Categories: Ηλεία

Ανεβάζουν όλοι «ταχύτητα» για τον Περιφερειακό Τύπο!

Share

Ενδιαφέροντα και αρκετά σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από την ημερίδα που διοργάνωσε η εφ. «Πατρίς», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 120 χρόνων κυκλοφορίας της.

Πιο συγκεκριμένα, θέμα της ημερίδας, η οποία έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφιερειακής Ενότητας Ηλείας, ήταν η θέση του Περιφερειακού Τύπου στη σημερινή εποχή.
Σε αυτή συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ο πρόεδρος του Σ.Η.Π.Ε., κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο διευθυντής της εφ. «Πατρίς», κ. Λεωνίδας Βαρουξής, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Διονύσιος Καλαματιανός, ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Μιχάλης Κατρίνης, οο κ. Νίκος Λέανδρος, Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού της Παντείου, και ο κ. Γιώργος Πλειός, Καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.

Από τη μία ο κ. Γαλαμάτης αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, για την στήριξη των περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ από την άλλη ο κ. Μιχαλόπουλος, εξέφρασε τις ενστάσεις του για κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις, θέτοντας παράλληλα τις προτάσεις του, για την στήριξη του Περιφερειακού Τύπου. Ακόμη, ο κ. Βαρουξής έθεσε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του, για το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η παρέμβαση του κ. Πλευριά. Με τη σειρά τους, ο κ. Καλαματιανός και ο κ. Κατρίνης, μίλησαν για την σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τα ΜΜΕ και τόνισαν την επιτακτική ανάγκη, να προστατευτεί ο Περιφερειακός Τύπος, ώστε να βγει αλώβητος από τις συνεχείς κρίσεις.

Σάκης Βαρουξής, Εκδότης εφημερίδας «Πατρίς»

«Χθες γιορτάσαμε τα 120 χρόνια της εφημερίδας μας. Τόσο στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση, όσο και στην ημερίδα μας σήμερα, ακούστηκαν λέξεις όπως, δημοκρατία, διαπαιδαγώγηση, διαφάνεια, και άλλες εξίσου σημαντικές, τις οποίες πρέπει να τις επισημαίνουμε πολύ συχνά στον κόσμο και τους φορείς. Κυρίως να εστιάζουμε στην ουσία τους. Ο Περιφερειακός Τύπος μπορεί για 100 και 200 χρόνια ακόμη να προσφέρει χρηστικές υπηρεσίες στους πολίτες. Έχουμε ανάγκη όμως από στήριξη. Σήμερα μιλήσαμε εδώ για το μέλλον του περιφερειακού τύπου, για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, ακούσαμε πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Τα προβλήματα είναι πολλά, όμως υπάρχει η γνώση, υπάρχει η διάθεση και υπάρχουν φυσικά οι τρόποι ώστε ο Περιφερειακός Τύπος, να αντέξει. Ακούσαμε τον κ. Γαλαμάτη, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, εκτενώς, και ελπίζουμε σε άμεσες λύσεις».

Αναβάθμιση των επιχειρήσεων Περιφερειακού Τύπου

*Ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ, κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο διευθυντής της εφ. «Πατρίς», κ. Λεωνίδας Βαρουξής, και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, και δημοσιογράφος, κ. Χρίστος Πλευριάς σε μια συζήτηση για το μέλλον του περιφερειακού Τύπου

Τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους για το μέλλον αλλά και για την αναβάθμιση του περιφερειακού Τύπου, ανέπτυξαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ, κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο διευθυντής της εφ. «Πατρίς», κ. Λεωνίδας Βαρουξής, και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, και δημοσιογράφος, κ. Χρίστος Πλευριάς, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε η εφ. «Πατρίς» το πρωί της Κυριακής, στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας.

Γιώργος Μιχαλόπουλος, πρόεδρος ΣΗΠΕ
«Ο Περιφερειακός Τύπος, διαχρονική φωνή των πολιτών»

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή να συμμετέχω ως εκπρόσωπος του ΣΗΠΕ σε αυτή τη μεγάλη γιορτή που ετοίμασε ο κ. Βαρουξής και η εφημερίδα Πατρίδα. Είναι πάρα πολύ σοβαρό για μας να υπάρχουν εφημερίδες σαν την «Πατρίδα» του Λεωνίδα Βαρουξή και των παιδιών του και είναι μεγάλη τιμή που μέσα στο ΣΗΠΕ υπάρχουν και άλλες εφημερίδες που ξεπερνούν τα 100 χρόνια και θα γιορτάσουν σε λίγο καιρό. Τι φανερώνει αυτό; Ότι ο περιφερειακός τύπος είναι διαχρονική φωνή των πολιτών, εκτός των τοιχών, και αυτή η φωνή δεν πρέπει να σιγήσει.

