Αποδράσεις

Η ανεπιτήδευτη ομορφιά της Δοϊράνης (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, οι δύο χώρες «μοιράζονται» τη λίμνη Δοϊράνη. Βρίσκεται κοντά στην Κερκίνη, που φημίζεται για τα ειδυλλιακά τοπία της και την αυθεντική ομορφιά της, και ίσως αυτό επισκιάζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το φυσικό κάλλος της Δοϊράνης. Είναι όμως κι αυτή μια πολύ όμορφη λίμνη, ένα στολίδι της φύσης στα βόρεια.

Βρίσκεται σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από την πόλη του Κιλκίς και 70 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη κι αποτελεί σπουδαίο υγροβιότοπο. Πιστεύεται πως είναι κατάλοιπο της αρχαίας λίμνης Παιονίας, που έφτανε τα 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τα σύνορα τέμνουν τη λίμνη από βορρά προς νότο. Έτσι, από τα περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Δοϊράνης,  τα 10 ανήκουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στην πΓΔΜ.

Το βουνό Μπέλες ρίχνει την επιβλητική του σκιά στα βόρεια της λίμνης ενώ στα ανατολικά τα Κρούσια όρη τη διαχωρίζουν από την Κερκίνη. Η Δοϊράνη είναι ρηχή λίμνη, με βάθος που πλέον φτάνει στα 3-4 μέτρα, από 10 που ήταν παλαιότερα.

Εκθαμβωτική είναι και η βλάστηση γύρω από τη λίμνη, ενώ στα βορειοανατολικά βρίσκεται το δάσος των Μουριών, με βελανιδιές, λευκές ιτιές και υπέργηρα πλατάνια να συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο. Τόπος σημαντικός για την ορνιθοπανίδα, στη Δοϊράνη έχουν καταγραφεί πάνω από 90 είδη πουλιών, όπως λαγγόνα, αργυροπελεκάνος, γερακαετός και πολλά ακόμα.

ΛΙΜΝΗ ΔΟΙΡΑΝΗΛΙΜΝΗ ΔΟΙΡΑΝΗΛΙΜΝΗ ΔΟΙΡΑΝΗΛΙΜΝΗ ΔΟΙΡΑΝΗΛΙΜΝΗ ΔΟΙΡΑΝΗΛΙΜΝΗ ΔΟΙΡΑΝΗΛΙΜΝΗ ΔΟΙΡΑΝΗ

Πηγή: newsbeast

Όλη η επικαιρότητα