Ανδρίτσαινα: Αναταραχή για το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς

Τι δηλώνουν εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες της περιοχής

Αναταραχή επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Ανδρίτσαινας, αφού δεν άνοιξε ούτε χθες το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι και το μοναδικό που λειτουργεί στην περιοχή.

Με έκδηλη την ανησυχία εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής και απλοί κάτοικοι κινητοποιούνται ήδη, για να ζητήσουν την συνέχεια λειτουργίας του υποκαταστήματος, που παρέχει σημαντική εξυπηρέτηση και στους επιχειρηματίες, και στους πολίτες και κυρίως τους συνταξιούχους.

Ο κ. Θοδωρής Τζίβας πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Ανδρίτσαινας τόνισε για το «καυτό» θέμα που έχει προκύψει.  

«Εδώ και δυο χρόνια που η τράπεζα είναι σε καθεστώς να ανοίγει δυο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, υπάρχει μια ανησυχία για το πότε η τράπεζα θα αποφασίσει να κλείσει το κατάστημα. Για το μηχάνημα δεν ξέρω τι διάθεση έχει η τράπεζα, αλλά το υποκατάστημα ανοίγει μόνο δυο μέρες την εβδομάδα και αυτές τις μέρες πάει ο κόσμος σε αυτή και εξυπηρετείται. Μιλάμε για πολλά χωριά που εξυπηρετούνται από την τράπεζα, πάνω από 40. Δεν γνωρίζουμε αν η τράπεζα θα κλείσει οριστικά ή όχι, αλλά διευθυντικό στέλεχος της Πειραιώς με διαβεβαίωσε πως το κατάστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί Τρίτη – Παρασκευή μετά το τέλος των αδειών ειδικού σκοπού.  Το κατάστημα έπρεπε να ανοίξει σήμερα (σ.σ. χθες) κάτι που δεν συνέβη. Ήρθαν οι υπάλληλοι, κοίταξαν το ΑΤΜ και επέστρεψαν στην Κρέστενα. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, για να κάνουμε κάτι, αφού δεν έχουμε περιθώρια σαν περιοχή. Με την τρίμηνη καραντίνα στην οποία είχαμε μπει, αυτό το πρόβλημα ήταν εντονότερο σε μας εδώ, γιατί δεν έχουμε άλλα καταστήματα και θα υπάρξει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά και των επαγγελματιών, των κτηνοτρόφων που πρέπει να διανύσουν πολλές φορές πολλά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν. Οι τράπεζες δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει και το κοινωνικό σύνολο, δεν υπάρχουν μόνο νούμερα και αριθμοί. Εμείς τους ενεργοποιούμε όλους. Όποιος μπορεί να βοηθήσει θα ενεργοποιηθεί και θα το παλέψουμε μέχρι τέλους».

Ο κ. Σάββας Αγγελόπουλος επιχειρηματίας στην Ανδρίτσαινα και πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου τόνισε από την πλευρά του.

«Δυστυχώς μας άφησε η πανδημία και ξεκίνησαν άλλα προβλήματα. Δυστυχώς για τους ηλικιωμένους δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή λειτουργούσε το κατάστημα, και μην ξεχνάμε πως κάθε Παρασκευή είναι εδώ το καθιερωμένο παζάρι της Ανδρίτσαινας. Σήμερα (σ.σ. χθες) λοιπόν το κατάστημα ήταν κλειστό και μας ενημέρωσαν ότι θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας. Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε θα ανοίξει το υποκατάστημα στην Ανδρίτσαινα. Υπήρχε μια παράταση για να μείνει ανοικτό το έως το τέλος του χρόνου και οι πολιτικοί μας έλεγαν ότι τελικά θα παραμείνει. Εγώ σαν επιχειρηματίας και οι πελάτες μου το χρησιμοποιούσαμε. Τώρα το πιο κοντινό είναι στα 45 χλμ. Είτε στην Αρκαδία, είτε στην Κρέστενα. Τώρα οι συνταξιούχοι θα στραφούν στην Κρέστενα, όπου τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αφού δεν υπάρχει συγκοινωνία. Εμείς θα κάνουμε τις ενέργειές μας. Δεν γνωρίζω αν οι φορείς έχουν ενημερωθεί, θα το διερευνήσω. Από δω και πέρα θα πράξουμε τα δέοντα. Για ακόμη μια φορά η Ανδρίτσαινα έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα. Μάλλον δεν θέλουμε πολιτισμό, ενώ δίπλα μας είναι ο Επικούρειος Απόλλωνας, μάλλον θέλουμε να ασχολούμαστε με άλλα πράγματα».