Είναι εθνική επιταγή και κραυγή αγωνίας κ. Γαλαμάτη, και την κάνω σε σας. Καλά τα ευχολόγια από τους πολιτικούς αλλά ο τυποκτόνος νόμος Κατρούγκαλου ήταν με τις ψήφους όλων των κομμάτων. Ένας νόμος που έβαλε μία βαθιά μαχαίρια στα πλευρά όλων μας. Συνεχώς επαναλαμβάνουμε την επιχορήγηση του 2% που είναι ξεκάθαρο προς όλους ότι είναι επιχορήγηση στον ΟΔΕΑΠ και όχι στις εφημερίδες. Ένας νόμος ο όποιος ήρθε να μας καταστρέψει και που παραμένει, ένας φόρος επί του τζίρου. Σταματήστε να συνδέετε τα λεφτά του 2% με τις εφημερίδες. Το επόμενο θέμα είναι τα έξοδα διανομής. Τρέξατε πάρα πολύ γρήγορα τις διαδικασίες, όμως υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δεν έχουν πληρωθεί και που δεν χρωστάνε ένα ευρώ. Πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Όσο αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης περιφερειακού τύπου, είναι άτι που ακούμε συνεχώς, εκκρεμεί όμως, είναι 16 εκατομμύρια τα οποία λιμνάζουν, είναι λεφτά τα οποία πρέπει να δοθούν για να στηριχθεί ο περιφερειακός τύπος και δεν έχει γίνει τίποτα από κανέναν. Φτάνουμε προς το τέλος της τετραετίας και δεν έχει ανοιχτεί αυτό το θέμα καθόλου. Είναι κορυφαίο ζήτημα και δεν μπορεί να είναι κανένα άλλο κριτήριο πέρα από τις θέσεις εργασίας, μπορεί όλοι να μαλώνουμε για όλα, αλλά οι θέσεις εργασίας αποτυπώνουν την αλήθεια για το πώς πρέπει να μοιραστούν αυτά τα λεφτά.

Νομίζω ότι σήμερα η εκδήλωση του Λεωνίδα Βαρουξή και των παιδιών του είναι κομβικής σημασίας, μια ιστορική ημέρα και έχουμε μία πολύ σημαντική ευκαιρία να λύσουμε μία πάρα πάρα πολύ σημαντική παρεξήγηση».

Ακολούθως μίλησε για το μέτρο περιφερειακού τύπου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η πολιτεία προσπαθεί τόσα χρόνια να φτιάξει ένα μητρώο, αλλά υπάρχουν πολλές αντιδράσεις». Συνεχίζοντας την ομιλία και αναφερόμενος σε αυτές τις αντιδράσεις τόνισε ότι, «κανένας υπουργός, κανένα νομοσχέδιο, δεν μπορεί να κλείσει μία Περιφερειακή εφημερίδα». Για το μητρώο περιφερειακού τύπου είπε μάλιστα ότι «πρέπει το μητρώο να ορίζει πότε κάποιος έχει πρόσβαση στο κρατικό χρήμα και υπό ποιες προϋποθέσεις».

Ο κ. Μιχαλόπουλος στάθηκε επίσης και σε όλες τις παθογένειες που προκαλούν οι αποφάσεις της πολιτείας για τον επαρχιακό και τοπικό τύπο. «Πώς μπορεί μία εφημερίδα που δεν τη διαβάζει κανείς να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο, να κρίνει την εξουσία. Δεν βλέπω κανέναν ρόλο. Υπάρχουν εφημερίδες που αυτή τη στιγμή ο τζίρος τους πάνω από το 70% είναι κρατικές ενισχύσεις. Είναι ή δεν είναι αυτός ο ορισμός της παθογένειας;”, τόνισε χαρακτηριστικά. Και συνεχίζοντας για το θέμα του μητρώου ανέφερε ότι, «ελπίζουμε αυτή τη φορά η πολιτεία να μην κάνει πίσω και να εκσυγχρονίσει πραγματικά τον θεσμό και να γίνει μία μεταρρυθμιστική προσπάθεια». Ενώ έκανε και την έκκληση η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου να μην νοθευτεί.

Λεωνίδας Βαρουξής, διευθυντής εφημερίδα Πατρίς
«Να συνδυάσουμε πείρα και πυρά»

Λαμβάνοντας τη σκυτάλη, ο διευθυντής της εφ. «Πατρίς», κ. Λεωνίδας Βαρουξής μίλησε για την ανάγκη της ύπαρξης ενός σωματείου, με δυναμική και συγκρότηα.

