Ηλεία

Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» Δήμητρα και Στρούσι: Ζημιές σε καλλιέργειες και δρόμους

Αυτοψία Μαρίνου στην πληγείσα περιοχή.
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε στην περιοχή Δήμητρα Βαρθολομιού η επέλαση ανεμοστρόβιλου, που προκλήθηκε από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ανεμοστρόβιλο κόπηκαν δέντρα και κλαδιά, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί για κάποιες ώρες ένα κομμάτι του δρόμου. Καταστροφές σημειώθηκαν και σε καλλιέργειες αλλά και σε θερμοκήπια στην περιοχή.

Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσαν οι δυνατοί άνεμοι χθες τα ξημερώματα και στην τοπική κοινότητα Στρουσίου του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στην πλατεία του χωρίου, ξήλωσαν πατζούρια και πρόχειρες στέγες από σπίτια και παραπήγματα, ενώ έπεσε και μια πινακίδα που βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας.

Αυτοψία στην πληγείσα από τον ανεμοστρόβιλο περιοχή της Δήμητρας, πραγματοποίησε χθες το πρωί ο δήμαρχος Πηνειού. Ο κ. Ανδρέας Μαρίνος επισκέφθηκε τα κατεστραμμένα θερμοκήπια όπου είχε συνομιλία με τους πληγέντες αγρότες καθώς και με κατοίκους της Δήμητρας που βοήθησαν την ΠΥ Λεχαινών να απομακρύνει από το δρόμο τα μεγάλα κλαδιά ευκάλυπτων που «κλάδεψε» ο ανεμοστρόβιλος.

Α. Μαρίνος: «Ολοκληρωτική καταστροφή»

Κατά την παρουσία του στη Δήμητρα ο δήμαρχος Πηνειού δήλωσε: «Με την αυτοψία που κάναμε είδα την καθολική καταστροφή των εγκαταστάσεων. Οι καλλιέργειες καρπουζιού έχουν καταστραφεί σε ποσοστό τουλάχιστον 70%. Αυτή η κατάσταση πρέπει να απασχολήσει την κεντρική κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ που πρέπει να δει σοβαρότερα το θέμα της ασφάλισης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει λογική ο ΕΛΓΑ. Η οικονομική καταστροφή των αγροτών του Πέτρου Κοντονή και του Νίκου Αντωνόπουλου είναι ολοκληρωτική. Από την άλλη ευτυχώς που ο ανεμοστρόβιλος πέρασε ώρα που δεν υπήρχε εργατικό προσωπικό. Αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν σε διαφορετική περίπτωση, τόσο εδώ όσο και στο δρόμο με τους ευκάλυπτους».

Τρίτη φορά

Ο κ.Αναστάσιος Κοντονής, γιός του ιδιοκτήτη των κατεστραμμένων θερμοκηπίων δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η καταστροφή αγγίζει το 70% της κάλυψης και συνέχισε: «Είναι η τρίτη φορά που πλήττονται οι καλλιέργειές μας. Το 2016, το 2018 και σήμερα. Ο ΕΛΓΑ ουδέποτε μας αποζημίωσε αν και πληρώνουμε υπέρογκα ασφάλιστρα. Καρπούζια και κολοκύθια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς! Από τα 100 στρέμματα θερμοκηπίων τα 70 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Όσο για το κόστος: περίπου 8.000 ευρώ κοστίζει σήμερα ανά στρέμμα η κατασκευή θερμοκηπίου».

«Να κοπούν οι ευκάλυπτοι»

Ο κ.Μαρίνος αναφερόμενος και στο σοβαρό θέμα των πανύψηλων ευκάλυπτων που υπάρχουν στο δρόμο που οδηγεί στη Δήμητρα και «κλάδεψε» ο ανεμοστρόβιλος, δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα πρέπει να το δούμε συλλογικά. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στο Παλαιοχώρι και παρά τα αιτήματά μας οι συναρμόδιες αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί. Ευτυχώς που ο ανεμοστρόβιλος πέρασε ξημερώματα, γιατί σκεφθείτε τί θα συνέβαινε αν το ακραίο καιρικό φαινόμενο ξεσπούσε πρωί που ο συγκεκριμένος δρόμος έχει κίνηση. Η ΠΥ Λεχαινών έφθασε αμέσως στο σημείο και απομακρύνθηκαν τα σπασμένα κλαδιά από το δρόμο. Άμεση ήταν και η ανταπόκριση κατοίκων και έτσι η κίνηση στο δρόμο αποκαταστάθηκε άμεσα. Οι ευκάλυπτοι πρέπει χωρίς καθυστέρηση να κοπούν ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος».

Όλη η επικαιρότητα