδών και των αξιών!

Η ανδρεία στα έπη του Ομήρου ήταν σπουδαία αρετή και σήμαινε την επιδεξιότητα, το θάρρος, τη γενναιότητα, το ανδρικό πνεύμα και τη σωματική δύναμη του πολεμιστή στη μάχη!

Ο Πλάτων αναγνωρίζει την ανδρεία ως μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις αρετές του ανθρώπου. Οι άλλες τρεις είναι η φρόνηση, η σωφροσύνη και η δικαιοσύνη.

Ο Αριστοτέλης διακρίνει την πολιτική ανδρεία, την πολεμική- στρατιωτική ανδρεία, την ανδρεία που προέρχεται από την απειρία και την ανδρεία που προέρχεται από το πάθος, τον έρωτα, την οργή, τον θυμό…

Στην εποχή του Θουκυδίδη ανδρεία σημαίνει επίγνωση των κινδύνων, όπως και βαθιά συνείδηση ελευθερίας! ” Τό εύδαιμον τό ελεύθερον, τό δέ ελεύθερον τό εύψυχον”. “Η ευδαιμονία στηρίζεται στην ελευθερία και η ελευθερία στην ψυχική δύναμη (γενναιότητα)”.

Στη σημερινή εποχή η ανδρεία φανερώνει τις συνολικές ικανότητες της ψυχής και του νου ( σωματικές, ψυχικές, πνευματικές και ηθικές), με τις οποίες ο άνθρωπος αντιμετωπίζει δύσκολες και κρίσιμες καταστάσεις με ψυχική αταραξία και ορθοφροσύνη! Ο ανδρείος είναι ο ψυχωμένος άνθρωπος! Ο ατάραχος και ο κυρίαρχος του εαυτού του ακόμα και μπροστά στο θάνατο! Ο ανδρείος αγωνίζεται με τον ίδιο του τον εαυτό εναντίον των παθών και των ελαττωμάτων του. Εναντίον του φθόνου και της κακίας των ανθρώπων. Ενάντια στα χτυπήματα της μοίρας. Αντιμετωπίζει αποτυχίες, αρρώστιες, θανάτους, με θάρρος και καρτερία.

Η ανδρεία λοιπόν είναι η ηθική αρετή και γι’ αυτό εύλογα σημαίνει γενναίο και ελεύθερο φρόνημα, ανάληψη ηθικής ευθύνης, ακεραιότητα χαρακτήρα, που κοσμεί αληθινά ολοκληρωμένους και καλλιεργημένους ανθρώπους!

Εκ του αντιθέτου η έλλειψη ανδρείας, η ανανδρία, η λιποψυχία και η ατολμία είναι η ταπείνωση και η υποτέλεια! Είναι η δειλία! Η ανικανότητα αντιμετώπισης των δυσκολιών και η οπισθοχώρηση μπροστά σ’ αυτές. Είναι η ανευθυνότητα και η παθητικότητα που αφαιρεί τη δύναμη της δημιουργίας!

“Τιμή, λοιπόν, σ’ εκείνους που στη ζωή τους όρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες” Καβάφης.

Όλη η επικαιρότητα