Πιο συγκεκριμένα είπε: «Ο συνδυασμός πείρας και πυράς πιστεύω ότι μόνο ωφέλιμο αποτέλεσμα βγάζει. Ο νέος πρόεδρος του ΣΗΠΕ μίλησε για κάποια Δίκαια αιτήματα. Εγώ είμαι από τους παλαιότερους συμμετέχοντες σε διοικητικά συμβούλια, έζησα το σωματείο, έζησα τον διαχωρισμό του, ήμουν από τους πρωτεργάτες του χτισίματος ενός νέου σωματείου – τότε υπήρχε μία φοβερή αντιπαλότητα σε προσωπικό επίπεδο των μεν και των δε – κάνω έκκληση σήμερα και το λέω και στο φίλο μου τον πρόεδρο, να υπάρξει ξανά ένα σωματείο.

Υπάρχει απόφαση επί της θητείας μου, έχουμε ψηφίσει όλοι για να έχουμε ξανά ένα σωματείο, γιατί δεν είμαστε σοβαροί όταν πηγαίνουν πολλοί στο υπουργείο και άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος. Υπάρχει τώρα ένα σωματείο το ΣΗΠΕ, ενώ το άλλο σωματείο, καλώς ή κακώς, δεν έχει την παλιά του εκπροσώπηση και δυναμική. Νομίζω ότι και εμείς ως προηγούμενοι πρόεδροι μπορούμε να συνδράμουμε να έχουμε ένα σωματείο, ώστε η πολιτεία να μιλάει με ένα πρόσωπο και να είμαστε περισσότερο αξιόπιστοι. Επίσης πρέπει, στην κατάθεση προτάσεων να υπάρχει μία ενημέρωση του συνόλου των μελών, κατάθεση προτάσεων των μελών, και μετά οποιαδήποτε αλληλογραφία με την Πολιτεία. Ακόμη, μου άρεσαν αυτά που είπε ο κ. Γαλαμάτης, και θέλω να πω ότι όσο αφορά την επιχορήγηση των πρώτων υλών και του δικτύου μεταφορών αυτή τη στιγμή πράγματι υπάρχει μία ανησυχία σε πολλούς οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει τα χρήματα. Νομίζω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση αυτό που είπατε ότι «ας φροντίσουν να κάνουν μία αίτηση» ούτως ώστε να φαίνεται ότι προσπαθούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την εφορία, όμως δεν συμφωνώ με την πρόταση τα λεφτά αυτά να δοθούν στην εφορία. Τα λεφτά αυτά είναι επιχορήγηση του Κράτους προς τον επαρχιακό τύπο, εφόσον είναι κάποιος επιχειρηματίας και κάνει μία αίτηση να ρυθμιστούν οι οφειλές τους, από κει και πέρα είναι θέμα δικό του να δώσει την προκαταβολή που χρειάζεται, να ρυθμίσει τις δόσεις του και να πάρει την επιχορήγηση από το κράτος. Εδώ να προσθέσω στα αιτήματα και νομίζω ότι είναι λογικό και στο κλίμα της εποχής να υπάρχει μία επιδότηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των λοιπών μέσων μεταφοράς κάθε επαρχιακής εφημερίδας».

Στην ομιλία του ο κ. Λεωνίδας Βαρουξής στάθηκε ακόμηστα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού με την τηλεργασία κ.α., που έδρασε κατά του έντυπου τύπου.
Επίσης αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση των αρχείων αφού υπάρχουν εφημερίδες όπως η Πατρίδα, η Πελοπόννησος, η Λάρισα και άλλες οι οποίες είχαν πάρει την υπόσχεση από το Θοδωρή Ρουσόπουλο και τους μετέπειτα ότι θα γίνει η ψηφιοποίηση των αρχείων, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Χρίστος Πλευριάς, διευθυντής σύνταξης της εφ. «Πατρίς» & δημοσιογράφος
«Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση του Περιφερειακού Τύπου»

Ο διευθυντής σύνταξης της εφ. «Πατρίς» και δημοσιογράφος, κ. Χρίστος Πλευριάς, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση του περιφερειακού τύπου, μία αναβάθμιση που όπως είπε «έχει πάρα πολύ συζητηθεί, με αφορμή βέβαια και τα χρόνια της κρίσης, μία κρίση που έχει πλήξει κυρίαρχα τον επαρχιακό τύπο και έρχεται συνδυαστικά και με τα υπόλοιπα προβλήματα, της εισβολής και των διαδικτυακών μέσων και των άλλων τεχνολογικών μέσων που ελέγχονται ως προς την αξιοπιστία τους και που έχουν δημιουργήσει ανοιχτές πληγές.»

Συνεχίζοντας, τόνισε πως «ζητούμενο είναι να βρούμε τον σωστό τρόπο με τον οποίον μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον περιφερειακό τύπο και περισσότερο θα έλεγα αυτή την περίοδο, με ποιο τρόπο γίνεται η στήριξή του, που την ακούσαμε μέσα από αριθμούς κυρίως που μας περιέγραψε ο κύριος Γαλαμάτης. Δεν ξέρω αν είσαστε ικανοποιημένοι με αυτούς τους αριθμούς ενίσχυσης εσείς ως εκδότες ή αν το ζητούμενο είναι κάτι διαφορετικό ή κάτι παραπάνω από αυτά που μας είπε ο γενικός γραμματέας.»

Ο Περιφερειακός Τύπος στην ψηφιακή εποχή: «Υβριδική Στρατηγική»

*Ουσιαστικές παρεμβάσεις από τους καθηγητές ΕΚΠΑ και Παντείου, Γιώργο Πλειό και Νίκο Λέανδρο

Πολυσήμαντα συμπεράσματα και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις, κατέθεσαν μέσα από τις ομιλίες τους, ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, κ. Γιώργος Πλειός, και ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, της Παντείου, κ. Νίκος Λέανδρος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, στην ημερίδα που διοργάνωσε η εφ. «Πατρίς», το πρωί της Κυριακής στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, με θέμα τη θέση του Περιφερειακού Τύπου στη σημερινή εποχή.

Ο κ. Πλειός αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τύπος, στο τηλεοπτικό τοπίο και στη διαδικτυακή ενημέρωση, καθώς και στις δυνατότητες εξέλιξης ώστε τα παραδοσιακά μέσα να καταφέρουν να επιβιώσουν, στη σύγχρονη εποχή.
Αναλυτικά όσα είπε:

«Οι εθνικές και περιφερειακές εφημερίδες του τόπου μας πέρασαν από μια σειρά κινδύνους τις προηγούμενες δεκαετίες και οικονομικές κρίσεις, και βεβαίως οι οικονομικές κρίσεις παράγουν ύλη η οποία γεμίζει τις σελίδες των εφημερίδων και των άλλων μέσων, αλλά επιβαρύνει το κόστος παραγωγής, το κόστος μεταφοράς και το κόστος κατανάλωσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις υγειονομικές κρίσεις, όπως η H1N1, ή το AIDS, που φοβόμασταν να απλώσουμε το χέρι μας στον περιπτερά να μας δώσει την εφημερίδα και φυσικά, την πανδημία του κορωνοϊού που οδήγησε σε μεγάλα προβλήματα της εφημερίδες.
Υπάρχουν και άλλα προβλήματα βέβαια, τα οποία θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως η συγκέντρωση στο χώρο του Τύπου. Στην Ελλάδα διαθέτουμε ένα σύστημα μέσων επικοινωνίας το οποίο είναι εξαρτημένο σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πολιτική εξουσία, από την κυβέρνηση και από τις άλλες πολιτικές ενότητες του πολιτικού συστήματος, όπως είναι το κόμματα, η τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό θα επικρέμαται επί των εκδοτών, είτε επειδή οι πολιτικοί θα διοχετεύουν προτιμητέες ειδήσεις, που μπορεί καμιά φορά να είναι fake news ή θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τη δημοσιότητα.

«Σπίτι» όλων των μέσων το διαδίκτυο

Ο ανταγωνισμός από τα παραδοσιακά μέσα, την τηλεόραση και από τα social media είναι επίσης οι κίνδυνοι, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και πάρα πολλές ευκαιρίες. Πλέον το «σπίτι» όλων μέσων είναι το διαδίκτυο. Όλα τα νέα μέσα τα προσλαμβάνουμε από το διαδίκτυο και ένα πολύ μεγάλο μέρος των παραδοσιακών μέσων επίσης τείνουμε να τα προσλαμβάνουμε από το διαδίκτυο. Αυτό οφείλει να το λάβουν υπόψη τους η Πολιτεία, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Πρέπει να δώσουμε όσο το δυνατό χαμηλότερο ή δωρεάν ίντερνετ σε όλους, γιατί πλέον η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι δικαίωμα. Οφείλουν επίσης να εξοπλίσουν όλους τους πολίτες, ειδικά τις μεγαλύτερες γενιές, με την ικανότητα να διαχειρίζονται το διαδίκτυο.

