Ηλεία

«Ανεκμετάλλευτοι» οι καταρράκτες Νεμούτας

Αλήθεια πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα του τόπου μας;

Έχετε αλήθεια αναρωτηθεί αν κάποια άλλη χώρα ή ακόμα και περιοχή της χώρας μας, διέθετε αυτούς τους μοναδικούς  φυσικούς θησαυρούς πως θα τους είχε αξιοποιήσει.

Ρητορικό ερώτημα θα μου πείτε αλλά αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι «άρχοντες» αυτού το τόπου αντιλαμβάνονται τις έννοιες της ανάπτυξης, της αξιοποίησης, της στήριξης της τοπικής οικονομίας, την στήριξη των νέων για να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους.

Μετά βέβαια για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στον τόπο μας πάντα μας φταίνε οι άλλοι, αφού η λέξη αυτοκριτική είναι ακόμα άγνωστη στην περιοχή μας.

 Μόνοι τους ανέδειξαν τον τόπο τους

Oι  πανέμορφοι καταρράκτες της Νεμούτας,  ανάμεσα στο κατάμεστο από βλάστηση περιβάλλον, δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο και προσφέρουν αισθήματα ηρεμίας και γαλήνης σε όσους τους έχουν επισκεφτεί.

Ο  επισκέπτης  έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την άγρια ομορφιά της φύσης σε μια διαδρομή γεμάτη ιτιές, βελανιδιές ,  πεύκα και πλατάνια , να συναντήσει στο διάβα του πλήθος πουλιών, εντόμων και άγριων ζώων αλλά και ερείπια κτιρίων που λειτούργησαν την περίοδο της τουρκοκρατίας ως νερόμυλοι  και μπαρουτομυλοι.

Πιθανότατα την ύπαρξή τους θα την αγνοούσαµε, αν δύο νέοι της περιοχής δεν επέλεγαν ξεκινήσουν πεζοπορίες χωρίς να γνωρίζουν τι πρόκειται να ανακαλύψουν.

Άρχισαν να καταγράφουν τα ευρήµατά τους και σιγά – σιγά διέδιδαν πληροφορίες για τις ομορφιές του χωριού τους.

Λίγο αργότερα είχαν «χαρτογραφήσει» πάνω από τριάντα καταρράκτες και το ενδιαφέρον από τον κόσµο έγινε εντονότερο.

Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του ίντερνετ και δημιουργώντας την απαραίτητη οµάδα στο Facebook, κατάφεραν µε την εθελοντική τους εργασία, να προσελκύσουν στη Νεµούτα µερικές χιλιάδες επισκεπτών!

Τους περισσότερους µέσω ορειβατικών συλλόγων, πολλούς από γκρουπ του εξωτερικού και αρκετούς µεµονωµένους επισκέπτες.

Και όλα αυτά μόνοι τους… αφού κανείς από τους επίσημους φορείς, μέχρι και σήμερα δεν τους έχει βοηθήσει.

Όλη η επικαιρότητα