 

Για το θέμα που δημιουργήθηκε ο κ. Θανάσης Κωστόπουλος επιχειρηματίας ξενοδόχος στην περιοχή ανέφερε σχετικά:

«Είμαι επιχειρηματίας και πατέρας τριών παιδιών και ενώ όλοι μιλάνε για ανάπτυξη στην περιοχή μας, θέλουν να επενδύσουμε χωρίς να έχουμε σχολείο ή κέντρο υγείας. Τώρα προέκυψε το θέμα με την τράπεζα. Ζούμε σε μια περιοχή που δεν έχει καν συγκοινωνία και πως θα λειτουργήσει το σύστημα αυτό. Είναι δυνατόν να ζήσουμε εδώ; Αν δεν πάρουν θέση όλοι οι βουλευτές, ο δήμος, τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν.  Η τράπεζα αυτή δεν ελέγχεται καθόλου όσον αφορά τις συναλλαγές της και τώρα μας κλείνει το υποκατάστημα. Είναι δυνατόν να μην παρεμβαίνει το κράτος ; Μας κοροϊδεύουν! Παίρνουμε τον περιφερειακό διευθυντή στην Πάτρα και μας λέει ότι θα ανοίξει, αλλά τελικά δεν γίνεται κάτι. Πρέπει να παρέμβει το κράτος. Αν δεν μπορώ να καθίσω στην Ανδρίτσαινας πως θα κάνω εδώ επιχείρηση; Θα στείλουμε επιστολές παντού για να δούμε τι θα κάνουμε».

Παρέμβαση από τον Σύλλογο Νέων Ανδρίτσαινας ”Παρράσιοι ”

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Σύλλογος Νέων Ανδρίτσαινας ”Παρράσιοι ” που απέστειλε έγγραφο προς την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, με τίτλο «Ενημέρωση για τη λειτουργία καταστήματος Ανδρίτσαινας», όπου αναφέρει.

«Σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή προκειμένου να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας σχετικά με την απουσία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας της Ανδρίτσαινας και των όμορων χωριών ως προς τη λειτουργία του Κ.Σ. Ανδρίτσαινας. Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι και μετά την άρση των έκτακτων μέτρων του κορονοϊού δεν ξεκίνησε η επαναλειτουγία του καταστήματος της Ανδρίτσαινας, ενώ οφείλουμε να σας εκφράσουμε τα παράπονά μας και σχετικά με την μετ εμποδίον λειτουργία του ΑΤΜ όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Ως σύλλογος επιθυμούμε να ευαισθητοποιηθεί η διοίκηση της Τράπεζας ως προς τον κοινωνικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το συγκεκριμένο κατάστημα του τραπεζικού σας ιδρύματος αφού εξυπηρετεί τις ανάγκες ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ η νεώτερης ηλικίας συγγενείς τους βρίσκονται δεκάδες και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους βοηθήσουν.

Σας καλούμε, λοιπόν, να μην προβαίνετε σε διαρκείς εκπτώσεις ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες σας στην περιοχή μας (υπενθυμίζουμε την απομάκρυνση του ΑΤΜ Νέας Φιγαλείας), αλλά να σταθείτε βασικός πυλώνας στην προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε η νεολαία της περιοχής για αναβάθμιση της περιοχής.

 

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Νέων Ανδρίτσαινας ‘’Παρράσιοι’’».