Όσον αφορά τις δυνατότητες, στη Μυτιλήνη υπάρχει ένα επιτυχημένο εγχείρημα τοπικής δημοσιότητας, που σε καμία περίπτωση δε φτάνει τη δίκη σας την εμβέλεια, γιατί η «Πατρίς» δεν είναι περιφερειακή, είναι υπερ-περιφερειακή εφημερίδα. Πρέπει να δίνεται η δέουσα σημασία στην προβολή τοπικών γεγονότων με μεγάλη εμβέλεια, όπως η Μανωλάδα. Πρέπει να ανοίξουμε διάπλατα τα μάτια και να στείλουμε σε όλη την οικουμένη αυτήν την πληροφορία. Αν δεν πάρει από το τοπικό μέσο, η διεθνής κοινή γνώμη, τη πληροφορία για το τι έγινε ή γίνεται στη Μανωλάδα, από ποιόν θα την πάρει; Και δεν είναι μόνο η Μανωλάδα, είναι οι εξορύξεις, είναι η προσάραξη των πλοίων για τουρισμό και πάρα πολλά άλλα.

Ένας δρόμος για να μπορέσει το περιεχόμενο να γίνει ελκυστικό είναι αυτά τα τοπικά γεγονότα που έχουν διεθνές ενδιαφέρον να προβληθούν αναλόγως γιατί το διαδίκτυο είναι παγκόσμιο μέσο. Επίσης, το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να προσελκύσουμε συνεργάτες. Το διαδίκτυο χρειάζεται και καινούργια προϊόντα. Και θα σας πω ένα παράδειγμα από την Τουρκία. Η εφημερίδα Zaman πουλούσε 900.000 φύλλα, από τα οποία τα 100.00 ήταν έντυπα και τα 800.000 ήταν σε PDF.

Η γενική σκέψη είναι να μεταφράσουμε σε όρους διαδικτύου αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα. Οι περιφερειακές εφημερίδες δεν έχουν τη μαζικότητα των φύλλων τα οποία κυκλοφορούν πανελληνίως. Μια ισχυρή πηγή δύναμης για τον περιφερειακό Τύπο είναι η αγκαλιά με τον τοπική κοινωνία. Στην εποχή του διαδικτύου η αναγέννηση της εφημερίδας είναι μοναχική και εξατομικευμένη.
Αυτό κάνει απαραίτητο να συντηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε τη δύναμη της τοπικής δημοσιότητας και των τοπικών μέσων που είναι η τοπική κοινωνία. Για αυτό χρειάζονται ενέργειες για τη σύσφιξη σχέσεων, όπως η διοργάνωση φεστιβάλ και ανάλογων εκδηλώσεων.»

Νίκος Λέανδρος, Καθηγητής, Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο
«Το αναγνωστικό κοινό πάντα αναζητά την εφημερίδα»

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, της Παντείου, κ. Νίκος Λέανδρος, μίλησε για τον καθοδηγητικό ρόλο που έπαιξε η εφημερίδα «Πατρίς», μέσα στα 120 χρόνια κυκλοφορίας της. Εξηγώντας τους λόγους της επιτυχίας αυτής, ανέφερε πως «ο ένας λόγος είναι το περιεχόμενο, ότι δηλαδή στάθηκε δίπλα στην κοινωνία, ενάντια στις εξουσίες, ενάντια στα προβλήματα, ανέδειξε την αγωνία του κόσμου, πρότεινε λύσεις και κάλυψε με ευρύτητα, πολυφωνία όλα τα ζητήματα, ενώ ο δεύτερος λόγος είναι το μοντέλο διοίκησης. Γιατί, μπορείς να έχεις μια πάρα πολύ καλή επιχείρηση και μετά από μερικά χρόνια, να προκύψουν διαφωνίες και να διαλυθεί. Εγώ αυτό που είδα είναι αγάπη. Είδα μια οικογένεια.» Επιπλέον, στην ομιλία του, αναφέρθηκε εκτενώς στη μετάβαση του τύπου στη νέα εποχή, και στους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να επιτευχθεί.
Αναλυτικά όσα είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε σε μια δύσκολη εποχή μετάβασης. Οι προσπάθειες μετάβασης του Τύπου στη νέα εποχή ήδη ξεκινούν από τα τέλη της δεκαετίας του 90’. Γιατί ο Τύπος βρίσκεται σε τόσο δύσκολη κατάσταση; Είναι λάθος να λέμε ότι φταίει η τεχνολογία. Φταίει ο τρόπος διαχείρισης της τεχνολογίας. Ο τρόπος που αφήνουμε τα πράγματα να εξελίσσονται. Ο Τύπος είναι το θύμα μιας πρωτοφανούς κλοπής. Διότι, παράγει ένα περιεχόμενο το οποίο έρχεται η Google, έρχεται ο ένας, έρχεται ο άλλος, το παίρνει και αναπτύσσει το επιχειρηματικό της μοντέλο αξιοποιώντας, χωρίς να κάνει τίποτα, το περιεχόμενο του άλλου. Πρέπει να ξεσηκωθούν οι κοινωνίες, όχι μόνο οι επαγγελματίες. Και εδώ τίθεται ένα μείζον ζήτημα στρατηγικής και για την Ελλάδα συνολικά αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει αρχίσει και καταλαβαίνει αυτό το ζήτημα.
Όταν έχεις μια τέτοια κλοπή είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσεις. Θα μου πεις δεν υπάρχουν άλλα ζητήματα; Για παράδειγμα τα social media. Ναι υπάρχουν. Το κοινό αλλάζει, όμως τα social media μπορεί να είναι αντίπαλος, αλλά είναι και σύμμαχος. Διότι, είναι μια πλατφόρμα, όπως και τα κινητά, όπως και όλες οι πλατφόρμες, μέσα από τις οποίες μπαίνεις. Το τι περιεχόμενο θα καταναλώσεις εξαρτάται και από την εκπαίδευση και τα κριτήρια που έχεις εσύ ως κοινό, αλλά εξαρτάται και από το κύρος που έχει το μέσο. Για παράδειγμα, οι New York Times αξιοποιούν τα social media. Μπαίνει ο άλλος στο Facebook ή μπαίνει στο κινητό του και μέσα από εκεί καταλήγει στην εφημερίδα, αφού θέλει να διαβάσει την εφημερίδα επειδή την εμπιστεύεται.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι να αποκτηθεί μια σχέση με το κοινό μέσω των social media και ταυτόχρονα το κοινό να αναζητήσει την εφημερίδα. Εγώ είμαι σίγουρος ότι το κοινό της Ηλείας και μέσα από τα social media θα αναζητήσει την εφημερίδα, διότι την εμπιστεύεται.

