Ελλάδα

Η αναίρεση του Αρείου Πάγου για τα 600 δισ. του Σώρρα – Όλο το σκεπτικό

Ακούστε το άρθρο

Αντιφάσεις, λογικά κενά και ανυπαρξία στοιχείων εντοπίζει στην έκθεσή της η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευσταθία Σπυροπούλου, η οποία άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία ο Αρτέμης Σώρρας και ο συνεργάτης του Εμμανουήλ Λαμπράκης είχαν αθωωθεί από την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και «αναγνωρίστηκαν» έμμεσα ως διαχειριστές 600 δις.

Όπως γράφει ο “Ελεύθερος Τύπος“, τα επιχειρήματα της κ. Σπυροπούλου αποδομούν το σκεπτικό της απόφασης που είχε εκδοθεί το 2013 και σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Η έκθεση αναφέρει ότι «το Μονομελές Πλημμελειοδικείο δεν διέλαβε την επιβαλλόμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αφού δεν εκτίθενται με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά, τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία και στηρίζουν την ανυπαρξία των απαιτούμενων στοιχείων για τη συγκρότηση της ποινικής υπόστασης του διωκόμενου εγκλήματος, ούτε προκύπτει κατά τρόπο αναμφίβολο, ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη του για το σχηματισμό της δικανικής του πεποιθήσεως όλα τα αποδεικτικά μέσα, και όχι μόνο μερικά εξ αυτών κατ’ επιλογή».

Καταπέλτης είναι η συνέχεια της έκθεσης που κάνει λόγο για ανυπαρξία αποδεικτικών στοιχείων:

«Δεν παρατίθενται τα αποδεικτικά μέσα από τα οποία το Πλημμελειοδικείο συνήγαγε τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία δέχθηκε. Δεν διέλαβε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς την ύπαρξη του υπέρογκου ποσού των 600 δις δολαρίων, ενώ δεν εξειδικεύει και δεν προσδιορίζει δυνάμει ποίου αμετάκλητου πληρεξουσίου τυγχάνει διαχειριστής ο Αρτέμης Σώρρας του αμύθητου ποσού, αναφέροντας αορίστως και με ελλιπή αιτιολογία, κατά λέξη, ότι ‘δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής του εν λόγω χρηματικού ποσού’. Δεν προσδιορίζει τα ακριβή στοιχεία των έξι διεθνών γραμματίων αμερικανικού ταμείου, τα οποία, κατά τις παραδοχές της αποφάσεως: ‘έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της ελληνικής Δημοκρατίας’, χωρίς να αναφέρεται που ακριβώς φυλάσσονται, παραθέτοντας, παντελώς αόριστα ότι ‘βρίσκονται κατατεθειμένα σε κεντρική τράπεζα του Καναδά υπό τη μορφή ομολόγων’, την οποία ουδόλως προσδιορίζει».

Η αιτιολογία χαρακτηρίζεται στην έκθεση αντιφατική:

«Ενώ αρχικά δέχεται ότι τα 600 δις δολάρια έχουν ενσωματωθεί σε έξι διεθνή γραμμάτια που φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της ελληνικής Δημοκρατίας, ακολούθως δέχεται εντελώς αντιφατικά ότι ‘ο Αρτέμης Σώρρας προτίθεται να χορηγήσει το ανωτέρο ποσό στο ελληνικό κράτος υπό τη μορφή δανείου με διάρκεια πληρωμής εκατό ετών και με επιτόκιο 0,5%’, ενώ στη συνέχεια επίσης αντιφατικά αναφέρεται σε τίτλους ομολόγων και όχι διεθνών γραμματίων (όπως είχε δεχθεί αρχικά) αναφέροντας ότι ‘ο G.G., ο οποίος τυγχάνει διευθυντής και διαχειριστής Ομοσπονδιακού πρακτορείου μεταφοράς μετοχών, που εδρεύει στο Οντάριο του Καναδά και είναι θεματοφύλακας των εν λόγων ομολόγων…».

Ως εσφαλμένη αναφέρει η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και την κρίση ότι δεν προκάλεσε ανησυχία στους πολίτες η είδηση της ύπαρξης των 600 δις και της διάθεσής τους για την αποπληρωμή του χρέους (με τον όρο μεταξύ άλλων της αλλαγής του Συντάγματος):

«Αντικειμενικώς κρινόμενη δύναται να φέρει ανησυχία στους πολίτες, αφού φέρεται, ενόψει της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας, να μην καλύπτει το Κράτος τις από την αιτία αυτή υποχρεώσεις του, βάλλοντας παράλληλα με τον ως άνω προσχηματικό λόγο-τρόπο κατά του Συντάγματος της Χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι η αναίρεση ασκήθηκε μετά τη σχετική αίτηση που είχε καταθέσει στην Εισαγγελέα  του Αρείου Πάγου ο δικηγόρος Πέτρος Πανταζής.

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα