Αρθρογραφία Οικονομία

Άγγελος Αγγελόπουλος: Αλλάξτε τον Εξωδικαστικό – Η μόνη λύση για τα «κόκκινα δάνεια» των «μικρών»

Ακούστε το άρθρο

-Επιστολή στον Υπουργό Οικονομίας ,Οικονομικών και Ανάπτυξης

ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΥΡΙΟ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ                                                                           

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ-ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ Ν.Δ.  ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ

Γνωρίζουμε ότι με δικές σας εντολές το υπουργείο σας έχει στραφεί στο διακανονισμό των «κόκκινων δανείων»άμεσα, με επιτάχυνση της  τελικής συμφωνίας  με τις  μεγάλες  επιχειρήσεις  σε δύο βασικά πεδία .

Υπάρχει και το τρίτο πεδίο  που αφορά τις  μικρές  επιχειρήσεις και  έχω την πληροφορία ότι ενδιαφέρεσθε προσωπικά, ώστε να δοθεί η καλύτερη λύση το συντομότερο δυνατόν, προσέγγιση που χαρακτηρίζει όλες τις ενέργειές σας.  Πρόσφατα δηλώσατε προς τιμήν σας σε ομάδα εργασίας, ότι «θέλω να ξέρουν ότι παρεμβαίνουμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν στην μοίρα του».

Ευθυγραμμιζόμενος   με  την  αντιμετώπιση αυτή, θάθελα να λάβετε υπόψη σας στις  λύσεις  που θα προτείνετε και  τα εγγυημένα Δάνεια του Δημοσίου των επιχειρήσεων εκ φυσικών καταστροφών, όπου εντάσσεται και η Ηλεία λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007,τα εξής:

Η μόνη λύση βρίσκεται στην αλλαγή του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς η πορεία ένταξης είναι ιδιαιτέρως αργή και συνοδεύεται από μεγάλες νομικές  δυστοκίες.

Με βάση τον Ν.2251/1994  ο καταναλωτής είναι άξιος προστασίας από  το κράτος  ως προς τα οικονομικά του συμφέροντα. Το κράτος λοιπόν έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή και στην περίπτωση που τον ενδιαφέρουν και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Σε αυτό τον τομέα δεν έχει καταβληθεί καμία προσπάθεια .Με βάση τον κώδικα δεοντολογίας που δεν τον έχει καταρτίσει η πολιτεία με νομοθετική πράξη της Βουλής, αλλά τον έχουν καταρτίσει οι τράπεζες κατά τα συμφέροντά τους. Προβλέπεται στον κώδικα ότι μόνο οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες ,είναι αυτοί  που έχουν την  δυνατότητα για ρύθμιση των δανείων τους , με τους όρους βεβαίως , που θέτουν οι τράπεζες.

Εδώ υπάρχει μια πρώτου μεγέθους αδικία .

Η διάκριση σε συνεργάσιμους και μη δανειολήπτες με βάση την αυθαίρετη  κρίση των τραπεζών, είναι αντισυνταγματική, παρόλα αυτά  την αποδέχεται η Πολιτεία ως ορθή. Πρόκειται  για παραχώρηση απέναντι στο τραπεζικό σύστημα ,η οποία παραβιάζει τη δικαιοσύνη και όλες τις γενικές ρήτρες  του δικαίου ,που λειτουργούν για να ανακουφίσουν τους οφειλέτες  σε συνθήκες εκτάκτων γεγονότων και περιστάσεων ,όπως είναι  οι συνθήκες που τελούν οι δανειολήπτες  σήμερα.

Αυτά τα στοιχεία  οφείλει  να τα λάβει η Πολιτεία  υπόψη της.

Πρέπει να γίνει βελτίωση και απλοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας ,ειδικότερα στην παροχή προστασίας στελεχών των τραπεζών και του Δημοσίου ,σε περιπτώσεις  που θα προκύπτει διαγραφή κεφαλαίου οφειλής .

Διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεις έχουν πραγματοποιηθεί.

Στην πράξη καμιά διαγραφή κεφαλαίου δεν έχει γίνει .Αν όμως αναγκαιούν  σε κάποιες περιπτώσεις αναδιαρθρώσεις  δανείων για να έχουμε επιτυχή κατάληξη ,δεν θα  είναι εύκολο ,για τα στελέχη τραπεζών και Δημοσίου που θα εμπλέκονται , γιατί ίσως κατηγορηθούν αργότερα για απιστία.

Για να υπάρχει επιτυχία του σχεδιασμού, πρέπει τα στελέχη να προστατεύονται, για να μην είναι δυνατόν να προχωρήσει μια κακόβουλη μήνυση, εφ’ όσον θα έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες της αναδιάρθρωσης  των οφειλών.

Επίσης δέον όπως μεριμνήσετε και για ένα πρόγραμμα ανταμοιβής των συνεπών δανειοληπτών.

Για την ισορροπία και των κανόνων της αγοράς, χρειάζεται μια διαδικασία επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών με οικονομικό όφελος ,η οποία θα θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία με ομοιογενή χαρακτηριστικά ωστε να μην επαφίεται στην ευχέρεια της κάθε Τράπεζας  να προχωρούν σε κάποιας μορφής προγράμματα ανταμοιβής ,που συνήθως έχουν ρηχό περιεχόμενο και διαφημιστικό χαρακτήρα.

Είμαι βέβαιος  ότι για τη σοβαρότητα του προβλήματος των κόκκινων δανείων, θα ενεργήσετε άμεσα, με την ταχύτητα ενεργειών που σας διακρίνει, λαμβάνοντας υπόψη σας την μεγάλη αγωνία της αγοράς.

Μετά   τιμής

Άγγελος Αγγελόπουλος

 

 

Όλη η επικαιρότητα