Στο πλαίσιο των δράσεων και με το ΣΗΠΕ κάναμε μια έρευνα στο Πάντειο για τη χρήση των social media από τις 50 εφημερίδες του ΣΗΠΕ. Το συμπέρασμα είναι ότι ναι μεν υπάρχουν social media, αλλά δε τα αξιοποιούν ουσιαστικά, δηλαδή δεν έχουν διαδραστικότητα. Πρέπει να φτιάξεις τα social media με έναν σύγχρονο τρόπο και να πετύχεις να δημιουργήσεις μια κοινότητα γύρω από αυτά και να «εγκλωβίσεις» το κοινό. Αυτό είναι το ζητούμενο. Πρέπει να υπάρχουν τέσσερα στοιχεία για να είναι επιτυχημένος ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Το πρώτο είναι η έμφαση στο περιεχόμενο που πρέπει να είναι ευρύτερο και σύγχρονο. Το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται μια άλλη σχέση με το κοινό, με την αξιοποίηση των social media. Το τρίτο είναι ο συστηματικός εκσυγχρονισμός, η συστηματική εκπαίδευση και οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Το τέταρτο είναι η αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης της επιχείρησης. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι πολύ πιο ευέλικτες.

Την συζήτηση με τους καθηγητές ΕΚΠΑ και Παντείου, Γιώργο Πλειό και Νίκο Λέανδρο, συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πατρίς» Νάντια Μανιάτη.

Γαλαμάτης: «Στηρίζουμε τα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην πράξη»

Τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, για την στήριξη των περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, κ. Δημήτρης Γαλαμάτης.

