Ηλεία

Ανεμοχωρί: Το βαμβάκι πνίγηκε… στο νερό-Μεγάλες καταστροφές

Λόγω των εντόνων βροχοπτώσεων

Στο νερό πνίγηκαν οι καλλιέργειες βαμβακιού στην περιοχή του Ανεμοχωρίου και όχι μόνο λόγω των εντόνων βροχοπτώσεων που έπληξαν το τελευταίο διάστημα την Ηλεία…

Οι ζημιές που προκληθήκαν τεράστιες ενώ θα πρέπει να στεγνώσουν τα χωράφια για να μπουν μέσα να μαζέψουν ότι έχει απομείνει…

Πέντε έξι μέρες να έβρεχε αργότερα θα είχαμε συγκομίσει την παραγωγή και θα είχαμε σωθεί αλλά τώρα καταστραφήκαμε. Είναι τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα των βαμβακοπαραγωγών στην ευρύτερη περιοχή του Επιταλίου και του Ανεμοχωρίου…

Προβλήματα όμως με την καλλιέργεια του βαμβακιού δημιουργήθηκαν σε όλον τον νομό αφού λόγω της βροχής δεν μπορούσαν να μπουν για να συγκομίσουν στα χωράφια με αποτέλεσμα να «καραμελώσουν» τα βαμβάκια και να ανέβει και το ποσοστό υγρασίας.

Σε μια χρονιά που και η απόδοση είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο καθώς και η τιμή του προϊόντος στην αγορά.

«Καλλιεργώ 180 στρέμματα βαμβάκι και έχω καταστραφεί. Αν κρατούσε πέντε έξι μέρες θα είχαμε μαζέψει. Όμως οι βροχές που έριξε την εβδομάδα που πέρασε μας κατάστρεψαν. Τα χωράφια πλημμύρισαν και έγιναν λίμνες. Για  να μπεις να μαζέψεις θα πρέπει να στεγνώσει και το Σαββατοκύριακο μιλούν πάλι για βροχές. Πρέπει η πολιτεία να μας στηρίξει. Να έρθουν γεωπόνοι και να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων», επισημαίνει ο κ. Διονύσιος Μίγκος που έχει καλλιέργειες στην περιοχή του Ανεμοχωρίου.

«Δεν δούλεψε ούτε το αντλιοστάσιο και για αυτό πλημμυρίσαμε», υποστηρίζει ο κ. Ν. Μάγκρας καλλιεργητής βαμβακιού

Δεν δούλευε το αποστραγγιστικό

Στο γεγονός των πλημμυρικών φαινομένων, όπως λένε οι παραγωγοί, συνέβαλλε και η μη επαρκής λειτουργία του αποστραγγιστικού  δικτύου, το οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να μπορέσει να διοχετεύσει τα νερά της βροχής προς τη θάλασσα και να μην επιτρέψει στα χωράφια να μετατραπούν σε λίμνες.

«Το νερό που έριξε πολύ και οι καλλιέργειες μετατράπηκαν σε λίμνη. Έχουμε καταστραφεί. Δεν λειτούργησε και το αποστραγγιστικό και τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Είχαν χαλάσει οι αντλίες και δεν επιδιορθώθηκαν. Δούλευε με μία αντλία, πως να ανταποκριθεί. Και μέσα στο αυλάκι που περνάει από εδώ πέφτουν και τα νερά από τη Ζαχάρω από μία γέφυρα που είναι κοντά στον Καϊάφα. Εμείς καταστραφήκαμε. Το βαμβάκι έχει ”καραμελώσει” και η μηχανή αυτό δεν το μαζεύει», τόνισε ο κ. Νίκος Μάγκρας βαμβακοπαραγωγός που και αυτός έχει καλλιέργειες στην περιοχή του Ανεμοχωρίου.

«Το αποστραγγιστικο αυλάκι και οι καλλιέργειες ήταν ένα από το νερό που είχε πέσει. Δεν ξεχωρίζαν αφού είχαν πλημμυρίσει τα χωράφια. Δεν λειτούργησε όπως έπρεπε», τόνισε ο κ. Μίγκος.

Όλη η επικαιρότητα