Ο κ. Γαλαμάτης, συμμετέχοντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η εφ. «Πατρίς» το πρωί της Κυριακής στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, με κύριο θέμα τη «θέση του περιφερειακού τύπου στη σημερινή εποχή» ανέφερε: «Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είχαν χαρακτήρα άμεσης στήριξης σε μία έκτακτη κατάσταση μεγάλης και μακράς περιόδου. Κάθε μέσο ενημέρωσης είναι μία επιχείρηση, η οποία αν δεν στηριχτεί άμεσα, αυτό αντανακλά στο μεγάλο ζητούμενο που είναι ο πλουραλισμός, η πολυφωνία, η διάχυση του σωστού μηνύματος, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η εμπέδωση, η θεμελίωση καιη ενδυνάμωση αυτού του βασικού πυλώνα της δημοκρατίας. Μπροστά στις μεγάλες κρίσεις και τις απειλές, ακόμη και όταν είχαμε να κάνουμε με λουκέτα σε επιχειρήσεις, απολύσεις προσωπικού, ακρωτηριασμό της ενημέρωσης, η κυβέρνηση αποφάσισε γρήγορα και πήρε συγκεκριμένα μέτρα. Το κορυφαίο μέτρο ήταν η καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς 2% υπέρ ΕΔΟΑΠ που αφορά δύο προγράμματα. Το πρώτο πρόγραμμα, κάλυψε την τριετία 2017-2020 για 219 περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, μέσα από το όποιο εκταμιεύτηκαν 2.234.000 ευρώ και το δεύτερο πρόγραμμα κάλυψε το 2021 158 περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες όπου εκταμιεύθηκαν 688.000 ευρώ. Ακόμη, στήριξη 213.000 ευρώ, έλαβαν για αυτό το διάστημα 61 ηλεκτρονικοί ιστότοποι. Επιπλέον, υπήρξε η επιδότηση διανομής, μέσω των ΕΛΤΑ για την διετία Δεκέμβριος 2021 – Δεκέμβριος 2023. Τέλος, δόθηκαν επιχορήγηση για το μεταφορικό κόστος καθώς και επιδότηση και κάλυψη μέρους της αύξησης στην τιμή του δημοσιογραφικού χαρτιού. Όσο αφορά τα επιπλέον μέτρα και τις παρεμβάσεις στρατηγικής στήριξης που θα γίνουν, θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο 2022 έως και τον πρώτο μήνα του 2023, θα έχουμε την πρώτη πρόσκληση από τρία συναρμόδια υπουργεία για την ψηφιακή αναβάθμιση και την αναβάθμιση εξοπλισμού των μέσων της περιφέρειας. Έχουν φτάσει σε μας οι προτάσεις σας και τις έχουμε επεξεργαστεί και θα είναι ένα γενναίο πακέτο, ένα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις του κλάδου σας. Επίσης θα γίνει παρέμβαση για το νόμο που έχει να κάνει με τα μητρώα του έντυπου τύπου και των ιστοσελίδων. Για πρώτη φορά η χώρα μας θα αποκτήσει ένα κανονικό μητρώο. Στόχος μας είναι να μπει ένα τέλος στο άναρχο τοπίο, όχι τόσο των εφημερίδων όσο κυρίως των ιστοσελίδων, έτσι ώστε, να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τη διαφάνεια.»

Ακόμη στην ομιλία του στάθηκε και στην συνεργασία που θα πρέπει να υπάρξει με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυρίως «για να αξιοποιηθεί η νέα γνώση που ήδη μπορεί να φέρουν σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο αλλά και να μας φέρουν πολύ πιο γρήγορα τα νέα δεδομένα έτσι όπως δημιουργούνται στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην Ευρώπη και στον πλανήτη, για να περάσουμε τον τύπο στην επόμενη εποχή», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ακόμη στάθηκε στην έννοια της αυτορρύθμισης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως, «τι λέει η έννοια της αυτορρύθμισης; Λέει ότι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, άλλες που θα επιβάλλονται από τον κανονισμό, άλλες θα προωθούνται από τον κανονισμό, δεν θα χρειάζεται κάποια κυβέρνηση να θεσπίζει τα δικά της εργαλεία κατά το δοκούν για να διασφαλίζει την διαφάνεια και τον πλουραλισμό, αλλά αυτό θα αυτορυθμίζεται από το χώρο μέσα από την εφαρμογή προτύπων που θα είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις του χώρου να εντάσσουν μέσα στις ιδιοκτησίες τους».
Κλείνοντας, ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί για την βελτίωση των μουσείων, μέσω της ψηφιοποίησης του τύπου έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να διαβάζει με ψηφιακό τρόπο τα τεύχη ιστορικών εφημερίδων όπως είναι η εφημερίδα “Πατρίς”.

Σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και έντυπων μέσων

*Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τους βουλευτές Ηλείας, Διονύση Καλαματιανό και Μιχάλη Κατρίνη

Στη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επικεντρώθηκαν οι τοποθετήσεις του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μιχάλη Κατρίνη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, στην ημερίδα που διοργάνωσε η εφ. «Πατρίς», το πρωί της Κυριακής στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, η οποία είχε θέμα τη θέση του Περιφερειακού Τύπου στη σημερινή εποχή.

Διονύσιος Καλαματιανός βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ
«Να προστατέψουμε τον περιφερειακό τύπο»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός τόνισε πως «το ύψιστο καθήκον του τύπου είναι να ενημερώνει τους πολίτες και να ελέγχει την εκάστοτε εξουσία».
«Για να λειτουργεί σωστά μια δημοκρατία είναι προϋπόθεση να υπάρχει έγκαιρη, έγκυρη, αντικειμενική και πολυφωνική ενημέρωση. Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε ότι η ελευθερία του τύπου είναι ένα ζητούμενο που δοκιμάζεται και φυσικά η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον τύπο μειώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά, και συνέχισε, με την αναφορά, πως η χώρα μας σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, βρίσκεται στην 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών.

Όπως τόνισε, είναι απαραίτητο «να διαμορφωθούν ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης, να υπάρξει αμεσότητα, πολυφωνία, να προβάλλονται όλες οι απόψες, να έχουμε αντικειμενική παρουσίαση της είδησης, έτσι ώστε οι πολίτες πραγματικά να ενημερώνονται έγκαιρα, έγκυρα, και δίκαια όσο γίνεται αυτό, ώστε να διαμορφώνουν κρίση, άποψη και να αποφασίζουν τελικά».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν πως οι αναγνώστες εμπιστεύονται περισσότερο τον περιφερειακό τύπο, ο κ. Καλαματιανός είπε, πως κατά τη γνώμη του, «αυτό εδράζεται στο γεγονός ότι οι εκδότες δεν είναι απρόσωποι, και το ίδιο ισχύει για τους συντάκτες, τους διευθύνοντες συμβούλους και τους αρθρογράφους, καθώς ελέγχονται, γιατί υπάρχει αυτή η αμεσότητα με τον πολίτη, αφού καθημερινά έρχονται σε επαφή με τους πολίτες. Άρα λοιπόν και αυτοί οι ίδιοι, αλλά και οι πολίτες διαμορφώνουν αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης, κάτι που βεβαίως είναι θετικό.»

Ακόμη, ο βουλευτής Ηλείας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο περιφερειακός τύπος και στις υποχρεώσεις που έχει η πολιτεία, η οποία οφείλει να παρέχει στήριξη στους εκδότες και να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που δημιούργησε πρώτα η πανδημία κι έπειτα η ακρίβεια.
Τέλος, ο κ. Καλαματιανός στάθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων στον περιφερειακό τύπο και γενικότερα για την καλή λειτουργία του.

Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βουλευτής Ηλείας
«Η Ηλεία είναι από τους λίγους νόμους που έχουν πολύ ισχυρό τοπικό τύπο»

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, μετέφερε τις ευχές του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, στην εκδοτική οικογένεια της εφ. «Πατρίς», για τα 120 χρόνια κυκλοφορίας της, εστιάζοντας στην προτροπή, να συνεχίσουν την καλή δουλειά που κάνουν, η οποία ξεπερνά τα όρια της Ηλείας.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, σχετικά με για τους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τα ΜΜΕ, με μια φράση του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος είχε πει πως «εάν θες να ενημερώνεσαι σωστά θα διαβάζεις εφημερίδες την επόμενη μέρα»

Εξηγώντας τη σημασία αυτής της φράσης, ο βουλευτής είπε πως, «τα τηλεοπτικά, και τα διαδικτυακά μέσα, πάνω στον ορυμαγδό των γεγονότων δημιουργούν εντυπώσεις, όμως δεν μας αφήνουν τη δυνατότητα να ενημερωθούμε σε βάθους για την ουσία των γεγονότων και των δεδομένων, κάτι που μόνο η έντυπη ενημέρωση μπορεί να αποδώσει», ενώ σημείωσε πως και ο ίδιος προτιμά να ενημερώνεται από τον τύπο.
Ακολούθως ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του περιφερειακού και τοπικού τύπου, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την ενημέρωση του κόσμου σε λίγα ισχυρά και διαδικτυακά κυρίως συγκροτήματα» ενώ επισήμανε πως «θα πρέπει να απασχολήσει τα πολιτικά κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία μας το κατά πόσο θέλει να υπάρχει ισχυρός τύπος, και ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο, όταν η τάση είναι να πηγαίνουμε σε σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας, σε διαδικτυακή ενημέρωση. Γι αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, και ενίσχυση των ανθρώπων που αναλαμβάνουν αυτό το βάρος.»

Τέλος, ζήτησε από τον γενικό γραμματέα επικοινωνίας και ενημέρωσης κ. Γαλαμάτη, σε οποιοδήποτε σχέδιο νόμου τελικά κατατεθεί ή έρθει προς ψήφιση να ληφθεί υπόψιν η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι του περιφερειακού τύπου, σε μία περίοδο μεγάλης κρίσης, και τόνισε πως η Ηλεία είναι από τους λίγους νόμους που έχουν πολύ ισχυρό τοπικό τύπο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πανεπιστημιακό τμήμα επικοινωνίας που υπήρχε στον Πύργο και που έβγαλε σημαντικά ονόματα της σημερινής ελληνικής δημοσιογραφίας και το οποίο με απόφαση της κυβέρνησης έχει πια «χαθεί».